• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Kreeft en wijn: het kreeftenseizoen is bijna geopend!

12 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Nog even en dan is het zover: dan mag er weer kreeft gevangen worden in de Oosterschelde, en zetten de Zeeuwse restaurants kreeft uit eigen wateren bereid op allerlei wijzen op het menu. Ter ere van deze Oosterscheldekreeft de komende weken regelmatig aandacht voor wijn en kreeft op Wijnkronieken. Want wat drink je daar nu eigenlijk bij, bij kreeft?  Ik sloeg er eens wat boeken … [Lees meer...] overKreeft en wijn: het kreeftenseizoen is bijna geopend!

Video: Aged Riesling from Washington State

11 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Niet alleen Duitsland maakt  goede én grote Riesling, ook in Australië en Washington State weten ze inmiddels van wanten. Zolang het klimaat de productie van zuren maar toelaat. Leer er meer over in deze video over Eroica, de Riesling die Moezel-producent Ernie Loosen maakt in samenwerking met Chateau St. Michelle in het noordwesten van de Verenigde Staten. … [Lees meer...] overVideo: Aged Riesling from Washington State

Boek over de Oosterscheldekreeft

11 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Met de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen op 29 maart .a.s. verschijnt het allereerste boek over de Zeeuwse kreeft: De Oosterscheldekreeft.  Een (kook)boek over kreeft, met de ruige poëzie van Zeeland. Gestoeld op de gedachte: kreeft is er voor iedereen, puur en eerlijk. Karla Peijs (de commissaris van de Koningin van Zeeland) reikt het eerste exemplaar uit aan … [Lees meer...] overBoek over de Oosterscheldekreeft

Flarden wijngeschiedenis in Paushuize

11 maart 2012 door Mariëlla Beukers

In Utrecht was dit weekend het historische Paushuize opengesteld voor publiek. Na een grondige restauratie zijn alle zalen van dit 16e-eeuwse pand, gebouwd voor de enige Nederlandse paus Adrianus in 1517, weer te bewonderen én te huren. De provincie blijft eigendom van Paushuize, maar Huize Molenaar zal de exploitatie voor feesten en partijen op zich nemen. Binnenkort staat op … [Lees meer...] overFlarden wijngeschiedenis in Paushuize

Torres in de prijzen voor innovatief wijntoerisme

8 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Wijnmagazine Drinks International heeft Bodegas Torres één van de eerste Wine Tourism Awards te geven, een beloning op het gebied van wijntoerisme. Bodegas Torres wordt geroemd om zijn Meest Innovatieve Wijngaard en Wijnkeldertour. Het  bezoekerscentrum van Torres heeft al eerder prijzen binnengehaald: The Tourism Medal of Honour van de Catalaanse regering en de Wine Routes in … [Lees meer...] overTorres in de prijzen voor innovatief wijntoerisme

Historical Venetian Wine To Be Released Next Week

7 maart 2012 door Mariëlla Beukers

There once was a time that wine was more or less the only beverage available. Espcially in the cities and towns of medieval Europe, fresh, clean water was not to be trusted as a drink, milk was for children and the elderly. Coffee, tea and soda were not yet around, fruit juices were surely there, but could not be kept for a longer period of time. That left the (light)alcoholic … [Lees meer...] overHistorical Venetian Wine To Be Released Next Week

Protest tegen Moezelbrug op Prowein

6 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Onder het thema Bridge over Troubled Water sprak gisteren op de internationale wijnbeurs ProWein in Düsseldorf vermaard wijnschrijver Stuart Pigott met wijnmakers Ernst Loosen, Thorsten Melsheimer, Florian Busch en Rudolf Trossen over het omgaan met culturele landschappen en hun houding ten opzichte van de Hochmoselbrücke, de brug die al enige tijd voor veel commotie in de … [Lees meer...] overProtest tegen Moezelbrug op Prowein

Drink Pink! – rosé en de perceptie van rosé

5 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Op dinsdag 13 maart a.s. vindt in Den Haag een bijzonder wijnevenement plaats. Het Belgische wijntijdschrift Vino! heeft vertegenwoordigers van handel, pers en gastronomie uitgenodigd om te komen proeven van alleen roze wijnen. De proeverij Drink Pink! staat geheel in het teken van de rosé, zowel stil als mousserend. Meer dan 25 producenten zijn aanwezig, uit Europa en de VS. … [Lees meer...] overDrink Pink! – rosé en de perceptie van rosé

Waar blijven de Belgisch-Nederlandse wijncontacten?

5 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Op dinsdag 13 maart a.s. vindt in Den Haag een bijzonder wijnevenement plaats. Het Belgische wijntijdschrift Vino! heeft vertegenwoordigers van handel, pers en gastronomie uitgenodigd om te komen proeven van alleen roze wijnen. De proeverij staat geheel in het teken van de rosé, zowel stil als mousserend. Wat mij aan deze proeverij echter trof, was niet zozeer het roze … [Lees meer...] overWaar blijven de Belgisch-Nederlandse wijncontacten?

Archiefwijnen p&f wineries te proeven én te koop

4 maart 2012 door Mariëlla Beukers

In de post trof ik een week of twee geleden deze uitnodiging aan: Dear Mariëlla, imagine a 50-year old archive cellar, hidden away in the lush green hills of Eastern Slovenia. A sacred place where great wines lay to rest under a thin layer of dust. This is the archive cellar of p&f wineries, which has recently opened her doors. En vervolgens word ik uitgenodigd op … [Lees meer...] overArchiefwijnen p&f wineries te proeven én te koop

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in