Nog een paar dagen, en dan ga ik mij weer onderdompelen in internationale wijncontacten. 216 wijnbloggers komen van 13 tot 16 oktober samen in Brescia, Italië, en zijn te gast van het Consortium voor de wijnen van Franciacorta. Samen zullen we wijn proeven, workshops volgen en internationaal vermaarde sprekers aanhoren. George Taber komt, de auteur van The Paris Judgement, en … [Lees meer...] overVoorbereiding op Franciacorta
Blog
Tsjechische finale: Reisten, Sonberk en Víno Marcinčák
En nog ben ik niet helemaal klaar met Tsjechië. Ik heb het beste voor het laatst bewaard! De mooie zoete wijnen van Petr Marcinčák en de ambitieuze witte wijnen van Reisten en Sonberk moeten nog aan bod komen. Marcinčák geldt in Tsjechië als specialist op het gebied van wijnen met restzoet, maar dan van de kwalitatieve soort: ijswijn en vooral strowijn zijn zijn grote … [Lees meer...] overTsjechische finale: Reisten, Sonberk en Víno Marcinčák
100 jaar wijnhandel A.C. van Dongen, Utrecht
Honderd en één jaar geleden opende aan de Utrechtse Nachtegaalstraat een slijterij annex wijnwinkel. G.J. van Gils verkocht er aan de tamelijk drukke winkelstraat, die leidt naar de sjieke Maliebaan, vanaf het begin vooral wijn en de betere merken sterke drank. In 1929 werd de firma overgenomen door Andreas Christiaan van Dongen. Deze droeg in 1965 het stokje over aan zijn zoon … [Lees meer...] over100 jaar wijnhandel A.C. van Dongen, Utrecht
Geproefd: Riesling en meer uit Rheinhessen
Wine at heart. Rheinhessen, Germany's most dynamic wine region. Zo prijst wijngebied Rheinhessen zich aan, op een dvd die ik onlangs uitgereikt kreeg. Het toeval wil dat er thuis ook nog een forse hoeveelheid wijn uit Rheinhessen te proeven stond, van twee wijnhuizen, Kühling-Gillot en BattenfeldSpanier. Bovendien nam ik deel aan de masterclasses tijdens Riesling en Co., op 19 … [Lees meer...] overGeproefd: Riesling en meer uit Rheinhessen
Piemonte naar ieders smaak
Helaas, ik heb het gebied nog niet bezocht, maar dankzij een boek heb ik wel een prachtig beeld gekregen. En een reisje ernaartoe staat hoger op mijn lijstje dan ooit: Piemonte! De Belg Gido van Imschoot, voorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, schreef een leesbaar en vlot boek over één van de bekendste en boeiendste wijngebieden van Italië. Samen met fotograaf Andrew … [Lees meer...] overPiemonte naar ieders smaak
Tsjechisch rood, verrassend goed!
Een van de grootste verrassingen tijdens mijn bezoek aan de Moravische wijngebieden was waarschijnlijk de eerste slok Frankova 2009, die we kregen in de vinificatieruimte van Trpĕlka & Oulehla in Moravskĕ Bránice, in het uiterste noorden van de wijnregio Znojmo. Na heel veel wijnen die ochtend, wit en rood, waar we niet over naar huis wilden schrijven, eindelijk iets goeds! … [Lees meer...] overTsjechisch rood, verrassend goed!
Tirer les cuves: een kijkje in de kelder
Roelof van Domaine de la Monette . Ik vroeg hem nadere uitleg over het 'legen van de cuves', zoals hij dat in het vorige bericht vertelde. Hieronder zijn uitleg: In het Frans zeggen ze tirer les cuves. In de praktijk betekent dat: we tappen de jonge wijn (in het Engels the free run juice) af, naar een roestvrijstalen vat. [Free run juice, of in het Frans vin de goutte, is … [Lees meer...] overTirer les cuves: een kijkje in de kelder
Bourgogne 2011: oogstbericht uit Mercurey
Van het Wijninformatiecentrum krijgen we regelmatig updates over de oogst in verschillende wijngebieden. Over de Bourgogne kwam enige dagen geleden het volgende bericht. De eerste voorspellingen over de kwaliteit van de oogst 2011 in de Bourgogne gaan in de richting van een goed, maar niet groot jaar. De reden hiervoor is het slechte weer in de maanden juli en augustus, dat … [Lees meer...] overBourgogne 2011: oogstbericht uit Mercurey
Het grote Gemischter Satz-verhaal
Een jaar geleden kondigde ik meer informatie over Gemischter Satz aan. Gemischter Satz is een wijn gemaakt van verschillende druivenrassen. Vooral Wenen staat bekend om dit type wijn; het was daar afgelopen jaren enorm populair, en sommigen spreken zelfs van een hype. Ik schreef er eerder over, dat lees je hier. Hoogste tijd om die belofte van een jaar geleden in te lossen. … [Lees meer...] overHet grote Gemischter Satz-verhaal
Tsjechische witte wijnen – Znovin en Mikrosvín Mikulov
Tsjechië is in eerste instantie een land van witte wijnen! Tijdens mijn recente bezoek aan het belangrijkste wijngebied van het land, Zuid-Moravië, heb ik er tientallen mogen proeven. Dat neemt overigens niet weg dat er geen goede rode wijnen gemaakt worden. Daarvan zal ik in een volgend bericht verslag doen. Maar witte wijnen nemen ruim 60% van de productie in. Vandaag deel … [Lees meer...] overTsjechische witte wijnen – Znovin en Mikrosvín Mikulov









