• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Een mijter voor de bisschop: waar komt ‘bisschopswijn’ vandaan?

10 december 2012 door Mariëlla Beukers

“Mevrouw, waarom praten we wel over zoete en droge witte wijn, en wordt dat bij rode wijn nooit gezegd?” De HBO-student die ik vorige week een workshop Rode Wijn had gegeven, deed me eigenlijk met de mond vol tanden staan. Ik mompelde iets als ‘historisch gegroeid’, maar wist het antwoord gewoon niet. Waarom is er wel witte wijn in een zoete en droge variant, maar is rode wijn … [Lees meer...] overEen mijter voor de bisschop: waar komt ‘bisschopswijn’ vandaan?

EWBC highlight: tasting LA wines at the Arkas Art Center, Izmir

9 december 2012 door Mariëlla Beukers

We were supposed to end the day gathering grapes at the LA Vineyards, ‘under the star-filled sky’, followed by a tasting. Instead, we enjoyed the wines of the company named after its founder, Lucien Arkas, in a totally different place, but I think an even better one. Harvest was already finished in the Aegean wine regions of Turkey by the time the 280 bloggers from all over … [Lees meer...] overEWBC highlight: tasting LA wines at the Arkas Art Center, Izmir

Vers geperst: Château Slurp, WeinReich en Divine Vintage

7 december 2012 door Mariëlla Beukers

Ilja Gort heeft weer een nieuw boek; of wat zeg ik, twee boeken, niet één. Vandaag verschijnt de Vrouwenslagerij, een nieuwe roman, eerder deze maand was daar al Château Slurp, een nieuw kijk- een leesboek over de belevenissen van een Nederlandse wijnboer in Frankrijk. Of er in de Vrouwenslagerij wijn voorkomt, geen idee. Maar Château Slurp staat weer bol van de hilarische … [Lees meer...] overVers geperst: Château Slurp, WeinReich en Divine Vintage

Sloveense wijn bij Koerdische kunst in een Leids museum

2 december 2012 door Mariëlla Beukers

“Ik maak mijn wijnen voor de consument, niet voor de journalisten!” Aan het woord is Matjaz Lemut, wijnmaker van Tilia Estate uit de Vipava Vallei in zuidwest Slovenië. Lemut presenteerde zijn wijnen tijdens een opening van een tentoonstelling met moderne kunst in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden. Het was een gelegenheid die helemaal paste bij zijn statement: wijn … [Lees meer...] overSloveense wijn bij Koerdische kunst in een Leids museum

Tennisster Federer nieuwe brand ambassador Moët & Chandon

30 november 2012 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Champagnehuis Moët & Chandon presenteert vandaag zijn nieuwe brand ambassador: Roger Federer. 'Deze 17-voudig Grand Slam winnaar heeft een onweerstaanbare combinatie van stijl en succes, is een sportieve winnaar en streeft, net als Moët & Chandon, naar perfectie', aldus het persbericht. Zo onverschrokken als hij is op het rode gravel, zo gedistingeerd … [Lees meer...] overTennisster Federer nieuwe brand ambassador Moët & Chandon

Geproefd: Malbec van Salentein

29 november 2012 door Mariëlla Beukers

Er zijn van die druiven die in eigen land helemaal in het vergeethoekje zijn geraakt, om wat voor reden dan ook, maar die elders, in een nieuw thuisland, stralen en schitteren als nooit tevoren. Zoiets geldt in ieder geval voor malbec,  sterdruif van Argentinië. Ooit stond malbec vrij veel aangeplant in de Bordeaux en de rest van zuidwest-Frankrijk, nu tref je hem voornamelijk … [Lees meer...] overGeproefd: Malbec van Salentein

Beaujolais Nouveau geproefd: het mag weer!

28 november 2012 door Mariëlla Beukers

Moet ik er nu echt ook iets mee? Ja, eigenlijk toch wel, vrees ik. De Beaujolais Nouveau is alweer  bijna twee weken op de markt, en ik heb er nog geen aandacht aan besteed. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren heb ik zelden een goede getroffen, maar de tijden veranderen, en de geluiden dat er wel degelijk drinkbare jonge Beaujolais op de markt is, bereiken mij in … [Lees meer...] overBeaujolais Nouveau geproefd: het mag weer!

Cursus van Hubrecht Duijker: Wijnkenner in een weekend

28 november 2012 door Mariëlla Beukers

Uitgeverij Het Spectrum brengt een ‘nieuwe’ wijncursus met materiaal van Hubrecht Duijker op de markt: boek en cd, met tot slot een zelftest. Ergens in mijn la ligt al zoiets van Duijker, maar de tijd was er waarschijnlijk weer rijp voor (het is tenslotte binnenkort Sinterklaas.) Hieronder het persbericht: Glimlachend maakt Hubrecht Duijker je wegwijs in de wereld van … [Lees meer...] overCursus van Hubrecht Duijker: Wijnkenner in een weekend

Lichtjes in de schemer: de wijnstokken van Kappadocië

26 november 2012 door Mariëlla Beukers

Het heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt: het bezoek aan een eenzame wijngaard in Kappadocië, op een late namiddag in november. Eerder op de dag waren we geland op de luchthaven van Nevsehir, en met grote verbazing had ik het grauwe en grijze landschap vanuit de bus zitten bekijken. Ik had me niet gerealiseerd dat we naar een hoogvlakte zouden afreizen, op 1200 meter … [Lees meer...] overLichtjes in de schemer: de wijnstokken van Kappadocië

Tweede Master of Wine voor Nederland

22 november 2012 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Directeur Siobhan Turner van het Institute of Masters of Wine® maakte vandaag bekend dat Cees van Casteren zich vanaf heden Master of Wine mag noemen. In 2009 slaagde Van Casteren al voor het examen voor Master of Wine, maar moest toen nog een dissertatie schrijven voordat hij die twee begerenswaardige letters achter zijn naam mocht zetten. In 2011 werd zijn … [Lees meer...] overTweede Master of Wine voor Nederland

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in