Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze veertiende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids is het woord aan Geert … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Wijn voor Nu
Blog
Smaak. Een bitterzoete verkenning
Er zijn heel wat hoekjes omgevouwen in Smaak. De ondertitel van dit boek van literair en culinair journalist Kathy Mathys luidt ‘Een bitterzoete verkenning’, maar voor mij was het meer een bitterzoete herkenning. Zoveel herkenbare observaties, zoveel prachtige opmerkingen, zoveel gedeelde ervaringen ook, die deden lezen en herlezen, nadenken en glimlachen. In Smaak, dat dit … [Lees meer...] overSmaak. Een bitterzoete verkenning
Vakantiewijnen: Biancolella en Per E Palummo van Ischia
Ischia, Salerno, Amalfi. Het zijn geen namen waar wijnliefhebbers van gaan likkebaarden. Deze gebieden in de Italiaanse provincie Campania staan niet bekend om de goede kwaliteit wijnen die ervandaan komen. En toch… Op vakantie kunnen onbekende wijnstreken je aangenaam verrassen, niet alleen door de schoonheid van hun ligging maar ook door de kwaliteit van de wijnen. Daarover … [Lees meer...] overVakantiewijnen: Biancolella en Per E Palummo van Ischia
Geproefd: 1865 Single Vineyard Sauvignon Blanc, San Pedro
Een houten kistje met een fles Chileense Sauvignon Blanc en een mini-tablet met één filmpje, dat werd er gisteren hier thuis afgeleverd, met dank aan Oud Reuchlin & Boelen. Erbij een persbericht, om aan te kondigen dat niet alleen de bekende ‘Castillo de Molina’-wijnen en de wijnen van het ‘1865’-label maar ook de ‘iconische’ Cabo de Hornos, Tierras Moradas en Kankana del … [Lees meer...] overGeproefd: 1865 Single Vineyard Sauvignon Blanc, San Pedro
Wijn van eigen bodem
Groente en fruit uit eigen tuin, eieren en kaas van de boer om de hoek: steeds meer mensen zijn bewust bezig met ‘lokaal’ eten. Waarom dan ook geen wijn van eigen bodem? In Nederland worden steeds meer wijnen gemaakt die de moeite van het ontdekken waard zijn. Wijnen die niet de halve aardbol zijn overgevlogen. Samen met Irene de Vette verzamelde ik alles wat je altijd al … [Lees meer...] overWijn van eigen bodem
Casa Foresta ontvangt Zuid-Franse druivenstokken
Jawel, en weer een wijngaardje erbij in Nederland. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat ik iets te veel bezig ben met wijn van eigen bodem, maar het lijkt wel of overal wijngaarden uit de grond spruiten momenteel. Afgelopen week ontving Nederlands bekendste wildplukker Edwin Florès uit de handen van wijnmaker Véronique Torcolacci namelijk zestien druivenstokken uit de Zuid-Franse … [Lees meer...] overCasa Foresta ontvangt Zuid-Franse druivenstokken
Riesling, maar dan anders
Komende week staat in de horeca Duitse Riesling centraal, en terecht. Als er één druif is waar ik dol op ben, dan is het Riesling wel. Niet alleen uit Duitsland, overigens, ook uit Oostenrijk, Frankrijk, Australië en waar je maar Riesling kunt vinden. Bij de post van begin april zat behalve de Mr Merlot-serie van de Aldi ook een zending van een gerenommeerde importeur, Oud … [Lees meer...] overRiesling, maar dan anders
New Wine Festival 2015, Tbilisi: bijzondere wijnen op een bijzonder evenement
In Georgië hoef je een wijnmaker niet te vragen hoeveel generaties er in zijn familie al wijn wordt gemaakt. Hij zal je alleen maar niet-begrijpend aankijken. Want in Georgië maakt letterlijk iedereen wijn, van generatie op generatie, al duizenden jaren lang. Iedereen bezit wel ergens een rij stokken waar hij zelf wijn van maakt. Aldus wijnmaker Iago Bitarishvili in een … [Lees meer...] overNew Wine Festival 2015, Tbilisi: bijzondere wijnen op een bijzonder evenement
Ongevraagde post: Mr Merlot, alcoholische drankjes van de Aldi
Zo in de loop van mijn bloggerscarrière heb ik heel wat wijnen toegezonden gekregen, gevraagd en ongevraagd. Soms kan de pakketpost het niet bijbenen, soms is het weer weken stil. Begin april was het spitsuur, vooral met ongevraagde pakketten, en kwam er rijp en groen over onze deurmat. De meest opvallende wijnen waren zonder enige twijfel deze drie, afkomstig van de Aldi. … [Lees meer...] overOngevraagde post: Mr Merlot, alcoholische drankjes van de Aldi
How to make wine in qvevri: Iago Bitarishvili explains
For making wine, we are used to containers made of wood, concrete and stainless steel. In Georgia, a very different material is used: clay. Wine has been made in this country for eight millennia now in egg-shaped clay vessels from different sizes, called qvevri. In other parts of the world you will hear the term amphora used for this kind of vessel, but not in Georgia. The … [Lees meer...] overHow to make wine in qvevri: Iago Bitarishvili explains