• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Lancering Wijn!verleden

20 augustus 2015 door Mariëlla Beukers

Samen met culinair historica Manon Henzen van eet!verleden heb ik de afgelopen maanden hard gewerkt aan Wijn!verleden: een assortiment van historische wijnen met karakter én verhaal. We selecteerden wijnen met de kwaliteit van vandaag en de smaak van het verleden. Op 13 september, tijdens het Genot van Nijmegen, wordt Wijn!verleden gelanceerd met een wijnproeverij. Je bent van … [Lees meer...] overLancering Wijn!verleden

Citroenen, druiven en piraten: over de wijnen van Tenuta San Francesco

9 augustus 2015 door Mariëlla Beukers

Citroenen aan de kust, druiven in het binnenland. De reden? Moslim-piraten. Een van Italië’s oudste handelssteden is Amalfi, in de middeleeuwen eerst een republiek en later zelfs een hertogdom aan de Middellandse Zee. Ooit voeren de zeelui van Amalfi naar alle hoeken van de Mediterranée en vormde het stadje een handelsmacht van jewelste. Dat trok uiteraard de aandacht, en de … [Lees meer...] overCitroenen, druiven en piraten: over de wijnen van Tenuta San Francesco

Georgië: op bezoek bij twee wijnmakers in Kartli

2 augustus 2015 door Mariëlla Beukers

‘Binnenkort meer’, beloofde ik eind mei. Mijn Georgische avonturen liggen al weer bijna drie maanden achter me, maar tijd om het verhaal af te maken ontbrak ... tot vandaag. Hier volgt een verslag van een boeiende tocht langs twee kleine wijnmakers. Na een boeiende dag op het Festival van de Nieuwe Wijn in Tbilisi vertrokken we zondag per bus naar Kartli, het oude hartland … [Lees meer...] overGeorgië: op bezoek bij twee wijnmakers in Kartli

Geproefd: zomerwijnen uit Rueda

26 juli 2015 door Mariëlla Beukers

Mijn vakantie is al weer even geleden. En nu de hele buurt naar verre oorden lijkt getrokken, de stations en treinen uitgestorven zijn en het openbare leven zich in slow motion voltrekt, krijg ik ook weer de kriebels. Lekker in zee duiken vanaf een rotsig strandje, of nippen aan een glas wijn op een beschaduwd, mediterraan terras, met uitzicht op een gezellig plein, daar zou ik … [Lees meer...] overGeproefd: zomerwijnen uit Rueda

Tempels, wijn en buffels in Campania

22 juli 2015 door Mariëlla Beukers

In de Romeinse tijd kwamen er beroemde cru’s als Falernum en Massicum vandaan, nu is de Zuid-Italiaanse Campania als wijngebied vrij onbekend bij het grote publiek. Oké, in het binnenland hebben DOC’s als Taurasi, Fiano di Avellino en Greco di Tufo enige naam. Maar de wijngebieden aan de kust tussen Napels en Agropoli, ooit beroemd dankzij de Griekse kolonisten die hier sinds … [Lees meer...] overTempels, wijn en buffels in Campania

Digitale Wijn(web)winkelgids: Wijn voor Nu

11 juli 2015 door Mariëlla Beukers

Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze veertiende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids is het woord aan Geert … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Wijn voor Nu

Smaak. Een bitterzoete verkenning

8 juli 2015 door Mariëlla Beukers

Er zijn heel wat hoekjes omgevouwen in Smaak. De ondertitel van dit boek van literair en culinair journalist Kathy Mathys luidt ‘Een bitterzoete verkenning’, maar voor mij was het meer een bitterzoete herkenning. Zoveel herkenbare observaties, zoveel prachtige opmerkingen, zoveel gedeelde ervaringen ook, die deden lezen en herlezen, nadenken en glimlachen. In Smaak, dat dit … [Lees meer...] overSmaak. Een bitterzoete verkenning

Vakantiewijnen: Biancolella en Per E Palummo van Ischia

5 juli 2015 door Mariëlla Beukers

Ischia, Salerno, Amalfi. Het zijn geen namen waar wijnliefhebbers van gaan likkebaarden. Deze gebieden in de Italiaanse provincie Campania staan niet bekend om de goede kwaliteit wijnen die ervandaan komen. En toch… Op vakantie kunnen onbekende wijnstreken je aangenaam verrassen, niet alleen door de schoonheid van hun ligging maar ook door de kwaliteit van de wijnen. Daarover … [Lees meer...] overVakantiewijnen: Biancolella en Per E Palummo van Ischia

Geproefd: 1865 Single Vineyard Sauvignon Blanc, San Pedro

24 juni 2015 door Mariëlla Beukers

Een houten kistje met een fles Chileense Sauvignon Blanc en een mini-tablet met één filmpje, dat werd er gisteren hier thuis afgeleverd, met dank aan Oud Reuchlin & Boelen. Erbij een persbericht, om aan te kondigen dat niet alleen de bekende ‘Castillo de Molina’-wijnen en de wijnen van het ‘1865’-label maar ook de ‘iconische’ Cabo de Hornos, Tierras Moradas en Kankana del … [Lees meer...] overGeproefd: 1865 Single Vineyard Sauvignon Blanc, San Pedro

Wijn van eigen bodem

22 juni 2015 door Mariëlla Beukers

Groente en fruit uit eigen tuin, eieren en kaas van de boer om de hoek: steeds meer mensen zijn bewust bezig met ‘lokaal’ eten. Waarom dan ook geen wijn van eigen bodem? In Nederland worden steeds meer wijnen gemaakt die de moeite van het ontdekken waard zijn. Wijnen die niet de halve aardbol zijn overgevlogen. Samen met Irene de Vette verzamelde ik alles wat je altijd al … [Lees meer...] overWijn van eigen bodem

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in