Jeanette van der Steen, wijnmaker en eigenaar van Château Bon Baron in België, doet af en toe verslag van haar ervaringen op Wijnkronieken. Zo konden we al lezen over hun grote uitbreiding dit jaar, en over de plannen met een aangekochte kerk. Deze week meldde Jeanette zich met het onderstaande, zeer boeiende bericht over het belang van de rivier voor een wijngaard! Bon Baron … [Lees meer...] overBericht van Bon Baron: het belang van de rivier
Blog
Feestdageninstructie uit 1926
Een slijter vóór de Tweede Wereldoorlog had een boel werk te doen. En met de feestdagen op komst moest hij (of zij) zijn assortiment uiteraard nog eens extra goed onder de loep nemen. Wat er met Kerst en Oud en Nieuw 1926 op de Utrechtse Nachtegaalstraat verkocht werd, kan ik je precies vertellen! G.J. van Gils, van de gelijknamige wijnhandel (nu A.C. van Dongen) liet … [Lees meer...] overFeestdageninstructie uit 1926
Boekbespreking: Wie laat ons omfietsen naar de Hema?
Mijn ervaringen met wijn van de Hema zijn niet heel erg uitgebreid, maar wel erg belangrijk! Als student zat ik een jaar of twee achter de kassa van de Hema en vulde ik vakken bij de cosmetica-afdeling. Op een goed moment werd het personeel vanwege een of ander jubileum uitgenodigd naar een wijnproeverij in het filiaal te komen, op een vrijdagavond. Uiteraard ging ik daar op … [Lees meer...] overBoekbespreking: Wie laat ons omfietsen naar de Hema?
Het Kater Kookboek
Strikt genomen heeft het natuurlijk eigenlijk niet echt met wijndrinkers te maken, toch, een kater? Wijndrinkers zijn beschaafde mensen, over het algemeen, die krijgen geen kater..... Hmm, ach, tja, eh..... Nou vooruit, in het geval dat mijn lezers toch een kater hebben, kan ik een leuk boekje aanbevelen, om er weer snel bovenop te komen. Milton Crawford, hobbykok, schrijver en … [Lees meer...] overHet Kater Kookboek
Een waar alchemistenlab – een slijter in 1936
Het moet een waar alchemistenlab geweest zijn, vroeger in de kelders van een slijterij! In de 21ste eeuw rijdt wekelijks de vrachtwagen met dranken bij een slijter of wijnhandel voor, en worden de kant-en-klare flessen keurig per soort afgeleverd. Alleen nog in de schappen zetten en klaar. Wijnhandelaar of slijter zijn is anno 2011 een schoon beroep. Maar dan het leven van een … [Lees meer...] overEen waar alchemistenlab – een slijter in 1936
Bordeaux anders: van Apéros en Entre-Deux-Mers
Bordeaux heeft een imagoprobleem. Tenminste, voor de 'gewone' wijndrinker. Tegen bordeauxwijnen wordt over het algemeen zo hoog opgekeken, dat iedereen verwacht dat een fles bordeaux per definitie duur is. Hoe dat allemaal is ontstaan, is een lang en eeuwenomspannend interessant verhaal, waar boeken vol over geschreven zijn. In de 21ste eeuw komen daar nog eens de Chinezen bij, … [Lees meer...] overBordeaux anders: van Apéros en Entre-Deux-Mers
Vijfde EWBC in Izmir, Turkije
De vijfde jaarlijkse EWBC – een conferentie voor digitale communicatie rondom wijn - zal worden gehouden in Izmir, Turkije, van 9 tot 11 november 2012. Dit internationale evenement gewijd aan het belang van social media voor de wijnwereld biedt een platform aan de wereldwijde wijngemeenschap om de huidige online communicatiemogelijkheden in te zetten voor het verhaal van … [Lees meer...] overVijfde EWBC in Izmir, Turkije
125 jaar Van Wageningen en de Lange
Het is altijd weer een bijna surreële ervaring: een proeverij of feestje meemaken bij de Utrechtse wijnhandel Van Wageningen en de Lange. Afdalen langs de werftrap vanuit het drukke winkelgebied langs de Oudegracht, en dan naar binnengaan in eeuwenoude kelders waar kaarslicht, oude rekken met wijnflessen en vaten de sfeer bepalen: een compleet andere wereld! Een wereld waar … [Lees meer...] over125 jaar Van Wageningen en de Lange
Over marketing, Apéro, Vinisud en EWBC
Tja, soms moet een mens zijn of haar mening herzien! Nog slechts enige weken geleden mengde ik mij in een Facebook-discussie over de vermoedelijke plaats van de komende European Wine Bloggers Conference. De wildste mogelijkheden werden geroepen, van Ulan-Bator tot Siberië. Meer realistisch waren Frankrijk o f Kroatië. Zelf hield ik het op Duitsland, met de volgende redenering: … [Lees meer...] overOver marketing, Apéro, Vinisud en EWBC
Berlucchi en Berlucchi: twee Franciacorta-producenten
Twee Franciacorta-producenten, beide met de familienaam Berlucchi in de firmanaam. En dan zijn ze ook nog buren, in het gehucht Borgonata in Corte Franca, even zuidelijk van het Lago di Iseo. En beide zijn gevestigd in prachtige historische huizen. Beide hebben ook nog eens krachtige vrouwen in het management... Toch was het puur toeval dat ik tijdens mijn bezoek aan … [Lees meer...] overBerlucchi en Berlucchi: twee Franciacorta-producenten









