• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Achtmaal Douro: zoetigheden en middeleeuwse stadjes

23 juli 2013 door Mariëlla Beukers

Wat voor kennis komt je van pas voor een bezoek aan één van de mooiste wijngebieden ter wereld, de Douro in Noord-Portugal? De komende dagen schotel ik je acht tips en weetjes voor, waarmee je je voordeel kunt doen. Gisteren presenteerde ik de eerste twee; vandaag maak ik je lekker met lokale zoetigheden en sfeervolle stadjes. 3. Doces conventuais De Portugezen zijn dol op … [Lees meer...] overAchtmaal Douro: zoetigheden en middeleeuwse stadjes

Achtmaal Douro: Douro Superior en olijven

22 juli 2013 door Mariëlla Beukers

Niet voor niets staat de Douro op de lijst van de tien beste wijnreis-bestemmingen dit jaar! Prachtige natuur, heerlijke wijnen, goed eten, gastvrije mensen: je vindt het allemaal langs deze rivier in het noorden van Portugal. De  steile hellingen langs het water vormen één van de meest spectaculaire wijnbouwregio’s in de wereld, een gebied dat je tenminste één keer in je leven … [Lees meer...] overAchtmaal Douro: Douro Superior en olijven

De toekomst van ons avondje ‘uiteten’

18 juli 2013 door Mariëlla Beukers

We staan er niet zo bij stil, misschien, maar de continuïteit van ons welbevinden is afhankelijk van onze kinderen. ‘Wat een bombastische uitspraak’, hoor ik je al zeggen. Dan zal ik snel uitleggen wat ik bedoel. De meesten van ons vinden het heerlijk om uit eten te gaan, toch? In ontspannen stemming  naar een restaurant van keuze gaan, of dat nu een ster heeft of gewoon … [Lees meer...] overDe toekomst van ons avondje ‘uiteten’

Bier past beter bij eten dan wijn?!

17 juli 2013 door Mariëlla Beukers

[Persbericht, wijnliefhebbers] Een opmerkelijk persbericht werd er gisteren verspreid. Persoonlijk voel ik er veel voor, een biertje bij het eten. Sommige gerechten lenen er zich nu eenmaal meer voor. En bovendien heeft bier een lager alcoholpercentage. En vanavond bij de nasi? Pilsje natuurlijk ;-) Bier is vandaag de dag niet alleen pils. 165 Nederlandse brouwerijen … [Lees meer...] overBier past beter bij eten dan wijn?!

Wijnreizen naar Piemonte

17 juli 2013 door Mariëlla Beukers

[Ingezonden bericht, wijnliefhebbers] Een nieuwe aanbieder van wijnreizen naar Piemonte (Noord-Italië) is actief. Onder de naam Piemonte Reizen worden zowel maatreizen als groepsreizen georganiseerd, door de in Piemonte gespecialiseerde wijnimporteur Piemonte Import. Naast de geïnteresseerde wijnliefhebber richt Piemonte Reizen zich nadrukkelijk op het organiseren van … [Lees meer...] overWijnreizen naar Piemonte

Simpelweg wijn: Metairie, voor in de kroeg!

11 juli 2013 door Mariëlla Beukers

Als wijnschrijver kun je het soms tamelijk hoog in je bol hebben: altijd maar dat verhaal achter wijn willen vertellen, bij voorkeur van dat ambachtelijke boertje dat zijn druiven nog met de voeten perst. Maar soms moet je gewoon toegeven dát er helemaal geen verhaal is. Of in ieder geval, geen spannend verhaal. En zijn die wijnen daarom minder lekker, of zelfs minder goed? … [Lees meer...] overSimpelweg wijn: Metairie, voor in de kroeg!

Film Red Obsession belicht relatie China – Bordeaux

5 juli 2013 door Mariëlla Beukers

In de wijnwereld is het al enige tijd een relatie die met argusogen door iedereen gevolgd wordt. Houden ze nog van elkaar? Wat doen de geliefden elkaar aan? Wat gaat er voor geld om? China houdt van Bordeaux-wijnen, en Bordeaux is maar wat blij met die aandacht. En de prijzen van Bordeaux rijzen de pan uit! … [Lees meer...] overFilm Red Obsession belicht relatie China – Bordeaux

Digitale Wijn(web)winkelgids: De Kelder van de Coningh

5 juli 2013 door Mariëlla Beukers

Vorig jaar om deze tijd verkende ik een Oostenrijks wijngebied. Heel passend daarom dat deze achtste, zomerse aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids gewijd is aan dit land, waar ik tamelijk verkikkerd op ben geworden.  Jan Veldhoen (1955) van webwinkel De Kelder van de Coningh stuurde mij zes wijnen uit het Burgenland, omgeving Neusiedlersee, die ik samen met Nico … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: De Kelder van de Coningh

Vinexpo 2013: een sprankelend succes

3 juli 2013 door Mariëlla Beukers

[persbericht; professionals] De Vinexpo, internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerd, heeft tijdens de afgelopen 17e beurseditie meer internationale bezoekers ontvangen dan ooit te voren. Bijna 38% van de bezoekers was internationaal en afkomstig uit alle werelddelen. Een hoge bezoekerskwaliteit, dynamische exposanten,  hoogstaande proeverijen; gedurende vijf dagen … [Lees meer...] overVinexpo 2013: een sprankelend succes

Nederlandse wijnboer in Griekenland: minireportage van Bram Vermeulen

28 juni 2013 door Mariëlla Beukers

Een kleine aanvulling op het artikel dat ik vanmorgen publiceerde over een proeverij van Xinomavro-wijnen. Journalist Bram Vermeulen ging begin dit jaar op bezoek bij Laurens Hartman van Domaine Karanika, in het noorden van Griekenland. Deze minireportage geeft je een indruk van het bedrijf en de omstandigheden daar. … [Lees meer...] overNederlandse wijnboer in Griekenland: minireportage van Bram Vermeulen

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in