Voor velen is wijn gewoon wijn: een drank met alcohol gemaakt van druiven die goed smaakt bij de maaltijd en je bovendien een gezellige roes brengt. Wat ik echter minstens even leuk vind aan wijn, is de rol die de drank speelt in onze cultuur. Wijn als smeermiddel bijvoorbeeld: al eeuwen wordt wijn cadeau gegeven, tegenwoordig met de feestdagen aan het eind van het jaar, in … [Lees meer...] overWine & Design: het etiket van Arne & Carlos
Blog
Espumantes: kennismaking met Portugese bubbels
Bestaat er een land waar ze geen mousserende wijnen maken? Volgens mij inmiddels niet meer. Overal produceren ze anno 2012 wel wijnen met belletjes, van Nederland tot Brazilië en van Californië tot Australië. In Tsjechië dronk ik Boheemse Sekt, in Italië Franciacorta. In Tasmanië maken ze indrukwekkende bruts, in Engeland zijn de sparklings al te vergelijken met champagnes … [Lees meer...] overEspumantes: kennismaking met Portugese bubbels
Winterwerk 2012 op Domaine de la Monette
Roelof en Marlon timmeren stevig aan de weg in het Franse Mercurey. In één van de beroemdste wijngebieden ter wereld kochten zij een huis en wijngaarden. Zij volgden een wijnopleiding en maken er alweer een aantal jaren wijn. En het gaat goed! Roelof kocht onlangs wat hectare wijngaard bij, om witte Mercurey – Chardonnay natuurlijk – te kunnen gaan maken. In de reeks verslagen … [Lees meer...] overWinterwerk 2012 op Domaine de la Monette
Geproefd: Cava Elisabet Brut Gran Reserva 2005, Àngel Gustá
Vervelend, als je zo weinig over een wijnbedrijf op internet kunt vinden als over Bodegues Gustà. Ik ben al zo gewend aan websites vol achtergrondinformatie dat het stoort als ik die niet tref. De makers van de energieke en uitstekende cava die ik recent proefde hebben wel een twitteraccount (@Gourmet_cava) en een blog, maar erg veel wijzer word je daar niet over de Elisabet … [Lees meer...] overGeproefd: Cava Elisabet Brut Gran Reserva 2005, Àngel Gustá
Ter ere van #portday
Vandaag is het #portday, een initiatief om de versterkte wijn uit Portugal nader onder de aandacht te brengen. Achter het initiatief zit The Center for Wine Origins, een club van belangenpartijen opgericht in 2005 om de herkomstbenamingen champagne en port te beschermen. Lees meer over #portday en het initiatief hier. Mijn bijdrage is bescheiden vandaag, helaas. Ik ben dol op … [Lees meer...] overTer ere van #portday
Opnieuw een editie van Grootse Wijnen van Kleine Importeurs
Perswijn heeft zijn evenementen grotendeels geschrapt, maar gelukkig hebben ze Grootse Wijnen van Kleine Importeurs in de portfolio gehouden! Op 15 en 16 april a.s. is het weer zover, dan kunnen we weer gaan proeven van spannende wijnen van kleine importeurs in Aalsmeerderbrug. Normaal gesproken zijn de wijnen vaak alleen via een webshop of klein proeflokaal te krijgen, nu zijn … [Lees meer...] overOpnieuw een editie van Grootse Wijnen van Kleine Importeurs
Chat Sauvage Pinot Noir – Bourgogne in Duitsland?
Begin januari waren ze nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar met zo'n marketing en zo'n opvallende naam moet dat hopelijk inmiddels gelukt zijn. Aan de presentatie op Wine Professional en de kwaliteit van de wijnen heeft het in ieder geval niet gelegen! Dat was allemaal voortreffelijk in orde. Ik heb het over het Duitse Weingut Chat Sauvage uit de Rheingau, met zijn … [Lees meer...] overChat Sauvage Pinot Noir – Bourgogne in Duitsland?
Combinaties van brood en wijn
Terwijl sommige wijnliefhebbers én wijnschrijvers er niets van moeten hebben, zet de trend zich door: het zoeken van ultieme combinaties tussen wijn en eten (het woord 'spijs', dat meestal gebruikt wordt, vind ik vaak zo oubollig). 'Wijn-spijs combineren' is je van hét, lijkt het wel tegenwoordig. De gekte slaat inmiddels zover door, dat op de recente een workshop 'Wijn en … [Lees meer...] overCombinaties van brood en wijn
Tussen de druiven: verslag van een jaar in McLaren Vale
Geef maar toe, we dromen er allemaal wel eens van. Tenminste, alle wijnliefhebbers dan. Een eigen wijngaardje, zelf wijnmaken, het goede leven, dagelijks buiten onder een stralende hemel aan de slag in de natuur. 's Avonds vrolijk lachend op je terras met vrienden en een eigen fles wijn. Tja... nou, ik niet hoor. Ik heb één keer wijn gemaakt, van een paar kilo riesling uit … [Lees meer...] overTussen de druiven: verslag van een jaar in McLaren Vale
Onder de hamer: zilveren wijnkoeler …
Op donderdag 19 januari a.s. wordt bij Christie’s in New York een zilveren wijnkoeler geveild, in 1797 door George Washington, de eerste President van de Verenigde Staten (1789 tot 1797), geschonken aan Alexander Hamilton. Geschatte opbrengst: $ 400.000,- tot $ 600.000,-. Jammer dat ik zo’n bedrag niet ergens heb liggen! Ik ben namelijk al jaren gefascineerd door wijnkoelers, … [Lees meer...] overOnder de hamer: zilveren wijnkoeler …









