Recently, I spent a weekend in Rome, filled with friends, wine, good food and lots of history. And we learned the best way to explore a big, crowded city: leave it, or go exploring in the evening or the early morning! Part 2 of a story about Rome, the Castelli Romani, Lazio and wine. For Sunday we had planned an excursion to the town of Frascati, to drink the local wine and … [Lees meer...] overA weekend in Rome: more wine, food, friends and history #2
Blog
Grand cru’s en soldatenwijn: proeven van de Romeinse Oudheid
Onder het thema 'Proef de Oudheid' stond eten en drinken centraal op het vijfde, tweejaarlijkse Romeinenfestival afgelopen weekend. Het werd georganiseerd op het Nijmeegse Kopsplateau, waar in de jaren ’80 van de vorige eeuw belangrijke opgravingen naar een Romeins legerkamp plaatsvonden. Naast de gebruikelijke in vol ornaat aanwezige Romeinse legionairs, die bovendien een … [Lees meer...] overGrand cru’s en soldatenwijn: proeven van de Romeinse Oudheid
A weekend in Rome: wine, food, friends and history #1
It was a weekend filled with friends, wine, good food and lots of history. And we learned the best way to explore a big, crowded city: leave it, or go exploring in the evening or the early morning! Part 1 of a story about Rome, the Castelli Romani, Lazio and wine. On a Friday afternoon in May, Natasha and I left for Rome. We went to visit our friends Sarah and Ettore, to … [Lees meer...] overA weekend in Rome: wine, food, friends and history #1
Wijn in 100 woorden: Singing Grüner Veltliner
Er zijn van die flessen die ‘gewoon’ alles mee hebben. Hip etiket, trendy druif, vrolijke wijn van prima kwaliteit. Zo’n fles is de Singing Grüner Veltliner 2012 van Laurenz V. en zijn dochter Sophie, telgen uit het Oostenrijkse Moser-wijngeslacht. Aromatisch, fris en kruidig, met een subtiel pepertje, écht Grüner. Prikkelend, vol, tikje vettig, met zo’n heerlijk … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Singing Grüner Veltliner
Wijn in 100 woorden: Fontanafredda Langhe Nebbiolo 2012
Jong en vrolijk, niet van het type om lang te bewaren. En dat verrast, bij een Nebbiolo uit Langhe, het hart van Piemonte. Maar toch ook zeker geen borrel- of terraswijn: hier moet je iets bij eten, net als bij de beroemde soortgenoot, Barolo. Mooi helder rood van kleur; geuren van kersenfruit en nagellak, met een likje vanille. Is na openen van de fles vrij snel op dronk. … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Fontanafredda Langhe Nebbiolo 2012
Digitale Wijn(web)winkelgids: Mediterravino
Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er al ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze tiende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids opnieuw een importeur van … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Mediterravino
Een strijd van kaas en wijn: Touraine vs geitenkaas
Als ik één ding heb geleerd op die 14e april in Lichtaart, dan is het wel dat wijn en kaas combineren een schier onmogelijke opgave kan zijn. In de jaren dat ik met wijn bezig ben, leerde ik dat wijn en kaas combineren lastiger is dan de meeste mensen denken, en dat witte wijn vaak beter combineert met kaas dan rode wijn. Maar ik had nog altijd een paar illusies. Zoals dat … [Lees meer...] overEen strijd van kaas en wijn: Touraine vs geitenkaas
Hugo van Canei dé zomerhit?
Geloof jij het, geloof ik het? Net viel een wel heel bizar persbericht in de mailbox: Canei, de producent van mierzoet bocht in een wijnfles, heeft een kant-en-klare versie van Hugo op de markt gebracht. Vorig jaar wilde het al niet echt doorzetten met die Hugo, maar blijkbaar is er voor Canei dit jaar voldoende aanleiding nog een poging te wagen met dit mixdrankje van wijn, … [Lees meer...] overHugo van Canei dé zomerhit?
Oinos en krasi: twee Griekse woorden voor wijn
Niet alleen ik hou me tegenwoordig bezig met wijngeschiedenis, ook Nico dook recent in de 'boeken'. Hij vond uit waarom je in het gesproken Grieks een ander woord voor wijn gebruikt dan in het geschreven Grieks. "Toen we laatst terugkwamen van een week vakantie op Korfoe (deels op het land, deels op het water) realiseerde ik me dat Griekenland op mijn lijst meest bezochte … [Lees meer...] overOinos en krasi: twee Griekse woorden voor wijn
Wijn in 100 woorden: Mar de Frades Albariño 2013
Stom! Helemaal niet gezien dat het etiket van deze uiterst frisse witte Spanjaard een extraatje heeft! Als de wijn op de juiste temperatuur geserveerd wordt, verschijnt een blauw galjoen op het etiket. Volgende keer dus beter opletten. Want dat er een volgende keer komt, is zeker. Fruitig, jong en vrolijk, dat zijn de kenmerken van dit toppertje uit Rias Baixas, gemaakt van … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Mar de Frades Albariño 2013









