• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Napoleon en het verbod op de Belgische wijnbouw

12 april 2015 door Mariëlla Beukers

Voor het nieuwe boek Wijn van eigen bodem, dat ik samen met Irene de Vette aan het schrijven ben, doe ik ook onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse wijnbouw. Een onderwerp dat de afgelopen jaren in de literatuur weinig verder is gekomen dan het overschrijven van teksten van elkaar. Bovendien met een soms hardnekkig blijven vasthouden aan het idee dat wij in het … [Lees meer...] overNapoleon en het verbod op de Belgische wijnbouw

Eetbare wijn

11 april 2015 door Mariëlla Beukers

Ze zijn gelanceerd bij de Bijenkorf, worden verkocht op KLM-vluchten en zijn ontstaan aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vorming in Amsterdam. Onder de naam The Real Wine Gum worden sinds nog geen jaar twee bijzondere winegums verkocht, een rode en een witte. De rode moet smaken naar Merlot, de witte naar Chardonnay. Verpakt in mooi vormgegeven doosjes wordt de koper … [Lees meer...] overEetbare wijn

De unieke wijnen van Uruguay

22 maart 2015 door Mariëlla Beukers

Het is zo’n woord waarvan je telkens even goed moet denken of je het goed spelt: Uruguay. Niet een woord dat vaak gebruikt wordt in Nederland, en al helemaal niet op Wijnkronieken. En toch maken ze wijn in dit land, al meer dan 150 jaar lang! Ik herinner me van de vinologenopleiding dat er stevige, tanninerijke wijnen vandaan komen, van het druivenras tannat. Maar daar hield … [Lees meer...] overDe unieke wijnen van Uruguay

Born Digital Wine Awards – new edition in 2015!

21 maart 2015 door Mariëlla Beukers

[press release] The Born Digital Wine Awards, launched in 2011 by Vrazon, announces the 2015 edition brought to you by Wine in Moderation. The BDWA will continue to champion the best content produced online, but with an even greater focus on the culture of wine. Thanks to the sponsorship of Wine in Moderation-Art de Vivre, BDWA will reveal, in April, a revised list of … [Lees meer...] overBorn Digital Wine Awards – new edition in 2015!

CuliAir Sky Dining: Meesterkok Angélique Schmeinck gaat de lucht weer in

19 maart 2015 door Mariëlla Beukers

[persbericht] Hoe smaken bubbels, parelhoen of coquille op honderden meters hoogte? Op deze vraag krijg je antwoord wanneer je opstijgt in de hogere smaaksensaties van Meesterkok Angélique Schmeinck. Van culinaire verwennerij houden we allemaal, maar ook een luchtballonvaart staat op menig wishlist. CuliAir, het heteluchtballon-restaurant van TV- en Meesterkok Angélique … [Lees meer...] overCuliAir Sky Dining: Meesterkok Angélique Schmeinck gaat de lucht weer in

Berberana Revisited

15 maart 2015 door Mariëlla Beukers

Ja hoor, hij is weer in de bonus. De bezoekcijfers van mijn website zijn afgelopen dagen significant gestegen, zag ik gisteren. En bij een van onze grootgrutters stonden de Berberana’s in de bonusaanbieding. Tussen die twee feiten is al jaren een nauwe samenhang. Ooit schreef ik namelijk over een diner in het Amstelveense restaurant Aan de Poel, waar bij haute cuisine ‘gewone’ … [Lees meer...] overBerberana Revisited

In de ban van oranje: geproefde orange wines uit vier verschillende landen

8 maart 2015 door Mariëlla Beukers

Ken je dat? Dat je plotseling gegrepen wordt door een wijn of een wijnsoort? Het overkwam me in het verleden al met cava en met Gemischter Satz, en recent nog met diverse Zwitserse wijnen. En onlangs sloeg het ‘orange’-virus toe, na het drinken van een glas Italiaanse orange wine, om precies te zijn, de Amphoreus Malvasia 2011 van wijnmaker Evangelos Paraschos uit San Floriano, … [Lees meer...] overIn de ban van oranje: geproefde orange wines uit vier verschillende landen

Anosmia Awareness Day – February 27th

25 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Ooit las ik het boek van Molly Birnbaum, Smaakmakend. De kok die haar geur en smaak verloor. Je zult als food-professional je geur en smaak maar verliezen! Ook voor iemand die professioneel en gepassioneerd bezig is met wijn betekent dit een groot drama. Wereldwijd leidt 5% van de bevolking echter aan deze aandoening, anosmia genoemd. Vrijdag a.s. wordt er speciaal aandacht … [Lees meer...] overAnosmia Awareness Day – February 27th

Een pergola rond 1855

21 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Altijd leuk als je ervaringen uit het ene deel van je werkende leven kunt verwerken in het andere. Een aantal dagen per week ben ik communicatie-medewerker bij Museum Jan Cunen in Oss. Daar is nog tot 15 maart a.s. een mooie tentoonstelling te zien met werken van leden van het negentiende-eeuwse schildersgeslacht Kruseman. Een van de Krusemannetjes, Hendrik Dirk van Elten … [Lees meer...] overEen pergola rond 1855

Innovatief wijnsysteem Coravin gelanceerd in Nederland

20 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Eerder deze week was het dan zover: onder grote belangstelling vanuit de wijnwereld werd in ons land het innovatieve systeem Coravin gelanceerd. Ik maakte al kennis met Coravin en zijn uitvinder Greg Lamprecht vorig jaar op de DWCC in Montreux. Erover schrijven had toen weinig zin, want het apparaat was nog niet verkrijgbaar in Nederland. Dat is nu dus wel het geval. En ik zou … [Lees meer...] overInnovatief wijnsysteem Coravin gelanceerd in Nederland

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in