• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bloggers versus Perswijn?

7 november 2006 door Mariëlla Beukers

Beste René,

Even heb ik gedacht: laat ik nou niet reageren op je laatste column in de Perswijn van november, over internet en de Nederlandse wijnwereld, omdat ik het niet de moeite waard vond. Maar een aantal zaken verdient correctie, zeker ten behoeve van die lezers die mogelijk door je column nu het idee krijgen dat de Nederlandse bloggers, loggers en prikkers alleen maar onzin schrijven. En dat kan ik toch niet over mijn kant laten gaan.

Op de eerste plaats het volgende: ik zie Perswijn nog altijd als het tijdschrift dat mij regelmatig gedegen achtergrondinformatie geeft over diverse aspecten van de boeiende wereld van de wijn. Anders wordt het als er in Perswijn columns verschijnen waarin met modder gegooid wordt en waarin onwaarheden verteld worden. Columns zijn er om mensen te prikkelen, te irriteren, aan het denken te zetten. Maar columns zijn er niet om een heel nieuwe trend de grond in te boren, om zodoende eigen tekortkomingen te maskeren. Je schrijft dat internet het ultieme communicatiemiddel is. Of dat zo is, waag ik te betwijfelen. Intermenselijk contact is nog altijd veel effectiever dan digitale berichten. Maar je hebt gelijk als je bedoelt dat dankzij internet veel meer mensen met elkaar in contact kunnen komen over de dingen die hen raken.

In ons geval is dat dus wijn: op internet wordt geblogd, gelogd, gepost en gekletst over wijn. Waarom is dat zo? Omdat er over wijn heel moeilijk en heel ingewikkeld gedaan wordt, soms ook in Perswijn. Dikke boeken over wijn, gedegen wijntijdschriften: het spreekt de beginnende wijnliefhebber allemaal niet zo aan. Die wil gewoon weten waar hij een lekkere fles kan halen.

Laten we dat uitgangspunt even vasthouden: we hebben een geïnteresseerde, die bereid is wat tijd te steken in het uitkiezen van een fles wijn. Je hebt zijn (of haar) aandacht, hij wil meer weten. Wat doet hij dan? Juist, hij googled wat, zoekt op ‘merlot bij eten’ en vindt van alles. Maar nu wil hij verder, hij is geboeid. Hij wil meer weten. En hij zal die informatie zoeken op internet. Want een blad als Perswijn vindt hij niet in de tijdschriftenkiosk en de informatie die Perswijn op internet biedt is niet toegesneden op zijn vragen. Hij mengt zich in de discussie op een prikbord, geeft een reactie op een blog, en neemt zo de eerste stappen op weg naar meer kennis over wijn. Misschien start hij zelf wel een blog, om samen met anderen nog meer te leren.

Dat niet alle informatie over wijn op internet van eenzelfde kwaliteit is, zal ik onmiddellijk toegeven. Er is veel kaf, maar dat zal ongetwijfeld te zijner tijd van het koren gescheiden worden. Daar twijfel ik niet aan.

Onze community – die minder een community is dan je doet voorkomen – wordt afgeschilderd als een stelletje trieste medemensen die meer over wijn ouwehoeren dan ervan genieten. Maar dat is nu juist niet waar. De meesten van ons genieten namelijk enorm van wijn, en willen dat graag delen met anderen, omdat we dat genieten juist zo missen in de ‘gevestigde’ uitingen van de wijnpers, inclusief Perswijn. Wij schrijven graag over die maaltijd waarbij die ene fles wijn zo lekker paste. Over die vrienden die zo’n fantastische fles van hun vakantieadres meebrachten. En over die producent die we ontmoetten in ons vakantieland en die zulke bijzondere wijnen maakt. We zijn juist levensgenieters, die niets liever doen dan met man, soms kinderen en meestal vrienden een of twee flessen delen – en daarover schrijven.

Hebben we dan verschillende doelgroepen? Nee, dat denk ik niet. Perswijn zou heel goed het blad kunnen zijn van alle wijnliefhebbers in Nederland, ook diegenen die nu hun informatie halen en willen delen op internet. Als Perswijn maar wat meer interactie met zijn lezers inbouwde. Wijnliefhebbers hebben vragen, willen praten met de expert, willen weten waarom de Syrah uit de Rhône van wijnhandelaar X nou zou veel beter is als een Shiraz uit Argentinië van de supermarkt.

Dat die interactie in het blad misschien niet van de grond komt, oké, dat kan ik begrijpen. Maar biedt die mogelijkheid dan op het internet. Ga de interactie aan, wees letterlijk en figuurlijk dé gids in wijnminnend Nederland.
Doe eens mee namens Perswijn aan Wine Blogging Wednesday , jouw ‘dieptepunt van interactief neuzelen’. Het hoeft helemaal niet op een vaste dag in de week, je hebt er drie weken de tijd voor, met vrienden of vrouw en kinderen (hopelijk zijn die wel boven de 16). De supermarktwijnen zijn al twee keer niet aan bod geweest, en we hopen die lijn vast te houden.

