In juli 2015 kreeg ik een mailtje van René van Heusden, wijnschrijver en redacteur van Perswijn, helaas inmiddels overleden. Hij vroeg me of ik wist wat er bedoeld kon zijn met een wijn die Mulseau heette. Hij had de wijn gevonden in een werk van Markies de Sade, Justine ou les malheurs de la vertue, uit 1791. Samen met studiegenoot en wijnboer in de Bourgogne Roelof Ligtmans … [Lees meer...] overSpeurtocht naar Mulseau
Blog
Proefschrift ‘Wijn in Nederland, een verlokkend panacee voor economie en gezondheid’
In juni woonde ik, via Zoom, de promotie bij van Rob Blijleven, aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Rob promoveerde op een onderzoek naar Nederlandse wijngeschiedenis tussen 1670 en 1970. Hieronder het persbericht van de VUB over dit proefschrift. Zodra er een handelseditie van de studie is, bericht ik daar uiteraard ook weer over. Voor zijn doctoraat in de geschiedenis … [Lees meer...] overProefschrift ‘Wijn in Nederland, een verlokkend panacee voor economie en gezondheid’
Umbrië aan de keukentafel
Acht jaar geleden alweer, in februari 2013, bezocht ik de Italiaanse wijnstreek Umbrië voor het eerst. We reisden er met een groep wijnliefhebbers, en bezochten diverse wijnhuizen. Enige jaren later ging ik er nog eens op vakantie, en genoot opnieuw van de heerlijke wijnen en het verrukkelijke eten. Een van de fantastisch stadjes in het gebied is Montefalco, centrum van een … [Lees meer...] overUmbrië aan de keukentafel
Wijngaard op de wierde: een bezoek aan Groot Maarslag
In de 19e eeuw werd het afgraven van terpen en wierden, de historische woonheuvels in het Friese en Groningse land, een lucratieve bezigheid. Eeuwenlang waren die heuvels regelmatig opgehoogd met allerhande materiaal, waaronder mest en slib, wat uiteindelijk zeer vruchtbare grond opleverde. Deze terpaarde vond 150 jaar geleden gretig aftrek in landbouwgebieden die wel wat extra … [Lees meer...] overWijngaard op de wierde: een bezoek aan Groot Maarslag
Borreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken
Al jaren werk werk ik samen met culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Via ons samenwerkingsproject wijn!verleden organiseerden we historische wijn-spijsproeverijen, waaronder de Historische High Wine. Voor Historisch Nieuwsblad schreven we een serie verhalen over culinaire en vineuze geschiedenis. Een boek hadden we nog niet samen gemaakt, maar dat gaat er nu van … [Lees meer...] overBorreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken
Nederlandse wijngaarden breiden uit: een bezoekje aan wijndomein Riesenberg in Gronsveld
Ligt het aan mij, of is Nederlandse wijn toch een heeeel klein beetje mainstream aan het worden? In het laatste nummer van Perswijn staat de neerslag van een grote proeverij van Nederlandse wijnen, uit alle provincies. En niet alleen van ‘klassieke’ druivenrassen, maar ook van ‘nieuwe’. Nederlandse wijnen lijken op steeds meer plekken verkrijgbaar, en ik ben benieuwd hoe dat … [Lees meer...] overNederlandse wijngaarden breiden uit: een bezoekje aan wijndomein Riesenberg in Gronsveld
Trek: over eten (en drinken) onderweg in een nieuw boek van Charlotte Kleyn
Ooit adviseerde ik een kennis die een roman had geschreven om een bepaalde passage te veranderen. Die kennis had een van zijn middeleeuwse hoofdpersonages naar de kelder laten afdalen om daar een fles wijn uit het rek te halen. Middeleeuwers hadden echter geen rekken met wijn in de kelder, maar vaten. Uit die vaten tapten zij dan een kannetje voor het gebruik die dag. De glazen … [Lees meer...] overTrek: over eten (en drinken) onderweg in een nieuw boek van Charlotte Kleyn
Eggs a Different way: the Health Giving Properties of Dutch Kandeel
Eggs are everywhere this weekend, although our local supermarkt has already removed the chocolate versions. Luckily, there were still enough real eggs, so I can start my Easter Sunday with a breakfast with eggs. I won’t go into all the reasons eggs are part of the Easter folklore, there are no doubt enough blogs and articles online to read more about that. But recently, I … [Lees meer...] overEggs a Different way: the Health Giving Properties of Dutch Kandeel
Palhete, een talha-wijn uit Portugal
Wijn heeft een lange geschiedenis, maar kun je achterhalen wat een bepaalde wijnterm in het verleden betekende? Ik hoop altijd van wel, maar erg makkelijk is het niet. Nog niet zo lang geleden doodde ik wat tijd op Instagram en kwam een post tegen van wijnschrijver en vriend Simon Woolf. Simon noemde een kleine wijnmaker in de Portugese wijnstreek de Alentejo, die hij had … [Lees meer...] overPalhete, een talha-wijn uit Portugal
Historisch Bakboek BROOD verschenen
Eind februari verscheen van Manon Henzen het nieuwe Historisch Bakboek BROOD, een vlot toegankelijk bakboek met broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis. En aangezien ik van een lekker stuk brood echt niet af kan blijven – met een glas wijn en een stuk vers brood ben ik helemaal gelukkig - kan ik niet anders dan aandacht vragen voor dit boek. Al bladerend in dit prachtige … [Lees meer...] overHistorisch Bakboek BROOD verschenen









