Slechts één wijn heb ik van Claire Naudin gedronken, en die was genoeg om mij absolute fan van deze Franse wijnmaakster te maken! Bij toeval, dankzij gezellig geklets op Twitter, kreeg ik een fles Omayga 2009 in handen, bij delicatessenhandel Peek & Van Beurden in Utrecht gekocht. Omayga is een Bourgogne Passetoutgrain, wat inhoud dat de wijn is gemaakt van pinot noir en … [Lees meer...] overGeproefd: Omayga 09
Blog
Paasweekend in Saale-Unstrut
Hoe een wijn beleefd wordt, kan enorm verschillen. Veel Nederlanders drinken een wijntje bij het schaaltje chips 's avond voor de buis, en zijn weinig geïnteresseerd in het verhaal achter de drank die ze drinken. Geen probleem, maar er is een grote kans dat er ook geen verhaal achter die wijn zit. Het merendeel van de wijn wordt hier tenslotte in de supermarkt gekocht, en is … [Lees meer...] overPaasweekend in Saale-Unstrut
Tauleto Wine Fragrance
De schillen van druiven bevatten anti-oxidanten, en anti-oxidanten zijn ook goed voor de huid. Het zou celveroudering kunnen tegengaan, en de huid soepel houden bijvoorbeeld. Wat is er dan logischer dan die anti-oxidanten in druivenschillen ook daadwerkelijk te gaan gebruiken? Met druivenschillen wordt na de persing toch weinig meer gedaan, of er moet grappa of marc van … [Lees meer...] overTauleto Wine Fragrance
Tweemaal Oostenrijk op Grootse wijnen
Op 17 en 18 april jl. vond voor de tweede keer het landelijke wijnevenement Grootse Wijnen, Kleine Importeurs plaats. Ruim 750 consumenten en 220 professionals bezochten het evenement in de Showkas Arendshoeve in Aalsmeer. Naast bijna 60 importeurs waren er ook meer dan 30 producenten, wat het evenement voor het publiek erg interessant maakte. Zelf was ik er op zondag. Ik ging … [Lees meer...] overTweemaal Oostenrijk op Grootse wijnen
Moezelwijnen voor de Duitse ex-keizer
Van mei 1920 tot aan zijn dood in juni 1941 woonde de Duitse ex-keizer Wilhelm II op Huis Doorn, dat door hemzelf was aangekocht. Hij woonde er met zijn eerste en tweede vrouw, en hield er een forse hofhouding op na. Hij ontving wekelijks diverse bezoekers, die overigens niet vooral uit politieke overwegingen kwamen. De keizer had ook een grote kennissenkring binnen de … [Lees meer...] overMoezelwijnen voor de Duitse ex-keizer
Spring is in the Air – proeverij bij Coenecoop
Wijnproeverijen zijn er tegenwoordig zoveel dat een mens keuzes moet maken. Consumenten zowel als wijnprofessionals kunnen wekelijks op ontelbare plaatsen in het land terecht om de nieuwste oogst of exclusiefste vondsten te proeven. Voor mij wordt het steeds belangrijker de krenten uit de pap te halen, en niet meer overal lukraak op af te gaan. Zo'n krent was bijvoorbeeld de … [Lees meer...] overSpring is in the Air – proeverij bij Coenecoop
Caveau Divin Mercurey – een bijzonder wijncentrum #2
Vorige week opende in Mercurey een nieuwe bezoekerscentrum, waar een groot deel van de wijnen van de appellation geproefd kunnen worden. Gisteren verscheen over dit bijzondere centrum deel 1 van een interview met Roelof Ligtmans, die nauw betrokken is bij het ontstaan. Vandaag meer over wat de bezoeker kan verwachten in de Caveau Divin Mercurey. Ik vroeg het Roelof, wiens … [Lees meer...] overCaveau Divin Mercurey – een bijzonder wijncentrum #2
Caveau Divin Mercurey – een bijzonder wijncentrum #1
Op 1 april opende in het Franse Mercurey, in de Côte Chalonnaise, een bijzonder wijncentrum, de Caveau Divin Mercurey. In het centrum is via een Enomatic-systeem wijn van 35 producenten te proeven. Bijna 80% van de wijnboeren in de appellation Mercurey is vertegenwoordigd. De wijnen zijn verkrijgbaar per glas, via een betalingssysteem met ‘wijncreditcard’. De flessen … [Lees meer...] overCaveau Divin Mercurey – een bijzonder wijncentrum #1
Troost van Twitterwijn
Pfoe, daar sta je dan, op het station. Je weet zeker dat die fiets daar stond, in dat rek. Maar hij staat er niet. Krachttermen schieten te kort. Gelukkig is daar het thuisfront. Dat een lekker glas voor je inschenkt. Laat dat nu de #twitterwijn van het #twittervat zijn: een Chardonnay uit Limoux. En die wist mij prima op de vrolijken! De wijn – Clocher d’Antugnac 2009, AOC … [Lees meer...] overTroost van Twitterwijn
Chemie en wijn
Ooit vroeg iemand me eens uit te zoeken wat er door wijnmakers aan wijn toegevoegd werd om de rode kleur vast te houden, of misschien zelfs in sommige gevallen wel iets 'op te halen' – lees donkerder te maken. Het heeft even geduurd voordat ik voldoende gegevens bij elkaar had om een antwoord op deze vraag te durven geven. Ik vroeg me toen namelijk af of er een wijnboer daar … [Lees meer...] overChemie en wijn









