Tijd om weer eens een wijnboek onder de loep te nemen! Al enige tijd op de markt is De Bluffers Gids Wijn. Dit ‘snelle’ boekje is geschreven door Harry Eyres en verscheen oorspronkelijk in het Engels. De ondertitel luidt: ‘Een snelcursus, met feiten, jargon en inside information’. Hoofdstukken gaan over Basiskennis, Proeven en drinken, Wijn kopen, Wijnen van de wereld en Wijn bij het diner.
Wat mij betreft is dit boekje alleen bedoeld voor mensen die gewoon een beetje mee willen kunnen kletsen (l..llen zou ik bijna zeggen), en weinig écht over wijn willen leren.
Mag natuurlijk, maar toch een beetje zonde van het papier, vind ik. Want er staat wel wát handige informatie in deze Bluffers Gids, maar die moet je wel regelmatig met een stevige korrel zout nemen. Slechs een enkele keer slaagt het boekje erin echt grappig te zijn.
Helaas zijn er ook een aantal écht storende zaken. Zo wordt beweerd dat Griekse wijnen bocht zijn, dat wijn van chenin blanc walgelijk en niet te drinken is en worden Duitse wijnen als bitter omschreven. Dit is helaas geen bluffen meer, en toont wat mij betreft de onkunde van de schrijver aan. In Griekenland wordt al tien jaar stevig aan de weg getimmerd, en dat de auteur zelf niet van Chenin Blanc houdt, kan ook op een andere manier geuit worden. Duitse wijnen bitter noemen kan ik met geen mogelijkheid plaatsen, eerlijk gezegd.
Als cadeauboekje aardig, maar vertel er dan maar een stevig blufverhaal bij en koop bovendien een mooie fles Duitse wijn als extraatje!
De Bluffers Gids Wijn, Fontaine&Noë, 80 p., isbn 978-94-6054-002-8, prijs € 6,95