• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

VEUT – garnacha met bronwater – klaar voor de zomer

12 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Wat mij betreft mag het doorzetten, de trend om dranken op de markt te brengen met een lager alcoholpercentage dan 13%. Wijnen met 10-12% alcohol, geweldig! Lekkere speciaalbieren van 4-6%, super. En gekke, nieuwe drankjes wil ik ook wel proberen. Zo proefde ik afgelopen week VEUT, een mousserend drankje op basis van wijn. VEUT won op 4 september 2011 de Wine Innovation Award … [Lees meer...] overVEUT – garnacha met bronwater – klaar voor de zomer

Wijn uit de Maasvallei: een bezoek aan Château Bon Baron

10 mei 2012 door Mariëlla Beukers

De Maasvallei is in trek bij wijnstokken! De Belgische krant De Standaard meldde vorige week dat bij wijnbouwer Karel Henckens van wijngoed Aldeneyck in Maaseik dit voorjaar 3700 stokken chardonnay de grond in gingen, voor Maaslandse bubbels. Aldeneyck ligt niet ver van Maastricht, en diverse Nederlandse en Belgische wijngaarden zijn hier aangeplant in en om de vallei van de … [Lees meer...] overWijn uit de Maasvallei: een bezoek aan Château Bon Baron

Genomineerd voor een Born Digital Wine Award!

9 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Met heel veel trots en plezier kan ik vandaag melden dat de shortlist van de Born Digital Wine Awards is gepubliceerd, en dat een artikel van Wijnkronieken op die lijst staat! Dit jaar werden er meer dan 300 inzendingen geteld, uit 24 landen: van Australië tot België en van Finland tot Turkije. De juryleden hebben in ieder van de zes categorieën een top vijf samengesteld. … [Lees meer...] overGenomineerd voor een Born Digital Wine Award!

Keuken en atelier centraal op Duitse tentoonstelling: Atelier + Küche

9 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Morgen wordt in het Duitse plaatsje Herford een bijzondere tentoonstelling geopend, ook voor wijnliefhebbers! De tentoonstelling is gewijd aan de overeenkomsten tussen de keuken en het kunstatelier. Gelijktijdig met de manifestatie dOCUMENTA in Kassel toont kunstcentrum/museum Marta Herford Atelier + Küche = Labore der Sinne. In de tentoonstelling wordt de opvallende … [Lees meer...] overKeuken en atelier centraal op Duitse tentoonstelling: Atelier + Küche

Perswijn Zomerproeverij op 20 mei a.s.

8 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Op zondag 20 mei staat Casa400 in Amsterdam in het teken van zomerse wijnen. Op die dag vindt de eerste Perswijn Zomerproeverij plaats, een evenement voor een brede doelgroep. Bezoekers kunnen wijnen proeven en kennismaken met producenten en importeurs van wijnen van over de hele wereld. Daarnaast worden er diverse workshops en besloten proeverijen georganiseerd. Een prima kans … [Lees meer...] overPerswijn Zomerproeverij op 20 mei a.s.

Zo goed als de melk van Onze Lieve Vrouw: Liebfraumilch

6 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Tijdens mijn onderzoek naar de firma Van Gils / Van Dongen, slijters te Utrecht, publiceerde ik op Wijnkronieken . In die prijscourant stond een rijtje Rijn- en Moezelwijnen, waarvan Liebfraumilch, aangeleverd door de firma B. Rosenstein uit Wiesbaden, voor f 1,85 per fles de duurste was. Zelfs de duurste rode Bordeaux uit de lijst, Château Cantemerle, was met f 1,70 nog … [Lees meer...] overZo goed als de melk van Onze Lieve Vrouw: Liebfraumilch

Moederdagtip!?: parfums geïnspireerd op wijn

4 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Of het aanslaat heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar in New York is sinds begin dit jaar een bijzondere reeks parfums verkrijgbaar:  The Kelly & Jones Wine Notes Collections . De collectie omvat vijf parfums, allen geïnspireerd op een wijn: Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet, Merlot en Chardonnay. Parfumeur Kelly kreeg haar inspiratie op een zomerse dag tijdens een … [Lees meer...] overMoederdagtip!?: parfums geïnspireerd op wijn

Export van Franse wijnen bereikt historisch record in 2011

3 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Volgens FEVS, de exporthandelsorganisatie van de sector, steeg de export van Franse wijnen en sterkedrank in 2011 met 10,5%. De export bereikte € 10,1 miljard op jaarbasis. Volgens de voorzitter van FEVS, Louis Fabrice Latour, is deze toename (10,5%) zwaarder dan het volume (2,4%)".  De groei kwam vooral uit de opkomende markten. Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika … [Lees meer...] overExport van Franse wijnen bereikt historisch record in 2011

De Wildplukwijzer – Pluk naast de Petteflet

2 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Geen wijnnieuwtje vandaag, maar een leuk zijspoor: de Wildplukwijzer, een prachtig initiatief dat ik van harte ondersteun. De app staat nu te downloaden, eens kijken wat ik morgen vind…. Gratis, lekker, biologisch, onbespoten en foodmile-loos voedsel. Dat is het doel van de geheel vernieuwde Wildplukwijzer. Nederland hangt namelijk vol met gratis noten en fruit: een … [Lees meer...] overDe Wildplukwijzer – Pluk naast de Petteflet

Aspergetijd! (mét recept)

2 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Als wijnliefhebber kun je er niet onderuit, zo lijkt het wel. Je moet asperges eten in deze tijd, en daar MOET wijn bij. Mijn inbox telt talloze nieuwsbrieven van importeurs die mij aanprijzen dat hun wijn écht het allerbeste bij asperges combineert. Zo is daar – net binnengekomen – het advies van Markvandewijn: een glas Silvaner. Inderdaad erg lekker, heb ik al eens ervaren. … [Lees meer...] overAspergetijd! (mét recept)

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in