• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

14 gouden medailles bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2020

30 oktober 2020 door Mariëlla Beukers

Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen editie 2020 zijn 14 gouden medailles uitgereikt, naast 76 zilveren en 126 bronzen. Vooral rode wijnen vielen dit jaar in de prijzen: 9 van de 14 gouden medailles gingen naar een rode wijn. In totaal werden 282 wijnen ingezonden, het hoogste aantal ooit. De Wijnkeuring van de Lage Landen vindt jaarlijks plaats; de ingezonden wijnen komen uit … [Lees meer...] over14 gouden medailles bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2020

Geproefd: Novatura, een wijn met een 100% natuurlijke sulfietvervanger

17 oktober 2020 door Mariëlla Beukers

Enige weken geleden presenteerde Delta Wines de Novatura van De Colonjes, een wijn waarbij een 100% natuurlijke sulfietvervanger is toegepast. Met het maken van deze Novatura is Wijnhoeve De Colonjes het eerste bedrijf met een vergunning voor het toepassen van een 100% natuurlijke sulfietvervanger in wijn. Wijnmaker Adam Dijkstra ontwikkelde de wijn samen met Rob ten Herkel … [Lees meer...] overGeproefd: Novatura, een wijn met een 100% natuurlijke sulfietvervanger

Tip voor het weekend: kweeperenlikeur maken

30 september 2020 door Mariëlla Beukers

Slechts vier vruchten had onze kweeperenboom dit jaar. Vanmorgen vroeg heb ik ze geoogst. Om te voorkomen dat de vruchten uit de boom zouden vallen, controleerde ik er een vanmorgen. En hij viel rijp in mijn hand. Samen met de drie andere ligt die nu op een schaal te pronken. Dit weekend wil ik er iets lekkers van gaan maken. Wat het gaat worden, weet ik nog niet. Misschien wel … [Lees meer...] overTip voor het weekend: kweeperenlikeur maken

Geproefd: Alarije, witte wijn uit Extremadura

27 september 2020 door Mariëlla Beukers

In het zuidwesten van Spanje vormt de rivier de Guadiana enige tientallen kilometers lang de grens met Portugal. Aan de Portugese kant ligt Alentejo, aan de Spaanse kant Extremadura. Het wijngebied van Extremadura kreeg de benaming Ribera del Guadiana, en omvat zo’n 26.000 hectare. Net als in de Alentejo zijn de winters hier koud, de lentes kort en de zomers bloedheet en lang. … [Lees meer...] overGeproefd: Alarije, witte wijn uit Extremadura

Bezoek aan de opening van Wijnrestaurant op het land

19 september 2020 door Mariëlla Beukers

Op vrijdag 11 september jl. reden we naar het Limburgse Voerendaal, om de opening van het Wijnrestaurant op het land mee te maken. In aanwezigheid van diverse leden van de wijnpers, lokale en regionale betrokkenen en hoogwaardigheidsbekleders verrichte de burgemeester van Voerendaal de opening van dit pop-up restaurant. Net als bij Mes Amis, het bekende wijnrestaurant in … [Lees meer...] overBezoek aan de opening van Wijnrestaurant op het land

Nieuwe wijnroutes voor wijnregio Zuid-Limburg

18 september 2020 door Mariëlla Beukers

In navolging van de ontwikkeling van de Route des Vins Wahlwiller-Eys vorig jaar, zijn er in de afgelopen week drie nieuwe bewegwijzerde wijnroutes gelanceerd: Wijngaarden wandeling Noorbeek, Route des Vins Ubachsberg en Route des Vins Winthagen. Met deze educatieve routes kan de bezoeker nu nog uitgebreider kennis maken met de Zuid-Limburgse wijn. Visit Zuid-Limburg wil … [Lees meer...] overNieuwe wijnroutes voor wijnregio Zuid-Limburg

Wijnrestaurant op het Land in Voerendaal

10 september 2020 door Mariëlla Beukers

Zaterdag 12 september opent in Voerendaal een nieuwe editie van Wijnrestaurant op het Land, een initiatief van het Maastrichtse restaurant Mes Amis. Vorig jaar was dit pop-up restaurant te gast bij de wijngaard van Math Bollen, Hoeve Nekum, in het Jekerdal van Maastricht. Helaas konden zij daar niet terugkeren omdat het een natuurgebied is en het onmogelijk bleek voor de … [Lees meer...] overWijnrestaurant op het Land in Voerendaal

50-jarige Apostelhoeve plantte viognier aan

8 september 2020 door Mariëlla Beukers

De Apostelhoeve in Maastricht - Nederlands oudste commercieel gerunde wijnbedrijf - bestaat dit jaar precies 50 jaar. Een mijlpaal die deze zomer groots gevierd had moeten worden. Helaas gooide de coronacrisis ook hier roet in het eten. De festiviteiten staan in de kelder. Tot 2023, het jaar waarin voor de vijftigste keer wordt geoogst. Vandaag verstuurde het bedrijf een … [Lees meer...] over50-jarige Apostelhoeve plantte viognier aan

Geproefd: PIWIs uit Oostenrijk

6 september 2020 door Mariëlla Beukers

Behalve met klassieke druivenrassen werken Oostenrijkse wijnboeren ook met nieuwe kruisingen, die bescherming bieden tegen schimmelziekten. Biologisch boeren wordt hiermee makkelijker. Voor Oostenrijk Magazine proefde ik eerder dit jaar zes wijnen van nieuwe of interspecifieke druivenrassen.  Rond 1860 kreeg de wijnbouw in Europa het zwaar te verduren: de ene na de andere … [Lees meer...] overGeproefd: PIWIs uit Oostenrijk

Ywels met clareite: een middeleeuwse wijn-spijscombinatie

5 september 2020 door Mariëlla Beukers

Van de kunst om de juiste wijn bij het juiste gerecht te schenken wordt gezegd dat hij nog niet zo oud is. De hedendaagse gastronomie en de ideeën daarachter kwam was begin 19e eeuw op, met bekende namen als Grimod de la Reynière en Brillat-Savarin. Dat neemt niet weg dat er ook al eerder wijn-spijs combinaties bestonden die erg in de smaak vielen, en die ook hedendaagse … [Lees meer...] overYwels met clareite: een middeleeuwse wijn-spijscombinatie

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in