Voor het nieuwe boek Wijn van eigen bodem, dat ik samen met Irene de Vette aan het schrijven ben, doe ik ook onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse wijnbouw. Een onderwerp dat de afgelopen jaren in de literatuur weinig verder is gekomen dan het overschrijven van teksten van elkaar. Bovendien met een soms hardnekkig blijven vasthouden aan het idee dat wij in het … [Lees meer...] overNapoleon en het verbod op de Belgische wijnbouw
Blog
Eetbare wijn
Ze zijn gelanceerd bij de Bijenkorf, worden verkocht op KLM-vluchten en zijn ontstaan aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vorming in Amsterdam. Onder de naam The Real Wine Gum worden sinds nog geen jaar twee bijzondere winegums verkocht, een rode en een witte. De rode moet smaken naar Merlot, de witte naar Chardonnay. Verpakt in mooi vormgegeven doosjes wordt de koper … [Lees meer...] overEetbare wijn
De unieke wijnen van Uruguay
Het is zo’n woord waarvan je telkens even goed moet denken of je het goed spelt: Uruguay. Niet een woord dat vaak gebruikt wordt in Nederland, en al helemaal niet op Wijnkronieken. En toch maken ze wijn in dit land, al meer dan 150 jaar lang! Ik herinner me van de vinologenopleiding dat er stevige, tanninerijke wijnen vandaan komen, van het druivenras tannat. Maar daar hield … [Lees meer...] overDe unieke wijnen van Uruguay
Born Digital Wine Awards – new edition in 2015!
[press release] The Born Digital Wine Awards, launched in 2011 by Vrazon, announces the 2015 edition brought to you by Wine in Moderation. The BDWA will continue to champion the best content produced online, but with an even greater focus on the culture of wine. Thanks to the sponsorship of Wine in Moderation-Art de Vivre, BDWA will reveal, in April, a revised list of … [Lees meer...] overBorn Digital Wine Awards – new edition in 2015!
CuliAir Sky Dining: Meesterkok Angélique Schmeinck gaat de lucht weer in
[persbericht] Hoe smaken bubbels, parelhoen of coquille op honderden meters hoogte? Op deze vraag krijg je antwoord wanneer je opstijgt in de hogere smaaksensaties van Meesterkok Angélique Schmeinck. Van culinaire verwennerij houden we allemaal, maar ook een luchtballonvaart staat op menig wishlist. CuliAir, het heteluchtballon-restaurant van TV- en Meesterkok Angélique … [Lees meer...] overCuliAir Sky Dining: Meesterkok Angélique Schmeinck gaat de lucht weer in
Berberana Revisited
Ja hoor, hij is weer in de bonus. De bezoekcijfers van mijn website zijn afgelopen dagen significant gestegen, zag ik gisteren. En bij een van onze grootgrutters stonden de Berberana’s in de bonusaanbieding. Tussen die twee feiten is al jaren een nauwe samenhang. Ooit schreef ik namelijk over een diner in het Amstelveense restaurant Aan de Poel, waar bij haute cuisine ‘gewone’ … [Lees meer...] overBerberana Revisited
In de ban van oranje: geproefde orange wines uit vier verschillende landen
Ken je dat? Dat je plotseling gegrepen wordt door een wijn of een wijnsoort? Het overkwam me in het verleden al met cava en met Gemischter Satz, en recent nog met diverse Zwitserse wijnen. En onlangs sloeg het ‘orange’-virus toe, na het drinken van een glas Italiaanse orange wine, om precies te zijn, de Amphoreus Malvasia 2011 van wijnmaker Evangelos Paraschos uit San Floriano, … [Lees meer...] overIn de ban van oranje: geproefde orange wines uit vier verschillende landen
Anosmia Awareness Day – February 27th
Ooit las ik het boek van Molly Birnbaum, Smaakmakend. De kok die haar geur en smaak verloor. Je zult als food-professional je geur en smaak maar verliezen! Ook voor iemand die professioneel en gepassioneerd bezig is met wijn betekent dit een groot drama. Wereldwijd leidt 5% van de bevolking echter aan deze aandoening, anosmia genoemd. Vrijdag a.s. wordt er speciaal aandacht … [Lees meer...] overAnosmia Awareness Day – February 27th
Een pergola rond 1855
Altijd leuk als je ervaringen uit het ene deel van je werkende leven kunt verwerken in het andere. Een aantal dagen per week ben ik communicatie-medewerker bij Museum Jan Cunen in Oss. Daar is nog tot 15 maart a.s. een mooie tentoonstelling te zien met werken van leden van het negentiende-eeuwse schildersgeslacht Kruseman. Een van de Krusemannetjes, Hendrik Dirk van Elten … [Lees meer...] overEen pergola rond 1855
Innovatief wijnsysteem Coravin gelanceerd in Nederland
Eerder deze week was het dan zover: onder grote belangstelling vanuit de wijnwereld werd in ons land het innovatieve systeem Coravin gelanceerd. Ik maakte al kennis met Coravin en zijn uitvinder Greg Lamprecht vorig jaar op de DWCC in Montreux. Erover schrijven had toen weinig zin, want het apparaat was nog niet verkrijgbaar in Nederland. Dat is nu dus wel het geval. En ik zou … [Lees meer...] overInnovatief wijnsysteem Coravin gelanceerd in Nederland









