“Mevrouw, waarom praten we wel over zoete en droge witte wijn, en wordt dat bij rode wijn nooit gezegd?” De HBO-student die ik vorige week een workshop Rode Wijn had gegeven, deed me eigenlijk met de mond vol tanden staan. Ik mompelde iets als ‘historisch gegroeid’, maar wist het antwoord gewoon niet. Waarom is er wel witte wijn in een zoete en droge variant, maar is rode wijn … [Lees meer...] overEen mijter voor de bisschop: waar komt ‘bisschopswijn’ vandaan?
Blog
EWBC highlight: tasting LA wines at the Arkas Art Center, Izmir
We were supposed to end the day gathering grapes at the LA Vineyards, ‘under the star-filled sky’, followed by a tasting. Instead, we enjoyed the wines of the company named after its founder, Lucien Arkas, in a totally different place, but I think an even better one. Harvest was already finished in the Aegean wine regions of Turkey by the time the 280 bloggers from all over … [Lees meer...] overEWBC highlight: tasting LA wines at the Arkas Art Center, Izmir
Vers geperst: Château Slurp, WeinReich en Divine Vintage
Ilja Gort heeft weer een nieuw boek; of wat zeg ik, twee boeken, niet één. Vandaag verschijnt de Vrouwenslagerij, een nieuwe roman, eerder deze maand was daar al Château Slurp, een nieuw kijk- een leesboek over de belevenissen van een Nederlandse wijnboer in Frankrijk. Of er in de Vrouwenslagerij wijn voorkomt, geen idee. Maar Château Slurp staat weer bol van de hilarische … [Lees meer...] overVers geperst: Château Slurp, WeinReich en Divine Vintage
Sloveense wijn bij Koerdische kunst in een Leids museum
“Ik maak mijn wijnen voor de consument, niet voor de journalisten!” Aan het woord is Matjaz Lemut, wijnmaker van Tilia Estate uit de Vipava Vallei in zuidwest Slovenië. Lemut presenteerde zijn wijnen tijdens een opening van een tentoonstelling met moderne kunst in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden. Het was een gelegenheid die helemaal paste bij zijn statement: wijn … [Lees meer...] overSloveense wijn bij Koerdische kunst in een Leids museum
Tennisster Federer nieuwe brand ambassador Moët & Chandon
[Persbericht] Champagnehuis Moët & Chandon presenteert vandaag zijn nieuwe brand ambassador: Roger Federer. 'Deze 17-voudig Grand Slam winnaar heeft een onweerstaanbare combinatie van stijl en succes, is een sportieve winnaar en streeft, net als Moët & Chandon, naar perfectie', aldus het persbericht. Zo onverschrokken als hij is op het rode gravel, zo gedistingeerd … [Lees meer...] overTennisster Federer nieuwe brand ambassador Moët & Chandon
Geproefd: Malbec van Salentein
Er zijn van die druiven die in eigen land helemaal in het vergeethoekje zijn geraakt, om wat voor reden dan ook, maar die elders, in een nieuw thuisland, stralen en schitteren als nooit tevoren. Zoiets geldt in ieder geval voor malbec, sterdruif van Argentinië. Ooit stond malbec vrij veel aangeplant in de Bordeaux en de rest van zuidwest-Frankrijk, nu tref je hem voornamelijk … [Lees meer...] overGeproefd: Malbec van Salentein
Beaujolais Nouveau geproefd: het mag weer!
Moet ik er nu echt ook iets mee? Ja, eigenlijk toch wel, vrees ik. De Beaujolais Nouveau is alweer bijna twee weken op de markt, en ik heb er nog geen aandacht aan besteed. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren heb ik zelden een goede getroffen, maar de tijden veranderen, en de geluiden dat er wel degelijk drinkbare jonge Beaujolais op de markt is, bereiken mij in … [Lees meer...] overBeaujolais Nouveau geproefd: het mag weer!
Cursus van Hubrecht Duijker: Wijnkenner in een weekend
Uitgeverij Het Spectrum brengt een ‘nieuwe’ wijncursus met materiaal van Hubrecht Duijker op de markt: boek en cd, met tot slot een zelftest. Ergens in mijn la ligt al zoiets van Duijker, maar de tijd was er waarschijnlijk weer rijp voor (het is tenslotte binnenkort Sinterklaas.) Hieronder het persbericht: Glimlachend maakt Hubrecht Duijker je wegwijs in de wereld van … [Lees meer...] overCursus van Hubrecht Duijker: Wijnkenner in een weekend
Lichtjes in de schemer: de wijnstokken van Kappadocië
Het heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt: het bezoek aan een eenzame wijngaard in Kappadocië, op een late namiddag in november. Eerder op de dag waren we geland op de luchthaven van Nevsehir, en met grote verbazing had ik het grauwe en grijze landschap vanuit de bus zitten bekijken. Ik had me niet gerealiseerd dat we naar een hoogvlakte zouden afreizen, op 1200 meter … [Lees meer...] overLichtjes in de schemer: de wijnstokken van Kappadocië
Tweede Master of Wine voor Nederland
[Persbericht] Directeur Siobhan Turner van het Institute of Masters of Wine® maakte vandaag bekend dat Cees van Casteren zich vanaf heden Master of Wine mag noemen. In 2009 slaagde Van Casteren al voor het examen voor Master of Wine, maar moest toen nog een dissertatie schrijven voordat hij die twee begerenswaardige letters achter zijn naam mocht zetten. In 2011 werd zijn … [Lees meer...] overTweede Master of Wine voor Nederland









