Samen met culinair historica Manon Henzen van eet!verleden heb ik de afgelopen maanden hard gewerkt aan Wijn!verleden: een assortiment van historische wijnen met karakter én verhaal. We selecteerden wijnen met de kwaliteit van vandaag en de smaak van het verleden. Op 13 september, tijdens het Genot van Nijmegen, wordt Wijn!verleden gelanceerd met een wijnproeverij. Je bent van … [Lees meer...] overLancering Wijn!verleden
Blog
Citroenen, druiven en piraten: over de wijnen van Tenuta San Francesco
Citroenen aan de kust, druiven in het binnenland. De reden? Moslim-piraten. Een van Italië’s oudste handelssteden is Amalfi, in de middeleeuwen eerst een republiek en later zelfs een hertogdom aan de Middellandse Zee. Ooit voeren de zeelui van Amalfi naar alle hoeken van de Mediterranée en vormde het stadje een handelsmacht van jewelste. Dat trok uiteraard de aandacht, en de … [Lees meer...] overCitroenen, druiven en piraten: over de wijnen van Tenuta San Francesco
Georgië: op bezoek bij twee wijnmakers in Kartli
‘Binnenkort meer’, beloofde ik eind mei. Mijn Georgische avonturen liggen al weer bijna drie maanden achter me, maar tijd om het verhaal af te maken ontbrak ... tot vandaag. Hier volgt een verslag van een boeiende tocht langs twee kleine wijnmakers. Na een boeiende dag op het Festival van de Nieuwe Wijn in Tbilisi vertrokken we zondag per bus naar Kartli, het oude hartland … [Lees meer...] overGeorgië: op bezoek bij twee wijnmakers in Kartli
Geproefd: zomerwijnen uit Rueda
Mijn vakantie is al weer even geleden. En nu de hele buurt naar verre oorden lijkt getrokken, de stations en treinen uitgestorven zijn en het openbare leven zich in slow motion voltrekt, krijg ik ook weer de kriebels. Lekker in zee duiken vanaf een rotsig strandje, of nippen aan een glas wijn op een beschaduwd, mediterraan terras, met uitzicht op een gezellig plein, daar zou ik … [Lees meer...] overGeproefd: zomerwijnen uit Rueda
Tempels, wijn en buffels in Campania
In de Romeinse tijd kwamen er beroemde cru’s als Falernum en Massicum vandaan, nu is de Zuid-Italiaanse Campania als wijngebied vrij onbekend bij het grote publiek. Oké, in het binnenland hebben DOC’s als Taurasi, Fiano di Avellino en Greco di Tufo enige naam. Maar de wijngebieden aan de kust tussen Napels en Agropoli, ooit beroemd dankzij de Griekse kolonisten die hier sinds … [Lees meer...] overTempels, wijn en buffels in Campania
Digitale Wijn(web)winkelgids: Wijn voor Nu
Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze veertiende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids is het woord aan Geert … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Wijn voor Nu
Smaak. Een bitterzoete verkenning
Er zijn heel wat hoekjes omgevouwen in Smaak. De ondertitel van dit boek van literair en culinair journalist Kathy Mathys luidt ‘Een bitterzoete verkenning’, maar voor mij was het meer een bitterzoete herkenning. Zoveel herkenbare observaties, zoveel prachtige opmerkingen, zoveel gedeelde ervaringen ook, die deden lezen en herlezen, nadenken en glimlachen. In Smaak, dat dit … [Lees meer...] overSmaak. Een bitterzoete verkenning
Vakantiewijnen: Biancolella en Per E Palummo van Ischia
Ischia, Salerno, Amalfi. Het zijn geen namen waar wijnliefhebbers van gaan likkebaarden. Deze gebieden in de Italiaanse provincie Campania staan niet bekend om de goede kwaliteit wijnen die ervandaan komen. En toch… Op vakantie kunnen onbekende wijnstreken je aangenaam verrassen, niet alleen door de schoonheid van hun ligging maar ook door de kwaliteit van de wijnen. Daarover … [Lees meer...] overVakantiewijnen: Biancolella en Per E Palummo van Ischia
Geproefd: 1865 Single Vineyard Sauvignon Blanc, San Pedro
Een houten kistje met een fles Chileense Sauvignon Blanc en een mini-tablet met één filmpje, dat werd er gisteren hier thuis afgeleverd, met dank aan Oud Reuchlin & Boelen. Erbij een persbericht, om aan te kondigen dat niet alleen de bekende ‘Castillo de Molina’-wijnen en de wijnen van het ‘1865’-label maar ook de ‘iconische’ Cabo de Hornos, Tierras Moradas en Kankana del … [Lees meer...] overGeproefd: 1865 Single Vineyard Sauvignon Blanc, San Pedro
Wijn van eigen bodem
Groente en fruit uit eigen tuin, eieren en kaas van de boer om de hoek: steeds meer mensen zijn bewust bezig met ‘lokaal’ eten. Waarom dan ook geen wijn van eigen bodem? In Nederland worden steeds meer wijnen gemaakt die de moeite van het ontdekken waard zijn. Wijnen die niet de halve aardbol zijn overgevlogen. Samen met Irene de Vette verzamelde ik alles wat je altijd al … [Lees meer...] overWijn van eigen bodem









