• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

We hebben een kerk gekocht…

11 juni 2011 door Mariëlla Beukers

Jeanette van der Steen van het Waalse domein Château Bon Baron doet verslag van de ontwikkelingen op haar wijndomein. We hebben een kerk gekocht in Dinant. 'Een kerk?', zul je zeggen.  Ja, een kerk. Of liever gezegd, een kapel. De kapel St. Nicolas was al jaren gedesacraliseerd en stond, op af en toe een evenement na, al bijna 20 jaar leeg. De gemeente Dinant besloot een … [Lees meer...] overWe hebben een kerk gekocht…

Boekbespreking: The New Guide to Vinegar

10 juni 2011 door Mariëlla Beukers

Ik ben van de generatie die opgegroeid is met witte azijn in een geribbelde, plastic fles, met dito dopje, van een of andere supermarkt. Het smaakte naar niks, alleen maar puur zuur. Heel lang heb ik het nut van azijn in de keuken niet begrepen, en al helemaal niet als toevoeging aan het water waar de komkommerschijfjes in dreven. Dat was het enige dat ik mijn moeder zag doen … [Lees meer...] overBoekbespreking: The New Guide to Vinegar

Geproefd: Pere Ventura Chardonnay Xarel.lo 2009

9 juni 2011 door Mariëlla Beukers

Waar we hem bij dronken, ben ik even kwijt. Maar lekker én goed, dat was deze wijn zeker. Uit de Penedès, hartje cavagebied, kwam een fles Pere Ventura Chardonnay Xarel.lo 2009 naar me toe, een stille witte wijn van een wijnhuis waarvan ik alleen nog de cava's kende. Beide druiven worden dan ook meestal gebruikt voor de cavaproductie. Ik noteerde zaken als prettig, mooi, … [Lees meer...] overGeproefd: Pere Ventura Chardonnay Xarel.lo 2009

Over baardmankruiken en drinkschaaltjes

29 mei 2011 door Mariëlla Beukers

Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam bezit een grote collectie gebruiksvoorwerpen uit vroeger eeuwen, verzamelt door een van de naamgevers, havenbaron D.G. van Beuningen. Zijn erfgenamen schonken zijn collectie in 1958 aan het museum, onder voorwaarde dat de collectie ook te zien zou zijn. Nog tot dit najaar is de deelcollectie Aardewerk en steengoed te bekijken, in het … [Lees meer...] overOver baardmankruiken en drinkschaaltjes

Hertensalami met… wijn/bier/whisky*

27 mei 2011 door Mariëlla Beukers

(*doorhalen wat niet van toepassing is) In Schotland maken Anja en Jan Jacob Baak van in het wild geschoten hert heerlijke charcuterie: salami, chorizo, gerookte en gedroogde hertenhaas. Zij verkopen het onder de naam Great Glen Game. Edwin Peek, van de Utrechtse delicatessenwinkel Peek & Van Beurden, haalde de vleeswaren van Great Glen Game naar Nederland en vond via … [Lees meer...] overHertensalami met… wijn/bier/whisky*

Naumburger Wein & Sekt Manufaktur

20 mei 2011 door Mariëlla Beukers

Het verhaal van Naumburger Wein & Sekt Manufaktur in het wijngebied Saale-Unstrut is er één van toevalligheden die  samen een sappig en boeiend verhaal vormen. Na de val van de muur was er in voormalig Oost-Duitsland ineens weer van alles mogelijk. Net als vele anderen bezat Andreas Kirsch een piepkleine hoeveelheid wijnstokken, waar hij samen met een vriend, Hartmut … [Lees meer...] overNaumburger Wein & Sekt Manufaktur

Gans, wijn en de Libelle Zomerweken

16 mei 2011 door Mariëlla Beukers

Als wijnschrijver ben ik ook regelmatig bezig met eten. Zelf drink ik eigenlijk, tegen de Nederlandse gewoonte in, alleen maar wijn bij het eten. Nooit erna, 's avonds op de bank. Voor ons thuis moet een wijn bij het eten passen, of lekker in de tuin zijn, bij de borrel. Wat voor wijn bij gans past, dat vroeg ik me dan ook onmiddellijk af toen ik de uitnodiging op Foodlog las … [Lees meer...] overGans, wijn en de Libelle Zomerweken

Frisse, aromatische wijnen uit de Dão: Casa de Mouraz

14 mei 2011 door Mariëlla Beukers

Vandaag eindelijk aandacht voor Casa de Mouraz, het wijnhuis in Portugal van Antonio Lopes Ribeiro en Sara Dionisio. Ik maakte kennis met de bescheiden Antonio op een proeverij van Coenecoop op 3 april jl., waar hij een forse reeks wijnen presenteerde, van een lichte en bloemige vinho verde 2010 tot stevige rode Dão's en zelfs een krachtige kanjer uit de Douro. Onder andere de … [Lees meer...] overFrisse, aromatische wijnen uit de Dão: Casa de Mouraz

Weg van wijn: lezen over wijn met Onno Kleyn

11 mei 2011 door Mariëlla Beukers

Het ligt ongetwijfeld aan mij, maar ik ken Onno Kleyn vooral als 'eetschrijver'; ik lees zijn recepten in de Volkskeuken (Volkskrant) en zijn bijdragen aan het VK Magazine op zaterdag. Oké, toegegeven, op zaterdag is daar meestal een wijnadvies. Maar dat lijkt mij toch minder vaak te zijn dan de verschijning van zijn recepten in de Volkskeuken. Toch blijkt Onno veel vaker … [Lees meer...] overWeg van wijn: lezen over wijn met Onno Kleyn

Nieuwe aanplant op Château Bon Baron

8 mei 2011 door Mariëlla Beukers

Niet alleen in Nederland zit de wijnbouw in de lift, ook in België worden steeds meer wijngaarden aangeplant. Dit voorjaar werd tussen Namen en Dinant, bij Houx, 15 ha. nieuwe  wijngaarden aangelegd, op de oevers van de Maas. Eigenaren van die wijngaard zijn Piotr en Jeanette van der Steen, van Château Bon Baron in Lustin, een Nederlands echtpaar dat al jaren in deze prachtige … [Lees meer...] overNieuwe aanplant op Château Bon Baron

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in