• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Voorbereiding op Franciacorta

10 oktober 2011 door Mariëlla Beukers

Nog een paar dagen, en dan ga ik mij weer onderdompelen in internationale wijncontacten. 216 wijnbloggers komen van 13 tot 16 oktober samen in Brescia, Italië, en zijn te gast van het Consortium voor de wijnen van Franciacorta. Samen zullen we wijn proeven, workshops volgen en internationaal vermaarde sprekers aanhoren. George Taber komt, de auteur van The Paris Judgement, en … [Lees meer...] overVoorbereiding op Franciacorta

Tsjechische finale: Reisten, Sonberk en Víno Marcinčák

9 oktober 2011 door Mariëlla Beukers

En nog ben ik niet helemaal klaar met Tsjechië. Ik heb het beste voor het laatst bewaard!  De mooie zoete wijnen van Petr Marcinčák en de ambitieuze witte wijnen van Reisten en Sonberk moeten nog aan bod komen. Marcinčák geldt in Tsjechië als specialist op het gebied van wijnen met restzoet, maar dan van de kwalitatieve soort: ijswijn en vooral strowijn zijn zijn grote … [Lees meer...] overTsjechische finale: Reisten, Sonberk en Víno Marcinčák

100 jaar wijnhandel A.C. van Dongen, Utrecht

8 oktober 2011 door Mariëlla Beukers

Honderd en één jaar geleden opende aan de Utrechtse Nachtegaalstraat een slijterij annex wijnwinkel. G.J. van Gils verkocht er aan de tamelijk drukke winkelstraat, die leidt naar de sjieke Maliebaan, vanaf het begin vooral wijn en de betere merken sterke drank. In 1929 werd de firma overgenomen door Andreas Christiaan van Dongen. Deze droeg in 1965 het stokje over aan zijn zoon … [Lees meer...] over100 jaar wijnhandel A.C. van Dongen, Utrecht

Geproefd: Riesling en meer uit Rheinhessen

5 oktober 2011 door Mariëlla Beukers

Wine at heart. Rheinhessen, Germany's most dynamic wine region. Zo prijst wijngebied Rheinhessen zich aan, op een dvd die ik onlangs uitgereikt kreeg. Het toeval wil dat er thuis ook nog een forse hoeveelheid wijn uit Rheinhessen te proeven stond, van twee wijnhuizen, Kühling-Gillot en BattenfeldSpanier. Bovendien nam ik deel aan de masterclasses tijdens Riesling en Co., op 19 … [Lees meer...] overGeproefd: Riesling en meer uit Rheinhessen

Piemonte naar ieders smaak

3 oktober 2011 door Mariëlla Beukers

Helaas, ik heb het gebied nog niet bezocht, maar dankzij een boek heb ik wel een prachtig beeld gekregen. En een reisje ernaartoe staat hoger op mijn lijstje dan ooit: Piemonte! De Belg Gido van Imschoot, voorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, schreef een leesbaar en vlot boek over één van de bekendste en boeiendste wijngebieden van Italië. Samen met fotograaf Andrew … [Lees meer...] overPiemonte naar ieders smaak

Tsjechisch rood, verrassend goed!

1 oktober 2011 door Mariëlla Beukers

Een van de grootste verrassingen tijdens mijn bezoek aan de Moravische wijngebieden was waarschijnlijk de eerste slok Frankova 2009, die we kregen in de vinificatieruimte van Trpĕlka & Oulehla in Moravskĕ Bránice, in het uiterste noorden van de wijnregio Znojmo. Na heel veel wijnen die ochtend, wit en rood, waar we niet over naar huis wilden schrijven, eindelijk iets goeds! … [Lees meer...] overTsjechisch rood, verrassend goed!

Tirer les cuves: een kijkje in de kelder

27 september 2011 door Mariëlla Beukers

Roelof van Domaine de la Monette . Ik vroeg hem nadere uitleg over het 'legen van de cuves', zoals hij dat in het vorige bericht vertelde. Hieronder zijn uitleg: In het Frans zeggen ze tirer les cuves. In de praktijk betekent dat: we tappen de jonge wijn (in het Engels the free run juice) af, naar een roestvrijstalen vat. [Free run juice, of in het Frans vin de goutte, is … [Lees meer...] overTirer les cuves: een kijkje in de kelder

Bourgogne 2011: oogstbericht uit Mercurey

25 september 2011 door Mariëlla Beukers

Van het Wijninformatiecentrum krijgen we regelmatig updates over de oogst in verschillende wijngebieden. Over de Bourgogne kwam enige dagen geleden het volgende bericht. De eerste voorspellingen over de kwaliteit van de oogst 2011 in de Bourgogne gaan in de richting van een goed, maar niet groot jaar. De reden hiervoor is het slechte weer in de maanden juli en augustus, dat … [Lees meer...] overBourgogne 2011: oogstbericht uit Mercurey

Het grote Gemischter Satz-verhaal

22 september 2011 door Mariëlla Beukers

Een jaar geleden kondigde ik meer informatie over Gemischter Satz aan. Gemischter Satz is een wijn gemaakt van verschillende druivenrassen. Vooral Wenen staat bekend om dit type wijn; het was daar afgelopen jaren enorm populair, en sommigen spreken zelfs van een hype. Ik schreef er eerder over, dat lees je hier. Hoogste tijd om die belofte van een jaar geleden in te lossen. … [Lees meer...] overHet grote Gemischter Satz-verhaal

Tsjechische witte wijnen – Znovin en Mikrosvín Mikulov

21 september 2011 door Mariëlla Beukers

Tsjechië is in eerste instantie een land van witte wijnen! Tijdens mijn recente bezoek aan het belangrijkste wijngebied van het land, Zuid-Moravië, heb ik er tientallen mogen proeven. Dat neemt overigens niet weg dat er geen goede rode wijnen gemaakt worden. Daarvan zal ik in een volgend bericht verslag doen. Maar witte wijnen nemen ruim 60% van de productie in. Vandaag deel … [Lees meer...] overTsjechische witte wijnen – Znovin en Mikrosvín Mikulov

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in