Wijn als basis voor lekkere drankjes is ouder dan de weg naar Rome. Wijn werd gemengd met kruiden en specerijen, niet alleen als medicijn, maar ook om een smakelijk glas te creëren. En dat was echt niet om de slechte kwaliteit van wijn te maskeren. Een goed voorbeeld is de overheerlijke vin d’oranges die we opgenomen hebben in ons boekje Borreltijd! Zoals de Franse benaming al … [Lees meer...] overGenieten van een glas vin d’oranges
Blog
Geproefd: 2005 Quinta da Cavadinha Vintage Port
Eigenlijk zou ik hier nu een boeiend verhaal moeten vertellen over alle ins en outs van Vintage Port, aangezien ik jullie graag laat kennismaken met de 2005 Quinta da Cavadinha Vintage Port van Warre’s. Daar is echter het simpele feit dat Vintage Port best ingewikkeld in elkaar steekt. Telkens als je denkt dat je het snapt, komt er een uitzondering, of een porthuis dat het in … [Lees meer...] overGeproefd: 2005 Quinta da Cavadinha Vintage Port
Kennismaken met Portugese wijnen: een rondgang in 12 flessen #3
Het grootste deel van de wijnen in Portugal is rood. Tel je daar de overwegend rode ports bij op, dan is de Portugese wijnwereld stevig rood gekleurd. In de proefdoos die ik onlangs toegezonden kreeg zaten vijf rode wijnen, tegen zes wit en één mousserend. Die laatste was dan wel weer van een rode druif, baga, gemaakt. Zes tegen zes dus, waardoor de doos niet precies de … [Lees meer...] overKennismaken met Portugese wijnen: een rondgang in 12 flessen #3
Kennismaken met Portugese wijn: een rondgang in 12 flessen #2
Op onze verkenning van een doos van twaalf Portugese wijnen zijn we vandaag beland bij de witte wijnen van Portugese druivenrassen. Van het totaal aantal DOC-wijnen in Portugal is ongeveer een derde wit. Ze komen uit het hele land, van het noorden tot het zuiden. In onze doos zaten er drie uit het noorden, uit het gebied van de Vinho Verde. Een kwam van het gebied daaronder, … [Lees meer...] overKennismaken met Portugese wijn: een rondgang in 12 flessen #2
Kennismaken met Portugese wijnen: een rondgang in 12 flessen #1
Afgelopen weken las ik met veel plezier het prachtige boek Foot Trodden. Portugal and the Wines that Time Forgot, van Simon J. Woolf en Ryan Opaz. Daarin schetsen de auteurs een mooi beeld van de diversiteit aan Portugese wijnen en wijnstreken, aan de hand van interviews met vooral wijnmakers van kleine (familie)bedrijven, met vernieuwende inzichten. Zij maken zelden ‘main … [Lees meer...] overKennismaken met Portugese wijnen: een rondgang in 12 flessen #1
Verrassingen op Kreta: mooie wijnen van onbekende druivenrassen
Kreta heeft mij enorm verrast. De lange wijngeschiedenis, de talloze eigen druivenrassen die nog maar net door de wijnwereld ontdekt worden, de prachtige natuur en de energieke en boeiende jonge wijnmakers die we bezochten gaven mij begin september een mooie indruk van de Kretenzische wijnbouw. Daarbij zie ik niet over het hoofd dat het grootste deel van de productie op Kreta … [Lees meer...] overVerrassingen op Kreta: mooie wijnen van onbekende druivenrassen
Ontspannen met een glaasje port – Otima port geproefd
Grappig, hoe wijnvoorkeuren komen en gaan. Jarenlang hadden we port in huis, en toen ineens niet meer. Madeira had vervolgens een tijdje de voorkeur, of sherry. En daarna hadden we een tijd helemaal geen versterkte wijn meer in huis. Nu is het echter weer port-tijd. En wat genieten we daarvan! Gewoon, een glaasje port na een dag video-vergaderen, heerlijk. Wij drinken zo’n … [Lees meer...] overOntspannen met een glaasje port – Otima port geproefd
Een rondje wijnproeven op Santorini
Wijnhuizen bezoeken op Santorini is een zeer aangename bezigheid. De toerist die speciaal voor de wijn naar Santorini gaat, zal zeker niet teleurgesteld worden, in tegendeel. Tijdens ons recente bezoek aan het eiland viel het me op hoe toegankelijk de wijnhuizen zijn. Allemaal hebben ze een gastvrij proeflokaal, en diverse hebben zelfs een gastronomisch restaurant waar je de … [Lees meer...] overEen rondje wijnproeven op Santorini
Historisch borrelen met Borreltijd!
Vanaf nu kan er historisch verantwoord geborreld worden. In het rijk geïllustreerde boek, Borreltijd! bracht ik samen met Manon Henzen 10 hapjes en 10 drankjes samen op basis van historische recepten. De recepten uit de historische keuken hebben ieder hun eigen kleurrijke achtergrondverhaal, en zijn door iedereen makkelijk te maken. Hoewel de woorden ‘borrelen’ en … [Lees meer...] overHistorisch borrelen met Borreltijd!
Joyeuse thee-uurtje of Borreltijd?
Binnenkort lanceren Manon Henzen en ik ons boekje Borreltijd!, waarin 10 historische hapjes en 10 historische drankjes. Wat op zal vallen in het boekje is dat er best veel zoetigheden in staan. Wij zijn zo gewend aan zoete hapjes bij de thee en hartige hapjes bij de borrel, dat dit misschien even wennen zal zijn. Maar dat de overgang van theetijd naar borreltijd een … [Lees meer...] overJoyeuse thee-uurtje of Borreltijd?