Wie heeft er vroeger nu niet kennisgemaakt met slechte Chianti uit een fiasco, de bekende mandfles, bij een taaie pizza in een studententent? Veel Chianti is gelukkig al lang het pizzatent stadium voorbij en de fiasco leek van het toneel verdwenen. Totdat het me vorige zomer opviel dat een aantal producenten van Chianti hun wijn opnieuw presenteerden in de traditionele fiasco. … [Lees meer...] overVan fiasco tot Haiku: interview met Marco Pallanti #2
Blog
Marco Pallanti: een charmant voorvechter van Chianti Classico #1
Op een regenachtige zondag in november reisde ik naar Heemstede en interviewde ik Marco Pallanti, samen met zijn vrouw Lorenza Sebasti eigenaar van het wijnhuis én dorpje Castello di Ama in Toscane. Naast wijnmaker was Pallanti van 2006 tot 2012 ook president van het Consorzio Vino Chianti Classico; in deze tijd heeft hij zich sterk gemaakt voor kwaliteits- en imagoverbetering … [Lees meer...] overMarco Pallanti: een charmant voorvechter van Chianti Classico #1
#Winetime by Sfriso
Ever tried Verduzzo or Refosco dal pedunculo rosso? Oh, you’re not interested in less well-known grapes? You only want to drink wine and have fun? Well, in both cases – either as a wine lover wanting to try every different kind of grape on the planet or as a wine drinker looking for a nice glass and a nice evening out, you’re good with Pier Sfriso and Reka Haros from Sfriso … [Lees meer...] over#Winetime by Sfriso
Nieuwe website over Franse wijnen
[Persbericht] Er is een nieuwe website voor Franse wijnen online: www.fransewijn.com Wijnliefhebbers in zes Europese landen maar ook in de Verenigde Staten, Canada en verschillende Aziatische landen kunnen deze website raadplegen. De website is voornamelijk gericht op consumenten die informatie en tips zoeken over Franse wijnen, bijvoorbeeld het lezen en begrijpen van … [Lees meer...] overNieuwe website over Franse wijnen
Lentewijnen uit Frankrijk
Met de lente komt ook weer het heerlijke in de tuin hangen, je in de laatste zonnestralen van de dag koesteren of het met een glas in de tuin je werkdag beëindigen. Uit de oogst proef-flessen van de afgelopen tijd koos ik drie wijnen, twee witte en een rode, die allemaal prima geschikt zijn voor dat doel. Het zijn makkelijke en vrolijke wijnen die de gedachten niet afleiden van … [Lees meer...] overLentewijnen uit Frankrijk
Gourmet City Bordeaux Joins Délice Network
Bordeaux officially became one of the world's great cities for food lovers in 2014 and the 20th to join the international Délice Network. The link between cities belonging to this network created by Lyon in 2007 is culinary expertise and a reputation for fine cuisine. Délice is an international organisation established by Lyon in 2007. It brings together the world's leading … [Lees meer...] overGourmet City Bordeaux Joins Délice Network
White Rioja: something to be explored
One of the best experiences I had while in Rioja last October was tasting several white Rioja’s. Yes, next to red Rioja, there is also white Rioja, and it can be a truly delicious wine. Unfortunately, there isn’t much of the white version around; only 5 percent of the total wine production in Rioja is white (another 5% is rosé, the rest is red). Strangely enough, 130 years ago … [Lees meer...] overWhite Rioja: something to be explored
Furmint in Februari
Furmint? Nee, dat is geen variatie op pepermunt of Marokkaanse munt of zo, sorry. En er is ook niets muntigs aan de wijn die je van furmint maakt. Want ja, furmint is een druivenras, heel specifiek voor Midden-Europa, en speciaal Hongarije. Je komt het ook tegen in Slovenië en Kroatië, als sipon, en zelfs in Oostenrijk, maar voor hoogstandjes moet je toch echt naar het land van … [Lees meer...] overFurmint in Februari
Riesling! … uit Nieuw-Zeeland
Wat je van ver haalt, is lekker, wordt vaak gezegd. Voor wijn ben ik het daar lang niet altijd mee eens, maar soms ook wel. Zoals voor Nieuw-Zeelandse Rieslings van Spy Valley en Villa Maria die ik onlangs proefde. Riesling maakt nog geen 2% van de Nieuw-Zeelandse wijnproductie uit, en vormt 1% van wijnexport. In totaal is slechts zo’n 1000 hectare aangeplant met Riesling, … [Lees meer...] overRiesling! … uit Nieuw-Zeeland
Amforenwijn, hypocras en Monbazillac: historische wijnen bij een lezing
Bij een lezing over wijn hoor je natuurlijk ook te proeven. Praten over wijn zonder een slok is als lezen over eten, of verre reizen: spannend, maar het mist toch iets! Daarom past bij een lezing over de geschiedenis van wijn ook minimaal één glas ‘historische’ wijn, vind ik. Zonder de organisatoren van zo’n lezing op kosten te willen jagen en bijvoorbeeld te … [Lees meer...] overAmforenwijn, hypocras en Monbazillac: historische wijnen bij een lezing









