Het duurt nog even, maar volgend jaar om deze tijd kunnen we proosten met wijn van eigen zeebodem. De Nederlandse wijnmakers Stan Beurskens (Wijndomein St. Martinus in Zuid-Limburg) en André Vink (Wijndomein En Passant in Zeeland) hebben samen met het bedrijf Neeltje Jans Mosselen de handen ineen geslagen voor een bijzonder project: wijn uit zee. Tewaterlating Donderdag 4 mei … [Lees meer...] overBrut de Mer: een wijn van eigen (zee)bodem
Blog
De Romeinse drankenkaart: rijker dan mulsum alleen
Vanaf eind april heeft Nederland zijn eigen Romeinse wijn: Limesmulsum gemaakt door wijnboer Sjacco Jaspers van Wijngaard De Holdeurn uit Berg en Dal. Binnenkort lees je op Wijnkronieken meer over deze wijn. Tijdens de lancering van de wijn mocht ik iets vertellen over wijnbouw en wijncultuur in de Romeinse tijd. Voor Historisch Nieuwsblad schreef ik een aantal jaar geleden dit … [Lees meer...] overDe Romeinse drankenkaart: rijker dan mulsum alleen
Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
De Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat blijkt uit de oogstcijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd. In totaal is er 9.837 hectoliter wijn geproduceerd. Dat is zo’n dertig procent meer dan een jaar eerder. Het vorige oogstrecord dateert uit 2018, toen na een bijzonder warme zomer er 9.500 … [Lees meer...] overRecordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
Malvasia. The Renowned Wine Yesterday and Today
If there is one wine that has fascinated me since I started studying the history of wine, it is the wine that was referred to in Middle Dutch sources as maleveseien, better known as malvasia. One of the oldest mentions I am familiar with is from 1360/61, from the accounts of Jan van Blois, lord of Schoonhoven and Gouda. A 'boette' (a barrel) of malevisier was purchased for his … [Lees meer...] overMalvasia. The Renowned Wine Yesterday and Today
Kolonne Null: mooi alcoholvrij alternatief voor een goed glas wijn
Aan Dry January doe ik niet. Maar om alcoholvrije drankjes te verkennen, daar ben ik zeker voor in. Al jaren geleden proefde ik diverse alcoholvrije wijnen. Daar zat toen weinig drinkbaars bij, maar inmiddels is dat gelukkig aan het veranderen. Want alcoholvrij wordt een steeds belangrijker thema in de samenleving, om uiteenlopende redenen, en dus is er een markt voor. Onlangs … [Lees meer...] overKolonne Null: mooi alcoholvrij alternatief voor een goed glas wijn
Wijn in Nederland. Een wondermiddel voor economie en gezondheid
Nederland kent een lange geschiedenis met wijn. Eeuwenlang was deze alcoholische drank een belangrijk importproduct, zo belangrijk dat steden en later meer centrale overheden – dankzij de belastingen erop - een groot deel van hun inkomsten eruit haalden. Daarnaast was wijn zowel sociaal als cultureel onmisbaar: als medicijn, als dorstlesser en als sociaal smeermiddel … [Lees meer...] overWijn in Nederland. Een wondermiddel voor economie en gezondheid
Kanarisek voor de kraamvrouw
Als een van de bekendste bewoonsters van kasteel Amerongen, Margaretha Turnor, op 22 januari 1673 aan haar man Godard Adriaan van Reede, in het buitenland op diplomatieke missie, schrijft dat ze blij is dat hij zo goed voorzien is van allerhande levensmiddelen, noemt zij behalve specerijen, kandijbrood en suiker ook kanaerijseck. Ze voegt er aan toe dat ze van die seck ook wel … [Lees meer...] overKanarisek voor de kraamvrouw
Geproefd op Lefkas: natuurwijn van Siflogo
Hoewel Griekenland als wijnland momenteel een van de meest spannende wijnlanden is, waar veel gebeurt en de kwaliteit van de wijnen al enige decennia aan het stijgen is, zijn er altijd plekken waar nog echte verrassingen wachten. Zo’n plek troffen we deze zomer op het eiland Lefkas. In de bergen, omringd door prachtige natuur en met uitzicht op de baai van Nidri, ligt het … [Lees meer...] overGeproefd op Lefkas: natuurwijn van Siflogo
Oranjebloesem en maismeelkoekjes: genieten van muskaatwijnen in de Colli Euganei
Aan het eind van de proeverij bij Ca’Lustra, een van de bekendste wijnmakers in de Colli Euganei, kwam dan eindelijk de bekende Fior d’Arancio op tafel: een mooie zoete wijn van ingedroogde druiven, een passito. Het koekje erbij wilde ik eerst laten gaan, we hadden al zoveel gesnackt van de kaas en het brood. Totdat ik na enig aandringen toch maar een hapje van de traditionele … [Lees meer...] overOranjebloesem en maismeelkoekjes: genieten van muskaatwijnen in de Colli Euganei
Strada del Vino Colli Euganei: regenerating a region, restoring the visitor
Over 500 years ago, the attraction of the Colli Euganei – a tiny, hilly wine region south of Padua in Northern Italy - was already felt. In 1550, Avise Cornaro (1484-1566), advisor to the bishops of Padua and promotor of agricultural life, wrote his famous Trattato de la vita sobria, a treatise on how to live a sober life. In this treatise, he proposed to the nobility of the … [Lees meer...] overStrada del Vino Colli Euganei: regenerating a region, restoring the visitor