• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Geproefd: Omayga 09

4 mei 2011 door Mariëlla Beukers

Slechts één wijn heb ik van Claire Naudin gedronken, en die was genoeg om mij absolute fan van deze Franse wijnmaakster te maken! Bij toeval, dankzij gezellig geklets op Twitter, kreeg ik een fles Omayga 2009 in handen, bij delicatessenhandel Peek & Van Beurden in Utrecht gekocht. Omayga is een Bourgogne Passetoutgrain, wat inhoud dat de wijn is gemaakt van pinot noir en … [Lees meer...] overGeproefd: Omayga 09

Paasweekend in Saale-Unstrut

1 mei 2011 door Mariëlla Beukers

Hoe een wijn beleefd wordt, kan enorm verschillen. Veel Nederlanders drinken een wijntje bij het schaaltje chips 's avond voor de buis, en zijn weinig geïnteresseerd in het verhaal achter de drank die ze drinken. Geen probleem, maar er is een grote kans dat er ook geen verhaal achter die wijn zit. Het merendeel van de wijn wordt hier tenslotte in de supermarkt gekocht, en is … [Lees meer...] overPaasweekend in Saale-Unstrut

Tauleto Wine Fragrance

26 april 2011 door Mariëlla Beukers

De schillen van druiven bevatten anti-oxidanten, en anti-oxidanten zijn ook goed voor de huid. Het zou celveroudering kunnen tegengaan, en de huid soepel houden bijvoorbeeld. Wat is er dan logischer dan die anti-oxidanten in druivenschillen ook daadwerkelijk te gaan gebruiken? Met druivenschillen wordt na de persing toch weinig meer gedaan, of er moet grappa of marc van … [Lees meer...] overTauleto Wine Fragrance

Tweemaal Oostenrijk op Grootse wijnen

24 april 2011 door Mariëlla Beukers

Op 17 en 18 april jl. vond voor de tweede keer het landelijke wijnevenement Grootse Wijnen, Kleine Importeurs plaats. Ruim 750 consumenten en 220 professionals bezochten het evenement in de Showkas Arendshoeve in Aalsmeer. Naast bijna 60 importeurs waren er ook meer dan 30 producenten, wat het evenement voor het publiek erg interessant maakte. Zelf was ik er op zondag.  Ik ging … [Lees meer...] overTweemaal Oostenrijk op Grootse wijnen

Moezelwijnen voor de Duitse ex-keizer

22 april 2011 door Mariëlla Beukers

Van mei 1920 tot aan zijn dood in juni 1941 woonde de Duitse ex-keizer Wilhelm II op Huis Doorn, dat door hemzelf was aangekocht. Hij woonde er met zijn eerste en tweede vrouw, en hield er een forse hofhouding op na. Hij ontving wekelijks diverse bezoekers, die overigens niet vooral uit politieke overwegingen kwamen. De keizer had ook een grote kennissenkring binnen de … [Lees meer...] overMoezelwijnen voor de Duitse ex-keizer

Spring is in the Air – proeverij bij Coenecoop

13 april 2011 door Mariëlla Beukers

Wijnproeverijen zijn er tegenwoordig zoveel dat een mens keuzes moet maken. Consumenten zowel als wijnprofessionals kunnen wekelijks op ontelbare plaatsen in het land terecht om de nieuwste oogst of exclusiefste vondsten te proeven. Voor mij wordt het steeds belangrijker de krenten uit de pap te halen, en niet meer overal lukraak op af te gaan. Zo'n krent was bijvoorbeeld de … [Lees meer...] overSpring is in the Air – proeverij bij Coenecoop

Caveau Divin Mercurey – een bijzonder wijncentrum #2

6 april 2011 door Mariëlla Beukers

Vorige week opende in Mercurey een nieuwe bezoekerscentrum, waar een groot deel van de wijnen van de appellation geproefd kunnen worden. Gisteren verscheen over dit bijzondere centrum deel 1 van een interview met Roelof Ligtmans, die nauw betrokken is bij het ontstaan. Vandaag meer over wat de bezoeker kan verwachten in de Caveau Divin Mercurey. Ik vroeg het Roelof, wiens … [Lees meer...] overCaveau Divin Mercurey – een bijzonder wijncentrum #2

Caveau Divin Mercurey – een bijzonder wijncentrum #1

5 april 2011 door Mariëlla Beukers

Op 1 april opende in het Franse Mercurey, in de Côte Chalonnaise, een bijzonder wijncentrum, de Caveau Divin Mercurey. In het centrum is via een Enomatic-systeem wijn van 35 producenten te proeven. Bijna 80% van de wijnboeren in de appellation Mercurey is vertegenwoordigd. De wijnen zijn verkrijgbaar per glas, via een betalingssysteem met ‘wijncreditcard’. De flessen … [Lees meer...] overCaveau Divin Mercurey – een bijzonder wijncentrum #1

Troost van Twitterwijn

1 april 2011 door Mariëlla Beukers

Pfoe, daar sta je dan, op het station. Je weet zeker dat die fiets daar stond, in dat rek. Maar hij staat er niet. Krachttermen schieten te kort. Gelukkig is daar het thuisfront. Dat een lekker glas voor je inschenkt. Laat dat nu de #twitterwijn van het #twittervat zijn: een Chardonnay uit Limoux. En die wist mij prima op de vrolijken! De wijn – Clocher d’Antugnac 2009, AOC … [Lees meer...] overTroost van Twitterwijn

Chemie en wijn

28 maart 2011 door Mariëlla Beukers

Ooit vroeg iemand me eens uit te zoeken wat er door wijnmakers aan wijn toegevoegd werd om de rode kleur vast te houden, of misschien zelfs in sommige gevallen wel iets 'op te halen' – lees donkerder te maken. Het heeft even geduurd voordat ik voldoende gegevens bij elkaar had om een antwoord op deze vraag te durven geven. Ik vroeg me toen namelijk af of er een wijnboer daar … [Lees meer...] overChemie en wijn

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in