• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Men koope niet bij den kruidenier …

27 januari 2013 door Mariëlla Beukers

In vervolg op twee eerdere bijdragen over koosjere wijn in het kader van de tentoonstelling, die t/m 5 mei 2013 te zien is in het Joods Historisch Museum, vandaag twee boeiende stukjes tekst uit het Geïllustreerd Ritueel Kookboek met diëetrecepten door Malvine Glück en E. Bramson-Brest, met medewerking van Rabbijn I. Vredenburg, uitgegeven in Amsterdam in 1932. Het eerste … [Lees meer...] overMen koope niet bij den kruidenier …

Trend: wijn in musea

26 januari 2013 door Mariëlla Beukers

Wijn en musea: op het eerste gezicht lijkt het een aparte combinatie, maar het is maar hoe je er naar kijkt. Ten eerste is er een trend te signaleren: steeds meer musea hebben restaurants die tot hot spots gerekend kunnen worden. Je kunt er binnen zonder toegangskaartje voor het museum, uiteraard. Zestz schreef er enige tijd geleden al over. Vooral Parijs is er sterk is, in de … [Lees meer...] overTrend: wijn in musea

Zeister wijngaard in aanleg op historisch landgoed

23 januari 2013 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Dit voorjaar start de eerste Zeister wijngaard in de oude, deels ommuurde moestuin van buitenplaats Hoog Beek & Royen. Begin december is de aankoop getekend van de druivenstokken johanniter en souvignier gris. Deze soorten leveren een goede, frisse witte wijn en passen het best bij de bodem en het klimaat. Door de start van de Zeister wijngaard krijgt de … [Lees meer...] overZeister wijngaard in aanleg op historisch landgoed

Tuinbonensoep uit Sicilië

20 januari 2013 door Mariëlla Beukers

De ijskoorts heerst in Nederland, en het E-woord is gevallen. Zelf voel ik dit jaar weinig aandrang op de schaatsen te stappen; vorig jaar kwam de val op mijn stuitje toch wel erg hard aan… Ik hou me momenteel meer bezig met het vermaak binnen. Warme soepen, stevige dranken, voorpret én napret van vakanties naar warmere oorden, dat soort zaken. In het kader van die napret … [Lees meer...] overTuinbonensoep uit Sicilië

Historisch congres rondom Samuel Pepys en Haut-Brion

19 januari 2013 door Mariëlla Beukers

Op 10 april 1663 schreef Samuel Pepys in zijn dagboek, ‘Off to the Exchange with Sir J Cutler and Mr Grand to the Royall Oak Taverne in Lumbard Street… and there drank a sort of French wine called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I never met with.’ De Engelse auteur Samuel Pepys was een toegewijd wijndrinker, en bezat een uitgebreide verzameling … [Lees meer...] overHistorisch congres rondom Samuel Pepys en Haut-Brion

Digitale Wijn(web)winkelgids: Wijncantina

16 januari 2013 door Mariëlla Beukers

Voor deze derde aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids staat Wijncantina.nl in de spotlights, de grote passie van Donovan van der Roest. Donovan betrekt Italiaanse wijn van andere importeurs, maar haalt ook zelf wijn naar Nederland. En om alvast een tipje van de sluiter op te lichten: geweldig om te merken dat er in Nederland zulke uitstekende neuzen voor goede wijn … [Lees meer...] overDigitale Wijn(web)winkelgids: Wijncantina

Wijntappen op de boot

14 januari 2013 door Mariëlla Beukers

Gespot in het tijdschrift Zeilen: wijnzakken voor aan boord. In een zak van Blond Bag past een bag-in-box. Er zijn tassen voor pakken van 3, 5 en 10 liter. Een uitsparing voor het kraantje is aanwezig. Hang de zak aan de giek, en je après sail kan beginnen. N.B. Net als in een auto is het verboden met alcohol op achter het stuur van je boot te kruipen. Aldus de … [Lees meer...] overWijntappen op de boot

WijnWandeltochten op BioVak

14 januari 2013 door Mariëlla Beukers

Touroperator WijnWandeltochten presenteert volgende week, op 23 en 24 januari, haar bekende wijnwandeltochten op de beurs BioVak in Zwolle, stand DE 194. Het motto van WijnWandeltochten 2013 is Wijn: smaak en bodem. Al wandelend verken je een bekende (of soms minder bekende) wijnstreek, en onderweg laat Jeanet Bruining je ontdekken hoe eenzelfde wijn smaakt van verschillende … [Lees meer...] overWijnWandeltochten op BioVak

Joodse bisschop en kardinaal

13 januari 2013 door Mariëlla Beukers

Een week of wat geleden schreef ik over . Met het onderzoek is het nog niet verder gevorderd, helaas. Er zijn sporen naar de Angelsaksische wereld, die de aardewerken mijter waarin het drankje werd gepresenteerd herleidt naar middeleeuwse gildemaaltijden. In Lübeck heeft het museum onderzoek gedaan en houdt men het op een Deense of Noord-Duitse oorsprong voor de bijzondere … [Lees meer...] overJoodse bisschop en kardinaal

Zinfandel met kip tikka masala – met recept

12 januari 2013 door Mariëlla Beukers

Ga je een Indiase wijn proberen? Dan past er ook een Indiaas gerecht bij. Asian Wines stuurde een persbericht rond met een recept. Meestal plaats ik geen pure promotionele persberichten, maar deze vond ik vanwege het recept de moeite waard. Over de kwaliteit van de Indiase wijnen anno 2013 doe ik geen uitspraak. Het is te lang geleden dat ik er één geproefd heb.  Maar … [Lees meer...] overZinfandel met kip tikka masala – met recept

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in