• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Speurtocht naar Mulseau

16 augustus 2021 door Mariëlla Beukers

In juli 2015 kreeg ik een mailtje van René van Heusden, wijnschrijver en redacteur van Perswijn, helaas inmiddels overleden. Hij vroeg me of ik wist wat er bedoeld kon zijn met een wijn die Mulseau heette. Hij had de wijn gevonden in een werk van Markies de Sade, Justine ou les malheurs de la vertue, uit 1791. Samen met studiegenoot en wijnboer in de Bourgogne Roelof Ligtmans … [Lees meer...] overSpeurtocht naar Mulseau

Proefschrift ‘Wijn in Nederland, een verlokkend panacee voor economie en gezondheid’

11 augustus 2021 door Mariëlla Beukers

In juni woonde ik, via Zoom, de promotie bij van Rob Blijleven, aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Rob promoveerde op een onderzoek naar Nederlandse wijngeschiedenis tussen 1670 en 1970. Hieronder het persbericht van de VUB over dit proefschrift. Zodra er een handelseditie van de studie is, bericht ik daar uiteraard ook weer over. Voor zijn doctoraat in de geschiedenis … [Lees meer...] overProefschrift ‘Wijn in Nederland, een verlokkend panacee voor economie en gezondheid’

Umbrië aan de keukentafel

9 augustus 2021 door Mariëlla Beukers

Acht jaar geleden alweer, in februari 2013, bezocht ik de Italiaanse wijnstreek Umbrië voor het eerst. We reisden er met een groep wijnliefhebbers, en bezochten diverse wijnhuizen. Enige jaren later ging ik er nog eens op vakantie, en genoot opnieuw van de heerlijke wijnen en het verrukkelijke eten. Een van de fantastisch stadjes in het gebied is Montefalco, centrum van een … [Lees meer...] overUmbrië aan de keukentafel

Wijngaard op de wierde: een bezoek aan Groot Maarslag

17 juni 2021 door Mariëlla Beukers

In de 19e eeuw werd het afgraven van terpen en wierden, de historische woonheuvels in het Friese en Groningse land, een lucratieve bezigheid. Eeuwenlang waren die heuvels regelmatig opgehoogd met allerhande materiaal, waaronder mest en slib, wat uiteindelijk zeer vruchtbare grond opleverde. Deze terpaarde vond 150 jaar geleden gretig aftrek in landbouwgebieden die wel wat extra … [Lees meer...] overWijngaard op de wierde: een bezoek aan Groot Maarslag

Borreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken

6 juni 2021 door Mariëlla Beukers

Al jaren werk werk ik samen met culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Via ons samenwerkingsproject wijn!verleden organiseerden we historische wijn-spijsproeverijen, waaronder de Historische High Wine. Voor Historisch Nieuwsblad schreven we een serie verhalen over culinaire en vineuze geschiedenis. Een boek hadden we nog niet samen gemaakt, maar dat gaat er nu van … [Lees meer...] overBorreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken

Nederlandse wijngaarden breiden uit: een bezoekje aan wijndomein Riesenberg in Gronsveld

2 mei 2021 door Mariëlla Beukers

Ligt het aan mij, of is Nederlandse wijn toch een heeeel klein beetje mainstream aan het worden? In het laatste nummer van Perswijn staat de neerslag van een grote proeverij van Nederlandse wijnen, uit alle provincies. En niet alleen van ‘klassieke’ druivenrassen, maar ook van ‘nieuwe’. Nederlandse wijnen lijken op steeds meer plekken verkrijgbaar, en ik ben benieuwd hoe dat … [Lees meer...] overNederlandse wijngaarden breiden uit: een bezoekje aan wijndomein Riesenberg in Gronsveld

Trek: over eten (en drinken) onderweg in een nieuw boek van Charlotte Kleyn

24 april 2021 door Mariëlla Beukers

Ooit adviseerde ik een kennis die een roman had geschreven om een bepaalde passage te veranderen. Die kennis had een van zijn middeleeuwse hoofdpersonages naar de kelder laten afdalen om daar een fles wijn uit het rek te halen. Middeleeuwers hadden echter geen rekken met wijn in de kelder, maar vaten. Uit die vaten tapten zij dan een kannetje voor het gebruik die dag. De glazen … [Lees meer...] overTrek: over eten (en drinken) onderweg in een nieuw boek van Charlotte Kleyn

Eggs a Different way: the Health Giving Properties of Dutch Kandeel

3 april 2021 door Mariëlla Beukers

Eggs are everywhere this weekend, although our local supermarkt has already removed the chocolate versions. Luckily, there were still enough real eggs, so I can start my Easter Sunday with a breakfast with eggs. I won’t go into all the reasons eggs are part of the Easter folklore, there are no doubt enough blogs and articles online to read more about that. But recently, I … [Lees meer...] overEggs a Different way: the Health Giving Properties of Dutch Kandeel

Palhete, een talha-wijn uit Portugal

9 maart 2021 door Mariëlla Beukers

Wijn heeft een lange geschiedenis, maar kun je achterhalen wat een bepaalde wijnterm in het verleden betekende? Ik hoop altijd van wel, maar erg makkelijk is het niet. Nog niet zo lang geleden doodde ik wat tijd op Instagram en kwam een post tegen van wijnschrijver en vriend Simon Woolf. Simon noemde een kleine wijnmaker in de Portugese wijnstreek de Alentejo, die hij had … [Lees meer...] overPalhete, een talha-wijn uit Portugal

Historisch Bakboek BROOD verschenen

3 maart 2021 door Mariëlla Beukers

Eind februari verscheen van Manon Henzen het nieuwe Historisch Bakboek BROOD, een vlot toegankelijk bakboek met broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis. En aangezien ik van een lekker stuk brood echt niet af kan blijven – met een glas wijn en een stuk vers brood ben ik helemaal gelukkig - kan ik niet anders dan aandacht vragen voor dit boek. Al bladerend in dit prachtige … [Lees meer...] overHistorisch Bakboek BROOD verschenen

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in