Sommige reizen zijn het dubbel en dwars waard om op te wachten. Zo’n reis was de historische kookreis naar Toscane, georganiseerd en begeleid door Manon Henzen van eet!verleden. Eigenlijk zouden we in mei 2020 al zijn afgereisd naar Castelfiorentino, even ten zuidwesten van Florence, maar ja, een pandemie hè… Dit jaar was het dan eindelijk zover, en ik kan alleen maar zeggen: … [Lees meer...] overHistorisch koken in Toscane: een persoonlijk verslag met wijnnotities
Blog
De bijzondere geschiedenis van de Florentijnse buchette del vino
Zeventiende-eeuwse en achttiende-eeuwse Engelse reizigers vonden het maar niets: in Florence verlaagde de adel zich tot het en direct verkopen van wijn aan de voorbijganger! ‘Het is een onbetwijfelbaar feit dat ieder paleis of belangrijk huis in deze stad een kleine raampje heeft aan de straatkant, voorzien van een ijzeren klopper. Boven het raampje hangt een lege fles, als … [Lees meer...] overDe bijzondere geschiedenis van de Florentijnse buchette del vino
Wijn onderweg: tussenstops in Zwitserland
Heen… Van kinds af aan ben ik het gewend: onderweg naar verder weg gelegen vakantiebestemmingen overnachten op bijzondere locaties. Op die manier worden de reisdagen ook vakantiedagen, en leer je ook nog eens Europa beter kennen. Toen we daarom eind april naar Toscane afreisden voor een week historisch koken, was dat een goede gelegenheid weer eens wat van Zwitserland te … [Lees meer...] overWijn onderweg: tussenstops in Zwitserland
Belgische wijnmakers voor het eerst op ProWein
Op ProWein 2022, de grootste professionele wijnbeurs ter wereld, zal voor het eerst een Belgisch paviljoen te zien zijn. Negen wijnhuizen – van het Heuvelland tot de Maasvallei – zullen er hun wijnen voorstellen aan een internationaal publiek van aankopers, sommeliers en andere professionals. ProWein 2022 vindt plaats van 15 tot 17 mei in het Duitse Düsseldorf en lokt jaarlijks … [Lees meer...] overBelgische wijnmakers voor het eerst op ProWein
Productie Nederlandse wijn iets gedaald in 2021
De Nederlandse wijnboeren hebben vorig jaar zo’n 7.529 hectoliter wijn geproduceerd. Dat is een lichte daling vergeleken met een jaar eerder en iets minder dan het vijfjarig gemiddelde. In totaal waren er wel meer hectare wijngaarden. Het areaal groeide door tot 275 hectare. De totale productie van 7.529 hectoliter wijn is iets lager dan het vijfjarige gemiddelde. Van 2017 … [Lees meer...] overProductie Nederlandse wijn iets gedaald in 2021
Saar Rieslings rond 1900: duurder dan bordeaux
Eerlijk is eerlijk: voordat ik onlangs een weekend in Ayl, aan de Saar, doorbracht, had ik slechts een vaag idee van het bijzondere van de wijnen daar. Ik wist dat ze tot de Moezelwijnen worden gerekend bijvoorbeeld. Maar welke beroemde wijnmakers er nu precies wijnen maakten, eigenlijk geen idee. Namen als Egon Müller en Van Volxem kende ik, maar dat zij in de Saar gevestigd … [Lees meer...] overSaar Rieslings rond 1900: duurder dan bordeaux
Wijnweekendje Saar: tips en ervaringen
Zin in een wijnweekendje weg? Op slechts vier uur rijden van Utrecht kronkelt het Duitse riviertje de Saar richting haar monding in de Moezel. De omringende hellingen leveren de prachtigste Rieslings! Graag deel ik mijn tips en ervaringen van ons recente lange weekend daar. De streek biedt een afwisseling van wijngaarden, bossen en leuke stadjes en dorpjes, je kunt er … [Lees meer...] overWijnweekendje Saar: tips en ervaringen
Een jaar wijngeschiedenis: boekentips voor onder de Kerstboom
In het recent verschenen boekje Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen staat portretten van Nederlandse vrouwen werkzaam in de wijnwereld. Zelf werd ik ook geïnterviewd, en door auteur Joke van der Leij vooral omschreven als wijnhistorica. En eerlijk gezegd, dat is ook de kant die ik inmiddels definitief ben ingeslagen. Mijn promotietraject is in 2021 officieel van … [Lees meer...] overEen jaar wijngeschiedenis: boekentips voor onder de Kerstboom
Genieten van een glas vin d’oranges
Wijn als basis voor lekkere drankjes is ouder dan de weg naar Rome. Wijn werd gemengd met kruiden en specerijen, niet alleen als medicijn, maar ook om een smakelijk glas te creëren. En dat was echt niet om de slechte kwaliteit van wijn te maskeren. Een goed voorbeeld is de overheerlijke vin d’oranges die we opgenomen hebben in ons boekje Borreltijd! Zoals de Franse benaming al … [Lees meer...] overGenieten van een glas vin d’oranges
Geproefd: 2005 Quinta da Cavadinha Vintage Port
Eigenlijk zou ik hier nu een boeiend verhaal moeten vertellen over alle ins en outs van Vintage Port, aangezien ik jullie graag laat kennismaken met de 2005 Quinta da Cavadinha Vintage Port van Warre’s. Daar is echter het simpele feit dat Vintage Port best ingewikkeld in elkaar steekt. Telkens als je denkt dat je het snapt, komt er een uitzondering, of een porthuis dat het in … [Lees meer...] overGeproefd: 2005 Quinta da Cavadinha Vintage Port









