• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Goede voornemens: meer met groente!

31 december 2013 door Mariëlla Beukers

Al dagen, weken, ligt het op mijn bureau. Ik kookte er al eens met veel succes uit, bladerde regelmatig verlekkerd door de recepten en bekeek de prachtige foto’s.  Telkens vroeg ik me af: hoe kan ik nu eens de link tussen dit boek en wijn leggen? Helaas, tot op heden heb ik die link nog niet overtuigend genoeg bedacht. Want groenten combineren met wijn is best lastig! Op deze … [Lees meer...] overGoede voornemens: meer met groente!

Oliviero Toscani opent Wine Professional 2014

29 december 2013 door Mariëlla Beukers

Fotograaf en wijnbouwer Oliviero Toscani baarde opzien met zijn gewaagde media campagnes voor Benetton. Zo fotografeerde hij een stervende aidspatiënt of de in bloed doordrenkte kleding van een tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië vermoorde Bosnische soldaat. Toscani raakte sinds 1970 betrokken bij wijnbouw in Toscane. Onlangs presenteerde hij in Amsterdam zijn … [Lees meer...] overOliviero Toscani opent Wine Professional 2014

Fijne Kerstdagen!

24 december 2013 door Mariëlla Beukers

Ik wens iedereen heel fijne Kerstdagen, vol warmte, kleur en goed gezelschap! … [Lees meer...] overFijne Kerstdagen!

Sjampanje of Sprankel: Nederlandse bubbels voor de feestdagen

23 december 2013 door Mariëlla Beukers

Hoewel ik absoluut geen trendwatcher ben, durf ik deze voorspelling wel aan: Nederlandse bubbels zijn in de opmars! Leon Masselink van Wijngoed Montferland in Gendringen produceert sinds dit jaar de Wals Brut, een mousserende wijn van johanitter-druiven. In een interview met omroep Gelderland verklaarde Masselink onlangs dat de Achterhoek bij uitstek geschikt is om mousserende … [Lees meer...] overSjampanje of Sprankel: Nederlandse bubbels voor de feestdagen

A Living Wine Museum: R. Lopez Heredia, DWCC Newsflash #3

20 december 2013 door Mariëlla Beukers

When in Rioja, a visit to Bodegas R. Lopez Heredia Viña Tondonia is a must! This is one of the oldest wineries in Haro, located at the railway station, where in the 19th century all the important Rioja houses had their wineries. By rail, wine could be shipped easily to France and elsewhere, so at the railway station is where they built the new wineries in those days. Around … [Lees meer...] overA Living Wine Museum: R. Lopez Heredia, DWCC Newsflash #3

Polish design for Spanish Wineries Terras Gauda

18 december 2013 door Mariëlla Beukers

For several years now, the Spanish wine group Terras Gauda (with a.o. wines in the Rias Baixas) has organized an Advertising Poster Competition. Since what I have seen of the works entered for this competition appeals to me very much, I have decided to publish the press release that was sent out today. Polish designer Barbara Pilarska has won the 1st Prize in the Francisco … [Lees meer...] overPolish design for Spanish Wineries Terras Gauda

Gran Selezione, de top van Chianti Classico?

18 december 2013 door Mariëlla Beukers

Het is in wijnland nog nauwelijks doorgedrongen, maar het Consorzio Vino Chianti Classico kondigde in het voorjaar de introductie aan van de Gran Selezione. De regels zijn inmiddels vastgelegd, maar moeten nog goedgekeurd worden door het Italiaanse Ministerie van Landbouw. Als het aan het Consorzio ligt, kunnen we komend voorjaar al de eerste Gran Seleziones op de markt … [Lees meer...] overGran Selezione, de top van Chianti Classico?

Pepernoten en Constantia

12 december 2013 door Mariëlla Beukers

Wat hebben Constantia-wijnen en pepernoten met elkaar te maken? Met die vraag hield ik me de afgelopen dagen bezig, en las onder andere diverse reisverslagen uit de 18e eeuw.  Maar eerst de achtergronden… Enige weken terug werd er in het Rijksmuseum getest welke peper- of kruidnoot het lekkerst was, en wat daar goed bij smaakte. Diverse recepten voor de kruidige lekkernijen … [Lees meer...] overPepernoten en Constantia

Zoet uit de Abruzzen

6 december 2013 door Mariëlla Beukers

We gaan door met het promoten van zoet.  ‘Zoet moet!’, zou ik bijna willen zeggen, maar oké, dat gaat misschien wat ver. Als je echter zoiets lekkers voorgezet krijgt als de Moscatello di Castiglione van Angelucci, een producent uit de Italiaanse Abruzzen, dan krijg je neigingen het evangelie verder te willen verspreiden. Een rijke industrieel besluit rond de eeuwwisseling … [Lees meer...] overZoet uit de Abruzzen

Calvados tegen de storm

5 december 2013 door Mariëlla Beukers

Op zo’n gure, stormachtige dag als vandaag heb je misschien behoefte aan iets sterkers (dan wijn)! Eerder deze week won sommelier Leroy Soumokil de Calvados Vintage Cocktail-competitie met zijn creatie Promiscuous Rose. Als je deze mix van calvados en champagne vanavond zelf wilt maken: hier is het recept! 2,25 cl Calvados Fine (2 à 3 jaar gerijpt) 2 cl granaatappel/rozen … [Lees meer...] overCalvados tegen de storm

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in