In vervolg op twee eerdere bijdragen over koosjere wijn in het kader van de tentoonstelling, die t/m 5 mei 2013 te zien is in het Joods Historisch Museum, vandaag twee boeiende stukjes tekst uit het Geïllustreerd Ritueel Kookboek met diëetrecepten door Malvine Glück en E. Bramson-Brest, met medewerking van Rabbijn I. Vredenburg, uitgegeven in Amsterdam in 1932. Het eerste … [Lees meer...] overMen koope niet bij den kruidenier …
Blog
Trend: wijn in musea
Wijn en musea: op het eerste gezicht lijkt het een aparte combinatie, maar het is maar hoe je er naar kijkt. Ten eerste is er een trend te signaleren: steeds meer musea hebben restaurants die tot hot spots gerekend kunnen worden. Je kunt er binnen zonder toegangskaartje voor het museum, uiteraard. Zestz schreef er enige tijd geleden al over. Vooral Parijs is er sterk is, in de … [Lees meer...] overTrend: wijn in musea
Zeister wijngaard in aanleg op historisch landgoed
[Persbericht] Dit voorjaar start de eerste Zeister wijngaard in de oude, deels ommuurde moestuin van buitenplaats Hoog Beek & Royen. Begin december is de aankoop getekend van de druivenstokken johanniter en souvignier gris. Deze soorten leveren een goede, frisse witte wijn en passen het best bij de bodem en het klimaat. Door de start van de Zeister wijngaard krijgt de … [Lees meer...] overZeister wijngaard in aanleg op historisch landgoed
Tuinbonensoep uit Sicilië
De ijskoorts heerst in Nederland, en het E-woord is gevallen. Zelf voel ik dit jaar weinig aandrang op de schaatsen te stappen; vorig jaar kwam de val op mijn stuitje toch wel erg hard aan… Ik hou me momenteel meer bezig met het vermaak binnen. Warme soepen, stevige dranken, voorpret én napret van vakanties naar warmere oorden, dat soort zaken. In het kader van die napret … [Lees meer...] overTuinbonensoep uit Sicilië
Historisch congres rondom Samuel Pepys en Haut-Brion
Op 10 april 1663 schreef Samuel Pepys in zijn dagboek, ‘Off to the Exchange with Sir J Cutler and Mr Grand to the Royall Oak Taverne in Lumbard Street… and there drank a sort of French wine called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I never met with.’ De Engelse auteur Samuel Pepys was een toegewijd wijndrinker, en bezat een uitgebreide verzameling … [Lees meer...] overHistorisch congres rondom Samuel Pepys en Haut-Brion
Digitale Wijn(web)winkelgids: Wijncantina
Voor deze derde aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids staat Wijncantina.nl in de spotlights, de grote passie van Donovan van der Roest. Donovan betrekt Italiaanse wijn van andere importeurs, maar haalt ook zelf wijn naar Nederland. En om alvast een tipje van de sluiter op te lichten: geweldig om te merken dat er in Nederland zulke uitstekende neuzen voor goede wijn … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Wijncantina
Wijntappen op de boot
Gespot in het tijdschrift Zeilen: wijnzakken voor aan boord. In een zak van Blond Bag past een bag-in-box. Er zijn tassen voor pakken van 3, 5 en 10 liter. Een uitsparing voor het kraantje is aanwezig. Hang de zak aan de giek, en je après sail kan beginnen. N.B. Net als in een auto is het verboden met alcohol op achter het stuur van je boot te kruipen. Aldus de … [Lees meer...] overWijntappen op de boot
WijnWandeltochten op BioVak
Touroperator WijnWandeltochten presenteert volgende week, op 23 en 24 januari, haar bekende wijnwandeltochten op de beurs BioVak in Zwolle, stand DE 194. Het motto van WijnWandeltochten 2013 is Wijn: smaak en bodem. Al wandelend verken je een bekende (of soms minder bekende) wijnstreek, en onderweg laat Jeanet Bruining je ontdekken hoe eenzelfde wijn smaakt van verschillende … [Lees meer...] overWijnWandeltochten op BioVak
Joodse bisschop en kardinaal
Een week of wat geleden schreef ik over . Met het onderzoek is het nog niet verder gevorderd, helaas. Er zijn sporen naar de Angelsaksische wereld, die de aardewerken mijter waarin het drankje werd gepresenteerd herleidt naar middeleeuwse gildemaaltijden. In Lübeck heeft het museum onderzoek gedaan en houdt men het op een Deense of Noord-Duitse oorsprong voor de bijzondere … [Lees meer...] overJoodse bisschop en kardinaal
Zinfandel met kip tikka masala – met recept
Ga je een Indiase wijn proberen? Dan past er ook een Indiaas gerecht bij. Asian Wines stuurde een persbericht rond met een recept. Meestal plaats ik geen pure promotionele persberichten, maar deze vond ik vanwege het recept de moeite waard. Over de kwaliteit van de Indiase wijnen anno 2013 doe ik geen uitspraak. Het is te lang geleden dat ik er één geproefd heb. Maar … [Lees meer...] overZinfandel met kip tikka masala – met recept









