Wijnhuizen bezoeken op Santorini is een zeer aangename bezigheid. De toerist die speciaal voor de wijn naar Santorini gaat, zal zeker niet teleurgesteld worden, in tegendeel. Tijdens ons recente bezoek aan het eiland viel het me op hoe toegankelijk de wijnhuizen zijn. Allemaal hebben ze een gastvrij proeflokaal, en diverse hebben zelfs een gastronomisch restaurant waar je de … [Lees meer...] overEen rondje wijnproeven op Santorini
Blog
Historisch borrelen met Borreltijd!
Vanaf nu kan er historisch verantwoord geborreld worden. In het rijk geïllustreerde boek, Borreltijd! bracht ik samen met Manon Henzen 10 hapjes en 10 drankjes samen op basis van historische recepten. De recepten uit de historische keuken hebben ieder hun eigen kleurrijke achtergrondverhaal, en zijn door iedereen makkelijk te maken. Hoewel de woorden ‘borrelen’ en … [Lees meer...] overHistorisch borrelen met Borreltijd!
Joyeuse thee-uurtje of Borreltijd?
Binnenkort lanceren Manon Henzen en ik ons boekje Borreltijd!, waarin 10 historische hapjes en 10 historische drankjes. Wat op zal vallen in het boekje is dat er best veel zoetigheden in staan. Wij zijn zo gewend aan zoete hapjes bij de thee en hartige hapjes bij de borrel, dat dit misschien even wennen zal zijn. Maar dat de overgang van theetijd naar borreltijd een … [Lees meer...] overJoyeuse thee-uurtje of Borreltijd?
Santorini, het eiland van de Assyrtiko
Hoewel het vulkanische Santorini, een van de Cycladische eilanden in de Egeïsche Zee, per jaar miljoenen toeristen trekt, zullen er maar weinig bezoekers speciaal voor de wijn komen. De zee, zon en fotogenieke witte huisjes op de rand van de vulkaankrater trekken deels glamourtoeristen uit de hele wereld, deels cultuur- en natuurliefhebbers. Maar als al die toeristen – vaak ook … [Lees meer...] overSantorini, het eiland van de Assyrtiko
Santorini en Kreta: wijngeschiedenis die teruggaat tot de Minoïsche tijd
De Griekse eilanden Santorini en Kreta lijken op het eerste gezicht weinig gemeen te hebben. De zwarte lavabodems en witte huisjes van Santorini staan in groot contrast met het rijke groen van de Kretenzische heuvels en bergen. Santorini is klein, Kreta is groot. Maar in andere aspecten zijn er juist veel overeenkomsten. Zo kennen beide eilanden een lange wijngeschiedenis die … [Lees meer...] overSantorini en Kreta: wijngeschiedenis die teruggaat tot de Minoïsche tijd
Speurtocht naar Mulseau
In juli 2015 kreeg ik een mailtje van René van Heusden, wijnschrijver en redacteur van Perswijn, helaas inmiddels overleden. Hij vroeg me of ik wist wat er bedoeld kon zijn met een wijn die Mulseau heette. Hij had de wijn gevonden in een werk van Markies de Sade, Justine ou les malheurs de la vertue, uit 1791. Samen met studiegenoot en wijnboer in de Bourgogne Roelof Ligtmans … [Lees meer...] overSpeurtocht naar Mulseau
Proefschrift ‘Wijn in Nederland, een verlokkend panacee voor economie en gezondheid’
In juni woonde ik, via Zoom, de promotie bij van Rob Blijleven, aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Rob promoveerde op een onderzoek naar Nederlandse wijngeschiedenis tussen 1670 en 1970. Hieronder het persbericht van de VUB over dit proefschrift. Zodra er een handelseditie van de studie is, bericht ik daar uiteraard ook weer over. Voor zijn doctoraat in de geschiedenis … [Lees meer...] overProefschrift ‘Wijn in Nederland, een verlokkend panacee voor economie en gezondheid’
Umbrië aan de keukentafel
Acht jaar geleden alweer, in februari 2013, bezocht ik de Italiaanse wijnstreek Umbrië voor het eerst. We reisden er met een groep wijnliefhebbers, en bezochten diverse wijnhuizen. Enige jaren later ging ik er nog eens op vakantie, en genoot opnieuw van de heerlijke wijnen en het verrukkelijke eten. Een van de fantastisch stadjes in het gebied is Montefalco, centrum van een … [Lees meer...] overUmbrië aan de keukentafel
Wijngaard op de wierde: een bezoek aan Groot Maarslag
In de 19e eeuw werd het afgraven van terpen en wierden, de historische woonheuvels in het Friese en Groningse land, een lucratieve bezigheid. Eeuwenlang waren die heuvels regelmatig opgehoogd met allerhande materiaal, waaronder mest en slib, wat uiteindelijk zeer vruchtbare grond opleverde. Deze terpaarde vond 150 jaar geleden gretig aftrek in landbouwgebieden die wel wat extra … [Lees meer...] overWijngaard op de wierde: een bezoek aan Groot Maarslag
Borreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken
Al jaren werk werk ik samen met culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Via ons samenwerkingsproject wijn!verleden organiseerden we historische wijn-spijsproeverijen, waaronder de Historische High Wine. Voor Historisch Nieuwsblad schreven we een serie verhalen over culinaire en vineuze geschiedenis. Een boek hadden we nog niet samen gemaakt, maar dat gaat er nu van … [Lees meer...] overBorreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken