• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Beaujolais zorgt voor supergeleiding

26 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Een nieuwe rol voor rode wijn, in de harde fysica: het schijnt dat wijnsteenzuur in wijn gemaakt van gamaydruiven, speciaal Beaujolais, ervoor kan zorgen dat een bepaalde stof, ijzertelluride,  supergeleidend wordt. Supergeleiders zijn belangrijk voor onder andere de grote deeltjesversnellers (CERN bijvoorbeeld), maar ook voor MRI-scanners in ziekenhuizen. … [Lees meer...] overBeaujolais zorgt voor supergeleiding

Oogst Oostenrijk – Harvest Austria 2011 – Good Wines, Good Quantities

26 maart 2012 door Mariëlla Beukers

After a short dry spell due to the rather low quantities of recent vintages the Austrian vintage 2011 presents itself with elegantly balanced white wines and reds from perfectly ripened grapes. With the pickings for the last ice wines at the beginning of February 2012, the harvest of 2011, which finally replenished empty Austrian cellars with a yield of more than 2.8 million … [Lees meer...] overOogst Oostenrijk – Harvest Austria 2011 – Good Wines, Good Quantities

Alternatieve kreeftenwijn: milde en frisse Montesicci uit Sardinië

25 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Helaas, helaas, al mijn kennis over Sardinië en Sardijnse wijn komt uit de tweede hand. Boeken en het internet vormen mijn bronnen over de wijnen, ik ben er niet zelf geweest. (Gelukkig heb ik er al wel een handvol geproefd!) Toen ik dan ook een fles Isola dei Nuraghi 2010 van Cantine di Dolianova toegezonden kreeg, dacht ik even dat het om een wijn van nuragus ging, een zeer … [Lees meer...] overAlternatieve kreeftenwijn: milde en frisse Montesicci uit Sardinië

Geproefd: de kreeftenwijn van 2012

22 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Goed, kreeftenwijn dus. Volgende week start het seizoen voor de Oosterscheldekreeft, en net als vis moet kreeft zwemmen. Dus bij kreeft schenk je wijn, maar wat voor wijn? In een , vandaag gaan we verder op de zoektocht naar lekkere wijnen bij kreeft. Wat gaan de restaurants in Zeeland die kreeft op het menu zetten én aangesloten zijn bij de Kring van de Oosterscheldekreeft, … [Lees meer...] overGeproefd: de kreeftenwijn van 2012

Lente: tijd voor Aligoté! (bijvoorbeeld…)

21 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Zo maar ineens is het dan toch eindelijk echt lente. De tuin krijgt al een groene waas, af en toe valt er zelfs een uurtje in de zon te zitten. Zo'n moment vraagt om een lekkere frisse witte wijn, zo eentje waar je weer van opkikkert na een vermoeiend dagje reizen en werken. Gelukkig lag er gisterenavond zoiets koud: een Bourgogne Aligoté 2010 'Les Potets' van Domaine de la … [Lees meer...] overLente: tijd voor Aligoté! (bijvoorbeeld…)

Nieuwe website ter promotie van (wijn)regio Douro

20 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Heb je plannen dit jaar het noorden van Portugal te bezoeken? Neem dan zeker een kijkje op de nieuwe website ter promotie van de Douro-vallei. De website is ontwikkeld rondom vier hoofdthema's: wijn, landschap, toerisme en cultuur & erfgoed. … [Lees meer...] overNieuwe website ter promotie van (wijn)regio Douro

Sweet Wines from Rioja

18 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Last year in October I wrote on the sweet wines of Northwestern Spain, . In the 17th Century those tostados were exported to a.o. England and were very sought after.  They were made from grapes dried over the winter months, in the house. In the region itself,  these sweet wines were meant to be drunk at weddings and other festivities. … [Lees meer...] overSweet Wines from Rioja

Stripboek over de zeven hoofdzonden van Robert Parker

14 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Als historicus heb ik geleerd dat  afstand nemen vaak het beste perspectief levert. Gebeurtenissen waar we middenin zitten, zijn vaak moeilijker te duiden op het moment zelf dan enige jaren later. Zo is het wat mij betreft ook met de rol van wijncriticus Robert Parker. Natuurlijk weet ik waarom hij beroemd en berucht is: zijn fameuze puntentelling die over de hele wereld … [Lees meer...] overStripboek over de zeven hoofdzonden van Robert Parker

Verordening ‘biologische wijn’ gepubliceerd

13 maart 2012 door Mariëlla Beukers

De landen van de Europese Unie zijn het eens geworden over de regels voor de productie van biologische wijn, dat was onlangs al bekend. Inmiddels is de verordening ook in het Nederlands gepubliceerd. In de betreffende verordening staat welke productiemethoden voor de biologische wijn zijn toegestaan en welke niet, wat de etiketteringsvoorschriften zijn en welke additieven en … [Lees meer...] overVerordening ‘biologische wijn’ gepubliceerd

How to: schone wijnglazen

13 maart 2012 door Mariëlla Beukers

[Gesponsord bericht] Heb je ook zo’n hekel aan kalkaanslag of strepen op je glazen, of een citroensmaak aan je dure wijn? Het goed schoonmaken van je wijnglazen kan dit soort ergernissen voorkomen 1.         Vermijd de vaatwasser. De vaatwasser is ontworpen om vieze pannen en borden schoon te maken, de stralen zijn veel te ruw voor delicate wijnglazen. Het is daarom … [Lees meer...] overHow to: schone wijnglazen

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in