• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Van fiasco tot Haiku: interview met Marco Pallanti #2

29 maart 2014 door Mariëlla Beukers

Wie heeft er vroeger nu niet kennisgemaakt met slechte Chianti uit een fiasco, de bekende mandfles, bij een taaie pizza in een studententent? Veel Chianti is gelukkig al lang het pizzatent stadium voorbij en de fiasco leek van het toneel verdwenen. Totdat het me vorige zomer opviel dat een aantal producenten van Chianti hun wijn opnieuw presenteerden in de traditionele fiasco. … [Lees meer...] overVan fiasco tot Haiku: interview met Marco Pallanti #2

Marco Pallanti: een charmant voorvechter van Chianti Classico #1

27 maart 2014 door Mariëlla Beukers

Op een regenachtige zondag in november reisde ik naar Heemstede en interviewde ik Marco Pallanti, samen met zijn vrouw Lorenza Sebasti eigenaar van het wijnhuis én dorpje Castello di Ama in Toscane. Naast wijnmaker was Pallanti van 2006 tot 2012 ook president van het Consorzio Vino Chianti Classico; in deze tijd heeft hij zich sterk gemaakt voor kwaliteits- en imagoverbetering … [Lees meer...] overMarco Pallanti: een charmant voorvechter van Chianti Classico #1

#Winetime by Sfriso

24 maart 2014 door Mariëlla Beukers

Ever tried Verduzzo or Refosco dal pedunculo rosso? Oh, you’re not interested in less well-known grapes? You only want to drink wine and have fun? Well, in both cases – either as a wine lover wanting to try every different kind of grape on the planet or as a wine drinker looking for a nice glass and a nice evening out, you’re good with Pier Sfriso and Reka Haros from Sfriso … [Lees meer...] over#Winetime by Sfriso

Nieuwe website over Franse wijnen

19 maart 2014 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Er is een nieuwe website voor Franse wijnen online: www.fransewijn.com Wijnliefhebbers in zes Europese landen maar ook in de Verenigde Staten, Canada en verschillende Aziatische landen kunnen deze website raadplegen. De website is voornamelijk gericht op consumenten die informatie en tips zoeken over Franse wijnen, bijvoorbeeld het lezen en begrijpen van … [Lees meer...] overNieuwe website over Franse wijnen

Lentewijnen uit Frankrijk

17 maart 2014 door Mariëlla Beukers

Met de lente komt ook weer het heerlijke in de tuin hangen, je in de laatste zonnestralen van de dag koesteren of het met een glas in de tuin je werkdag beëindigen. Uit de oogst proef-flessen van de afgelopen tijd koos ik drie wijnen, twee witte en een rode, die allemaal prima geschikt zijn voor dat doel. Het zijn makkelijke en vrolijke wijnen die de gedachten niet afleiden van … [Lees meer...] overLentewijnen uit Frankrijk

Gourmet City Bordeaux Joins Délice Network

12 maart 2014 door Mariëlla Beukers

Bordeaux officially became one of the world's great cities for food lovers in 2014 and the 20th to join the international Délice Network. The link between cities belonging to this network created by Lyon in 2007 is culinary expertise and a reputation for fine cuisine. Délice is an international organisation established by Lyon in 2007. It brings together the world's leading … [Lees meer...] overGourmet City Bordeaux Joins Délice Network

White Rioja: something to be explored

3 maart 2014 door Mariëlla Beukers

One of the best experiences I had while in Rioja last October was tasting several white Rioja’s. Yes, next to red Rioja, there is also white Rioja, and it can be a truly delicious wine. Unfortunately, there isn’t much of the white version around; only 5 percent of the total wine production in Rioja is white (another 5% is rosé, the rest is red). Strangely enough, 130 years ago … [Lees meer...] overWhite Rioja: something to be explored

Furmint in Februari

26 februari 2014 door Mariëlla Beukers

Furmint? Nee, dat is geen variatie op pepermunt of Marokkaanse munt of zo, sorry. En er is ook niets muntigs aan de wijn die je van furmint maakt. Want ja, furmint is een druivenras, heel specifiek voor Midden-Europa, en speciaal Hongarije. Je komt het ook tegen in Slovenië en Kroatië, als sipon, en zelfs in Oostenrijk, maar voor hoogstandjes moet je toch echt naar het land van … [Lees meer...] overFurmint in Februari

Riesling! … uit Nieuw-Zeeland

24 februari 2014 door Mariëlla Beukers

Wat je van ver haalt, is lekker, wordt vaak gezegd. Voor wijn ben ik het daar lang niet altijd mee eens, maar soms ook wel. Zoals voor Nieuw-Zeelandse Rieslings van Spy Valley en Villa Maria die ik onlangs proefde. Riesling maakt nog geen 2% van de Nieuw-Zeelandse wijnproductie uit, en vormt 1% van wijnexport. In totaal is slechts zo’n 1000 hectare aangeplant met Riesling, … [Lees meer...] overRiesling! … uit Nieuw-Zeeland

Amforenwijn, hypocras en Monbazillac: historische wijnen bij een lezing

19 februari 2014 door Mariëlla Beukers

  Bij een lezing over wijn hoor je natuurlijk ook te proeven. Praten over wijn zonder een slok is als lezen over eten, of verre reizen: spannend, maar het mist toch iets! Daarom past bij een lezing over de geschiedenis van wijn ook minimaal één glas ‘historische’ wijn, vind ik. Zonder de organisatoren van zo’n lezing op kosten te willen jagen en bijvoorbeeld te … [Lees meer...] overAmforenwijn, hypocras en Monbazillac: historische wijnen bij een lezing

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in