• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

A weekend in Rome: more wine, food, friends and history #2

14 juni 2014 door Mariëlla Beukers

Recently, I spent a weekend in Rome, filled with friends, wine, good food and lots of history. And we learned the best way to explore a big, crowded city: leave it, or go exploring in the evening or the early morning! Part 2 of a story about Rome, the Castelli Romani, Lazio and wine. For Sunday we had planned an excursion to the town of Frascati, to drink the local wine and … [Lees meer...] overA weekend in Rome: more wine, food, friends and history #2

Grand cru’s en soldatenwijn: proeven van de Romeinse Oudheid

4 juni 2014 door Mariëlla Beukers

Onder het thema 'Proef de Oudheid' stond eten en drinken centraal op het vijfde, tweejaarlijkse Romeinenfestival afgelopen weekend. Het werd georganiseerd op het Nijmeegse Kopsplateau, waar in de jaren ’80 van de vorige eeuw belangrijke opgravingen naar een Romeins legerkamp plaatsvonden. Naast de gebruikelijke in vol ornaat aanwezige Romeinse legionairs, die bovendien een … [Lees meer...] overGrand cru’s en soldatenwijn: proeven van de Romeinse Oudheid

A weekend in Rome: wine, food, friends and history #1

2 juni 2014 door Mariëlla Beukers

It was a weekend filled with friends, wine, good food and lots of history. And we learned the best way to explore a big, crowded city: leave it, or go exploring in the evening or the early morning! Part 1 of a story about Rome, the Castelli Romani, Lazio and wine. On a Friday afternoon in May, Natasha and I left for Rome. We went to visit our friends Sarah and Ettore, to … [Lees meer...] overA weekend in Rome: wine, food, friends and history #1

Wijn in 100 woorden: Singing Grüner Veltliner

22 mei 2014 door Mariëlla Beukers

Er zijn van die flessen die ‘gewoon’ alles mee hebben. Hip etiket, trendy druif, vrolijke wijn van prima kwaliteit. Zo’n fles is de Singing Grüner Veltliner 2012 van Laurenz V. en zijn dochter Sophie, telgen uit het Oostenrijkse Moser-wijngeslacht. Aromatisch, fris en kruidig, met een subtiel pepertje, écht Grüner. Prikkelend, vol, tikje vettig, met zo’n heerlijk … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Singing Grüner Veltliner

Wijn in 100 woorden: Fontanafredda Langhe Nebbiolo 2012

14 mei 2014 door Mariëlla Beukers

Jong en vrolijk, niet van het type om lang te bewaren. En dat verrast, bij een Nebbiolo uit Langhe, het hart van Piemonte. Maar toch ook zeker geen borrel- of terraswijn: hier moet je iets bij eten, net als bij de beroemde soortgenoot, Barolo. Mooi helder rood van kleur; geuren van kersenfruit en nagellak, met een likje vanille. Is na openen van de fles vrij snel op dronk. … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Fontanafredda Langhe Nebbiolo 2012

Digitale Wijn(web)winkelgids: Mediterravino

11 mei 2014 door Mariëlla Beukers

Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er al ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze tiende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids opnieuw een importeur van … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Mediterravino

Een strijd van kaas en wijn: Touraine vs geitenkaas

7 mei 2014 door Mariëlla Beukers

Als ik één ding heb geleerd op die 14e april in Lichtaart, dan is het wel dat wijn en kaas combineren een schier onmogelijke opgave kan zijn. In de jaren dat ik met wijn bezig ben, leerde ik dat wijn en kaas combineren lastiger is dan de meeste mensen denken, en dat witte wijn vaak beter combineert met kaas dan rode wijn. Maar ik had nog altijd een paar illusies. Zoals dat … [Lees meer...] overEen strijd van kaas en wijn: Touraine vs geitenkaas

Hugo van Canei dé zomerhit?

6 mei 2014 door Mariëlla Beukers

Geloof jij het, geloof ik het? Net viel een wel heel bizar persbericht in de mailbox: Canei, de producent van mierzoet bocht in een wijnfles, heeft een kant-en-klare versie van Hugo op de markt gebracht. Vorig jaar wilde het al niet echt doorzetten met die Hugo, maar blijkbaar is er voor Canei dit jaar voldoende aanleiding nog een poging te wagen met dit mixdrankje van wijn, … [Lees meer...] overHugo van Canei dé zomerhit?

Oinos en krasi: twee Griekse woorden voor wijn

4 mei 2014 door Mariëlla Beukers

Niet alleen ik hou me tegenwoordig bezig met wijngeschiedenis, ook Nico dook recent in de 'boeken'. Hij vond uit waarom je in het gesproken Grieks een ander woord voor wijn gebruikt dan in het geschreven Grieks. "Toen we laatst terugkwamen van een week vakantie op Korfoe (deels op het land, deels op het water) realiseerde ik me dat Griekenland op mijn lijst meest bezochte … [Lees meer...] overOinos en krasi: twee Griekse woorden voor wijn

Wijn in 100 woorden: Mar de Frades Albariño 2013

30 april 2014 door Mariëlla Beukers

Stom! Helemaal niet gezien dat het etiket van deze uiterst frisse witte Spanjaard een extraatje heeft! Als de wijn op de juiste temperatuur geserveerd wordt, verschijnt een blauw galjoen op het etiket. Volgende keer dus beter opletten. Want dat er een volgende keer komt, is zeker. Fruitig, jong en vrolijk, dat zijn de kenmerken van dit toppertje uit Rias Baixas, gemaakt van … [Lees meer...] overWijn in 100 woorden: Mar de Frades Albariño 2013

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in