Jawel, en weer een wijngaardje erbij in Nederland. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat ik iets te veel bezig ben met wijn van eigen bodem, maar het lijkt wel of overal wijngaarden uit de grond spruiten momenteel. Afgelopen week ontving Nederlands bekendste wildplukker Edwin Florès uit de handen van wijnmaker Véronique Torcolacci namelijk zestien druivenstokken uit de Zuid-Franse … [Lees meer...] overCasa Foresta ontvangt Zuid-Franse druivenstokken
Blog
Riesling, maar dan anders
Komende week staat in de horeca Duitse Riesling centraal, en terecht. Als er één druif is waar ik dol op ben, dan is het Riesling wel. Niet alleen uit Duitsland, overigens, ook uit Oostenrijk, Frankrijk, Australië en waar je maar Riesling kunt vinden. Bij de post van begin april zat behalve de Mr Merlot-serie van de Aldi ook een zending van een gerenommeerde importeur, Oud … [Lees meer...] overRiesling, maar dan anders
New Wine Festival 2015, Tbilisi: bijzondere wijnen op een bijzonder evenement
In Georgië hoef je een wijnmaker niet te vragen hoeveel generaties er in zijn familie al wijn wordt gemaakt. Hij zal je alleen maar niet-begrijpend aankijken. Want in Georgië maakt letterlijk iedereen wijn, van generatie op generatie, al duizenden jaren lang. Iedereen bezit wel ergens een rij stokken waar hij zelf wijn van maakt. Aldus wijnmaker Iago Bitarishvili in een … [Lees meer...] overNew Wine Festival 2015, Tbilisi: bijzondere wijnen op een bijzonder evenement
Ongevraagde post: Mr Merlot, alcoholische drankjes van de Aldi
Zo in de loop van mijn bloggerscarrière heb ik heel wat wijnen toegezonden gekregen, gevraagd en ongevraagd. Soms kan de pakketpost het niet bijbenen, soms is het weer weken stil. Begin april was het spitsuur, vooral met ongevraagde pakketten, en kwam er rijp en groen over onze deurmat. De meest opvallende wijnen waren zonder enige twijfel deze drie, afkomstig van de Aldi. … [Lees meer...] overOngevraagde post: Mr Merlot, alcoholische drankjes van de Aldi
How to make wine in qvevri: Iago Bitarishvili explains
For making wine, we are used to containers made of wood, concrete and stainless steel. In Georgia, a very different material is used: clay. Wine has been made in this country for eight millennia now in egg-shaped clay vessels from different sizes, called qvevri. In other parts of the world you will hear the term amphora used for this kind of vessel, but not in Georgia. The … [Lees meer...] overHow to make wine in qvevri: Iago Bitarishvili explains
Wine Challenge Utrecht: wine, food en fun in De Klub
Wijnliefhebbers uit Utrecht en omgeving binden op 31 mei de strijd met elkaar aan tijdens de Wine Challenge Utrecht. Inzet: de titel ‘beste wijnproever van Utrecht’. Restaurant De Klub is gastheer van de eerste editie van deze wijnproefwedstrijd. De inschrijving is geopend op www.winechallenge.nl. Tijdens de Wine Challenge Utrecht testen amateur-wijnliefhebbers hun … [Lees meer...] overWine Challenge Utrecht: wine, food en fun in De Klub
Lunchen met Limburgse wijnen
Voor Wijn van eigen bodem, het boek over Nederlandse wijn dat ik samen met Irene de Vette aan het schrijven ben (verschijnt november 2015), reisde ik vorig weekend naar Limburg. Nog veel te weinig was ik daar op bezoek, dus het was hoog tijd weer eens polshoogte te gaan nemen. En wat een prachtige wijnprovincie is dit! Heerlijke wijnen proefde ik er, van de frisse Auxerrois … [Lees meer...] overLunchen met Limburgse wijnen
Geproefd: Jackson Estate Stich 2013
Om voor vandaag, Sauvignon Blanc Day, een stukje te kunnen schrijven, heb ik gisteren maar alvast geproefd. Van een toegezonden fles krachtige Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, de Stich 2013 van Jackson Estate in Marlborough. Dit wijnhuis, waar de eerste wijnstokken aangeplant werden in 1987, heeft in de loop der jaren een grote naam opgebouwd, en maakt wijn in de stijl van de … [Lees meer...] overGeproefd: Jackson Estate Stich 2013
Nieuw-Zeelandse orange wines op Orange Wine Festival in Izola, Slovenië
Aanstaande vrijdag vindt in Slovenië een bijzonder wijnfestival plaats, geheel gewijd aan orange wines. Deze witte wijnen die lange tijd op het schil gegist hebben, staan steeds meer in de belangstelling, en op het festival zullen zelfs orange wines uit Nieuw Zeeland aanwezig zijn. Hieronder het persbericht dat ik vandaag ontving. Enkele van de genoemde wijnen zijn ook in … [Lees meer...] overNieuw-Zeelandse orange wines op Orange Wine Festival in Izola, Slovenië
Sauvignon Blanc Day – 24 april 2015
Sauvignon Blanc geldt als de druif waarmee Nieuw-Zeeland als wijnland ontdekt is. Maar liefst 85% van alle geëxporteerde wijn uit Nieuw-Zeeland is Sauvignon Blanc. Om de Sauvignon Blanc nog meer onder de aandacht te brengen, wordt in februari 2016 de International Sauvignon Blanc Celebration (ISBC) georganiseerd in Marlborough. Van 1 tot en met 3 februari 2016 staat dit … [Lees meer...] overSauvignon Blanc Day – 24 april 2015









