• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Douro is looking for entrepreneurs: help promote this region

13 september 2014 door Mariëlla Beukers

Douro, the region of Port Wine, in north of Portugal, is searching for creatives in the fields of audio-visual, design and fine arts to show this magnificent territory, classified by UNESCO as World Heritage. The applications may be submitted until October 10th. Join and share. In the creative issue, Douro Entrepreneur Award allow Portuguese and foreign candidates and the … [Lees meer...] overDouro is looking for entrepreneurs: help promote this region

Kwaliteit Nederlandse en Belgische wijnen stijgt

10 september 2014 door Mariëlla Beukers

Elk jaar worden Nederlandse en Belgische wijnen beter. Deze opgaande lijn is bevestigd tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, die werd gehouden op 4 en 5 september j.l. Van de 176 ingeschreven Nederlandse en Belgische wijnen is 88% bekroond met een medaille of een keurzegel (75 of meer punten). In 2013 en 2012 was dit respectievelijk 70% en 63%. Dit jaar zijn 3 wijnen … [Lees meer...] overKwaliteit Nederlandse en Belgische wijnen stijgt

Kwaliteitswijnen van de coöperatie: een bezoek aan Kellerei St. Pauls

6 september 2014 door Mariëlla Beukers

Voor veel mensen zal het worst zijn waar hun wijn precies vandaan komt. In kringen van wijnkenners heersen echter vaak wel andere gevoelens. Zoals het romantische idee dat wijn bij voorkeur komt van een authentiek boertje eenzaam op zijn helling, werkend in zijn wijngaarden omgeven door geurende bloemen. Liefst is dat boertje ook nog eens door niemand anders ontdekt. Dat kleine … [Lees meer...] overKwaliteitswijnen van de coöperatie: een bezoek aan Kellerei St. Pauls

Madera na de soep: tafeletiquette in vroeger eeuwen

29 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

Gisteren was het weer eens tijd voor wat kennisverbreding. Marleen Willebrands, bekend van tal van publicaties over de historische keuken, vooral die van de Gouden Eeuw, verzorgde aan de UvA Summerschool een hoorcollege over tafeletiquette van ‘Erasmus tot de Dikke Ditz’. In aanwezigheid van twee belangrijke collectioneurs, Joop Witteveen en Willem Heijting, gaf Willebrands een … [Lees meer...] overMadera na de soep: tafeletiquette in vroeger eeuwen

Nieuwe epiloog voor Het domein

27 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

Morgen verschijnt bij uitgeverij Cargo een nieuwe, goedkope editie van het boek dat Lidewij van Wilgen in 2011 publiceerde naar aanleiding van haar leven op een Frans wijndomein, Het domein. Tien jaar geleden besloot Van Wilgen met haar jonge gezin een nieuw leven te beginnen in Zuid-Frankrijk. Het was het begin van een lange weg vol tegenslagen, die uiteindelijk leidde naar de … [Lees meer...] overNieuwe epiloog voor Het domein

DWCC 2014 ANNOUNCES NEW SPEAKERS AND CONTENT

25 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

[Press release] The 7th annual Digital Wine Communications Conference (Montreux – Switzerland, October 31–November 2, 2014) will feature brand new DisruptWine talks and guest “outsider” speakers. The organisers of the only international conference dedicated to the convergence of wine and the web are pleased to announce that this year's DWCC will include a series of new … [Lees meer...] overDWCC 2014 ANNOUNCES NEW SPEAKERS AND CONTENT

Oogsttijd 2014 #1

25 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

Overal in Europa maken wijnboeren zich op met de druivenoogst te beginnen. Op sommige plaatsen is hij zelfs al een week geleden gestart. Vrienden van ons waren op Santorini, en stuurden de bijgevoegde foto. Een selectie van de persberichten die mijn mailbox binnenstromen  verschijnt komende tijd onder de kop 'Oogsttijd 2014', niet vertaald en niet geredigeerd. Vooral in … [Lees meer...] overOogsttijd 2014 #1

Arunda, de hoogstgelegen Sektkellerei van Europa

21 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

Het was een bijzondere ervaring: uit de bus stappen op 1200 meter hoogte, en langs huizen met houten balkons vol geraniums wandelen naar de Sektkellerei. En dan ook nog eens de hoogstgelegen Sektkellerei van Europa! Rondom het dorp waar we uitstappen, liggen alpenweiden en bossen; wandelpaden lopen overal de bergen in. Ver weg, in de diepte, stroomt de Etsch; de hitte van het … [Lees meer...] overArunda, de hoogstgelegen Sektkellerei van Europa

Culture in a glass: Rocca Sveva Castelcerino 2008

15 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

As a wine blogger, I get free bottles regularly. Not all are worth mentioning, but still most get attention on either Wijnkronieken.nl or my Facebook and Twitter pages. And some are just more special than others. Such a bottle was the 2008 Rocca Sveva Castelcerino from Cantina di Soave. I received it from a contact at the Digital Wine Communication Conference in Rioja last … [Lees meer...] overCulture in a glass: Rocca Sveva Castelcerino 2008

Madeira drinken op Madeira

8 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

Wat kun je nu zelf op Madeira van de rijke wijncultuur ervaren? Hoe kom je in contact met de wijnmakers en in het bezit van een goede fles wijn? En waar schenk je madeira eigenlijk bij? In deze laatste blog over onze vakantie in Madeira tref je een aantal tips op basis van onze ervaringen. (Eerdere artikelen verschenen op 17 juli en op 25 juli.) Funchal Slapen bij de … [Lees meer...] overMadeira drinken op Madeira

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in