Ik hoop dat mijn punt duidelijk is: internet biedt een mogelijkheid aan al die mensen die meer willen weten over wijn maar dat niet vinden in de ‘gevestigde’ wijnmedia, waarvan Perswijn een exponent is.

Tot slot nog dit: je klaagt dat er op het symposium over wijnmarketing zo weinig vrouwen aan het woord kwamen. Steek de hand eens in eigen boezem, zeg ik dan. Hoeveel inhoudelijk verantwoordelijke vrouwen telt de redactie van Perswijn? Zelfs bij de vaste medewerkers zijn ze nog in de minderheid.
Het zou mooi zijn, in mijn ogen, als Perswijn en de bloggers elkaar aanvulden in plaats van verketterden. Ik heb in ieder geval geprobeerd mijn visie aan je door te geven. Doe er je voordeel mee.

Met vriendelijke groet,
Mariëlla Beukers

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Meisje zegt

    7 november 2006 om 11:53

    Zo, dat is een prachtige brief Mariëlla!
    Complimenten!

  2. Jacob Molendijk zegt

    7 november 2006 om 14:18

    Mariëlle bedankt voor je evenwichtige reactie.
    Tegen René kan ik alleen maar zeggen:

    Put it in your pipe and smoke it!

    Jacob Molendijk
    RieslingPartners&Co

  3. maarten zegt

    7 november 2006 om 17:14

    Perswijn kan maar blij zijn dat meer en meer mensen geboeid raken door wijn. Niet alles wat op blogs staat over wijn, of over gelijk wat, is juist. Maar iedereen kan bijleren, hé!

    Perswijn lijkt te willen kampen met een fenomeen dat ze beter zouden omarmen.

  4. Ed van Wijnerij zegt

    7 november 2006 om 17:48

    Pffft, eindelijk ! Ik dacht al, ‘ze weten nog niet dat we bestaan’, of ‘ze hebben ons misschien nog niet ontdekt’, of nog erger, ‘ze negeren ons’ !

    Gelukkig is dit probleem nu uit de wereld, dank zij de Column van RvH in Perswijn.

    Men weet dus nu dat we er zijn en ze kunnen er absoluut niet meer omheen, om de Prikkers, de Bloggers, de Forums en de Discussiegroepen over wijn, op het grote digitale WereldWijdeWeb !!!

    Ik kon een euforistische glimlach niet onderdrukken, toen ik afgelopen zaterdag de Column van RvH in Perswijn las.

    Ik hou er wel van, van dit soort stukjes. Ik verslind ze, in de krant, in tijdschriften, zo dus ook in Perswijn. Dit alles met slechts een achterliggende gedachte, ‘kon ik ook maar zo’n puntig en satirisch stukje schrijven’.

    Ik huldig in dergelijke gevallen eigenlijk maar een principe. Of het nu positief is of negatief, het maakt me niet uit, als we maar genoemd worden !

    Leuke column overigens, die van Sjoerd Pleijsier in Perswijn !

  5. Nico zegt

    7 november 2006 om 18:53

    De gedachtenwisseling tussen Perswijn en Wijnkronieken (overigens complimenten voor Mariella’s reactie) staat niet op zich. Meer dan tien jaar terug begonnen wetenschappelijke uitgevers zich af te vragen wat voor plaats internet zou kunnen hebben in hun marktaanpak. Later woei de discussie over naar de wereld van de zakelijke en publieksinformatie.

    Kijk eens naar de manier waarop bijvoorbeeld de Volkskrant en NRC (of over de grenzen, bijvoorbeeld de NY Times) internet een plaats geven. Of, om in de wijnwereld te blijven, kijk eens naar het Engelse tijdschrift Decanter en zijn website.

    Uitgevers en redacties die internet niet weten te integreren in hun marktbenadering zullen lezers en marktaandeel verliezen. Dus mijn advies aan de redactie van Perswijn, wat ik graag lees, is: maak een combinatie van het gedrukte product en internet. Het discussieren over een stelling is een begin, maar er is meer mogelijk. Enkele suggesties volgen.

    1. Start een brievenrubriek en sta inzendingen via email toe; neem de beste ingezonden brieven op in Perswijn.

    2. Voeg een (gemodereerd) discussieforum toe aan http://www.perswijn.nl.

    3. Werk samen met door jullie geselecteerde internetsites of weblogs (sommige webloggers hebben heus kennis van zaken en ervaring met proeven bij producten of importeurs).

    Laatste woord van advies richting Perswijn: als je het oneens bent met de makers van internetsites of weblogs over wijn, ga dan een inhoudelijk debat met ze aan, in plaats van ze te krenken met omschrijvingen als ’trieste medemensen die meer over wijn ouwehoeren dan ervan genieten’ en ‘contactgestoorde medeburgers’.

  6. Nico zegt

    7 november 2006 om 18:56

    P.S.: ik bedoelde “proeven bij producenten of importeurs”.

  7. dick zegt

    8 november 2006 om 15:48

    Nico: goeie en terechte argumenten. Alleen die tellen immers!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in