Tijdens het onderzoek voor mijn boek over historische drankjes, Punch, kandeel en clairet, nam ik heel wat handgeschreven receptenverzamelingen door. Ik zocht uiteraard naar de drankrecepten, maar hield ook een schuin oog op het gebak en de koekjes. Want van alle activiteiten in de keuken is bakken bij mij wel favoriet. Ik bak liever taart of quiche dan dat ik kook of vlees … [Lees meer...] overAalbessenkoekjes met een glaasje clairet
Blog
12x Wijn Weekendje Weg in NL
De timing is uitstekend: terwijl Nederlanders aangewezen zijn op eigen land voor wat vakantie en recreatie, een boek uitbrengen waarin het wijntoerisme in eigen land centraal staat. De wijngaarden en wijnen van Nederland stonden dit jaar meer dan anders in de belangstelling, enerzijds omdat de kwaliteit inmiddels vrij hoog is, anderzijds omdat veel liefhebbers dit jaar niet … [Lees meer...] over12x Wijn Weekendje Weg in NL
14 gouden medailles bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2020
Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen editie 2020 zijn 14 gouden medailles uitgereikt, naast 76 zilveren en 126 bronzen. Vooral rode wijnen vielen dit jaar in de prijzen: 9 van de 14 gouden medailles gingen naar een rode wijn. In totaal werden 282 wijnen ingezonden, het hoogste aantal ooit. De Wijnkeuring van de Lage Landen vindt jaarlijks plaats; de ingezonden wijnen komen uit … [Lees meer...] over14 gouden medailles bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2020
Geproefd: Novatura, een wijn met een 100% natuurlijke sulfietvervanger
Enige weken geleden presenteerde Delta Wines de Novatura van De Colonjes, een wijn waarbij een 100% natuurlijke sulfietvervanger is toegepast. Met het maken van deze Novatura is Wijnhoeve De Colonjes het eerste bedrijf met een vergunning voor het toepassen van een 100% natuurlijke sulfietvervanger in wijn. Wijnmaker Adam Dijkstra ontwikkelde de wijn samen met Rob ten Herkel … [Lees meer...] overGeproefd: Novatura, een wijn met een 100% natuurlijke sulfietvervanger
Tip voor het weekend: kweeperenlikeur maken
Slechts vier vruchten had onze kweeperenboom dit jaar. Vanmorgen vroeg heb ik ze geoogst. Om te voorkomen dat de vruchten uit de boom zouden vallen, controleerde ik er een vanmorgen. En hij viel rijp in mijn hand. Samen met de drie andere ligt die nu op een schaal te pronken. Dit weekend wil ik er iets lekkers van gaan maken. Wat het gaat worden, weet ik nog niet. Misschien wel … [Lees meer...] overTip voor het weekend: kweeperenlikeur maken
Geproefd: Alarije, witte wijn uit Extremadura
In het zuidwesten van Spanje vormt de rivier de Guadiana enige tientallen kilometers lang de grens met Portugal. Aan de Portugese kant ligt Alentejo, aan de Spaanse kant Extremadura. Het wijngebied van Extremadura kreeg de benaming Ribera del Guadiana, en omvat zo’n 26.000 hectare. Net als in de Alentejo zijn de winters hier koud, de lentes kort en de zomers bloedheet en lang. … [Lees meer...] overGeproefd: Alarije, witte wijn uit Extremadura
Bezoek aan de opening van Wijnrestaurant op het land
Op vrijdag 11 september jl. reden we naar het Limburgse Voerendaal, om de opening van het Wijnrestaurant op het land mee te maken. In aanwezigheid van diverse leden van de wijnpers, lokale en regionale betrokkenen en hoogwaardigheidsbekleders verrichte de burgemeester van Voerendaal de opening van dit pop-up restaurant. Net als bij Mes Amis, het bekende wijnrestaurant in … [Lees meer...] overBezoek aan de opening van Wijnrestaurant op het land
Nieuwe wijnroutes voor wijnregio Zuid-Limburg
In navolging van de ontwikkeling van de Route des Vins Wahlwiller-Eys vorig jaar, zijn er in de afgelopen week drie nieuwe bewegwijzerde wijnroutes gelanceerd: Wijngaarden wandeling Noorbeek, Route des Vins Ubachsberg en Route des Vins Winthagen. Met deze educatieve routes kan de bezoeker nu nog uitgebreider kennis maken met de Zuid-Limburgse wijn. Visit Zuid-Limburg wil … [Lees meer...] overNieuwe wijnroutes voor wijnregio Zuid-Limburg
Wijnrestaurant op het Land in Voerendaal
Zaterdag 12 september opent in Voerendaal een nieuwe editie van Wijnrestaurant op het Land, een initiatief van het Maastrichtse restaurant Mes Amis. Vorig jaar was dit pop-up restaurant te gast bij de wijngaard van Math Bollen, Hoeve Nekum, in het Jekerdal van Maastricht. Helaas konden zij daar niet terugkeren omdat het een natuurgebied is en het onmogelijk bleek voor de … [Lees meer...] overWijnrestaurant op het Land in Voerendaal
50-jarige Apostelhoeve plantte viognier aan
De Apostelhoeve in Maastricht - Nederlands oudste commercieel gerunde wijnbedrijf - bestaat dit jaar precies 50 jaar. Een mijlpaal die deze zomer groots gevierd had moeten worden. Helaas gooide de coronacrisis ook hier roet in het eten. De festiviteiten staan in de kelder. Tot 2023, het jaar waarin voor de vijftigste keer wordt geoogst. Vandaag verstuurde het bedrijf een … [Lees meer...] over50-jarige Apostelhoeve plantte viognier aan