• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Albariño Pazo das Bruxas van Torres gelanceerd

7 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

Op dinsdag 5 augustus ontving zangeres Laura Fygi het eerste in Nederland uitgeschonken glas Pazo das Bruxas Albariño van het Spaanse wijnhuis Torres. Deze Nederlandse introductie vond plaats in restaurant Vida te Hilversum. Volgens het persbericht is deze wijn een eerbetoon aan de folklore en natuur van Galicië, het land van de grote bossen bewoond door mystieke en magische … [Lees meer...] overAlbariño Pazo das Bruxas van Torres gelanceerd

Digitale Wijn(web)winkelgids: Turksewijnonline.nl

6 augustus 2014 door Mariëlla Beukers

Turkse wijnen staan centraal in de elfde aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids. Volkan Arikan uit Alkmaar begon twee jaar geleden met zijn webwinkel waarin hij wijn uit zijn vaderland verkoopt. Zijn kennis over wijn is volledig door zelfstudie verkregen. Zijn redenen om Turkse wijn aan te bieden? Arikan: “In Nederland wordt veel wijn geconsumeerd door wijnliefhebbers. … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Turksewijnonline.nl

De druiven van Madeira

25 juli 2014 door Mariëlla Beukers

  Uit mijn vorige verhaal bleek al wat de karakteristieken van madeira zijn: versterkt en gerijpt in vaten die aan hoge temperaturen zijn blootgesteld. Die hoge temperaturen en de daaropvolgende oxidatie van de wijnen in de vaten zorgen voor de karakteristieke secundaire en tertiaire aroma’s: noten, specerijen, gedroogd fruit, honing, boenwas, karamel, chocolade en … [Lees meer...] overDe druiven van Madeira

Zelf wijn maken kan: start cursus in West-Brabant

23 juli 2014 door Mariëlla Beukers

[ingezonden bericht] Wijn maken van druiven, appels of ander fruit is al eeuwen niet alleen door professionals gedaan, maar ook door amateurs, ook in Nederland. Wat dacht je van een lekkere appelwijn, kersen- of bessenwijn? En zelfs van rabarber kan een heerlijk frisse wijn worden gemaakt. Zelf wijnmaken is een leuke, en vooral lekkere, hobby. Nederland wordt steeds meer … [Lees meer...] overZelf wijn maken kan: start cursus in West-Brabant

Wijn in (minder dan) 100 woorden: Masseria Trajone Pinot Grigio 2013

23 juli 2014 door Mariëlla Beukers

Uit de Abruzzen, speciaal de Colline Pescaresi, komt deze intrigerende Pinot Grigio. De eerste slok lijkt wat neutraal, niet zo spannend. Maar wacht tot de wijn een tijdje in je glas zit. Dan komt zijn mineralige karakter en het frisse fruit steeds beter tot uiting. Geuren van appel, peer, perzik. Strak in de mond, met best een boel zuren en een bittertje in de afdronk. Te koop … [Lees meer...] overWijn in (minder dan) 100 woorden: Masseria Trajone Pinot Grigio 2013

Wijn in 100 woorden: Friendly Grüner Veltliner

20 juli 2014 door Mariëlla Beukers

Na de Singing 2012 mocht ik onlangs ook de Friendly uitvoering van Laurenz Z.’s reeks Grüner Veltliners proeven. Een aardig verschil! We proefden hem naast de Singing van 2013, en kozen allebei voor de strakkere, complexere Friendly. Dit is echt een serieuze jongen, uit het Kamptal, die het vrolijke zusje vriendelijk in de schaduw stelt. Lekker droog en mineraal, met bakken vol … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Friendly Grüner Veltliner

Mosselwijn verkozen: Pinot Blanc uit de Elzas

20 juli 2014 door Mariëlla Beukers

[ingezonden bericht] Deze week is het Zeeuwse mosselseizoen gestart! En wat drinken we daarbij? In het mosselstadje Philippine (Zeeuws-Vlaanderen) zijn ze er uit: een Pinot Blanc d’Alsace van wijnmaker Edouard Leiber. Deze wijn is door een groot gezelschap Nederlanders en Vlamingen verkozen tot mosselwijn van het jaar. Tijdens de jaarlijkse proeverij in Philippine worden … [Lees meer...] overMosselwijn verkozen: Pinot Blanc uit de Elzas

Madeira: grote wijn met een lange geschiedenis

17 juli 2014 door Mariëlla Beukers

Goed. Madeira dus. Dit jaar zijn we op vakantie geweest naar dit prachtige Portugese eiland, waar bovendien indrukwekkende wijnen vandaan komen. We gingen er heen om te wandelen, veel te lezen en uit te rusten, maar ook om onze kennis van madeira te verdiepen. We zijn dol op deze wijnsoort, maar wisten er veel te weinig van. En dus regelden we twee wijnhuisbezoeken, boekten een … [Lees meer...] overMadeira: grote wijn met een lange geschiedenis

Wijn in 100 woorden: Zinck Muscat 2013

17 juli 2014 door Mariëlla Beukers

Ooit werd ik in Oostenrijk op een warme dag na een lange reis ontvangen met een glas koele Gelbe Muskateller. Een gastvrijer en verfrissender onthaal kon ik me niet denken! Met de hitte van het moment probeerde ik daarom gisteren een familielid van die wijn, een droge Muscat uit de Elzas. En dat bleek een goede keuze. Lekker veel tropisch fruit in de mond, frisse zuren, prima … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Zinck Muscat 2013

Druiven oogsten rondom Domaine la Fontaine

16 juli 2014 door Mariëlla Beukers

[ingezonden bericht] De periode rondom de druivenoogst is in de regio Bordeaux één van de mooiste tijden van het jaar. Overal heerst een enorme bedrijvigheid en de geur van gistende druiven verspreidt zich over het land. Je kunt deze bijzondere tijd meebeleven en drie dagen genieten van de oogst in de Bordeaux-regio vanuit Domaine la Fontaine! Tijdens het … [Lees meer...] overDruiven oogsten rondom Domaine la Fontaine

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in