• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bodegas groot en klein #2: Tradición

14 mei 2016 door Mariëlla Beukers

TradicionNaar Jerez de la Frontera ga je hoofdzakelijk voor de sherry, en natuurlijk voor die prachtige bodegas. Die zijn er in soorten en maten, van heel klein tot heel groot. Een van de kleinere is Bodegas Tradición. Een korte impressie van ons bezoek aan dit sherryhuis.

Onze allereerste kennismaking met een sherrybodega is bij Tradición. Niet helemaal een voor de hand liggende keuze, want Tradición is zeker geen doorsnee sherryhuis! We worden er ontvangen op de binnenplaats van het bedrijf, aan de westkant van de stad, en onmiddellijk valt ons de enorme rust op die er heerst. Buiten rijden auto’s, lopen en fietsen inwoners van de stad, en binnen heerst ineens die andere wereld.

Spaanse meesters
Ons bezoek begint met een kijkje bij de kunstverzameling met oude Spaanse meesters. Vooral de middeleeuwse en vroegmoderne werken treffen me. De Colleccion Joaquín Rivero omvat zo’n 300 werken, waarvan er een 30-40tal te zien zijn. Heel prettig, om zo een rondleiding te beginnen.

Tradicion2

Alleen oude wijnen
Daarna is het de buurt aan de vatenruimte, waar circa 1200 vaten van 500 liter liggen. Bij Tradición worden alleen oudere wijnen gebotteld, van minimaal 10/12 jaar oud voor de fino’s tot 20/30 jaar oud voor amontillado, oloroso en palo cortado. Op mijn vraag hoe dat het mogelijk is dat fino 12 jaar oud wordt, komt een duidelijk antwoord: zolang je het vat maar ieder jaar bijvult met jonge wijn, krijgt de flor steeds weer nieuwe voeding en blijft de dikke witte schimmellaag in leven. En een intacte florlaag beschermt de wijnen in principe oneindig tegen oxideren of ‘uitdrogen’. Deze aanpak is volgens het bedrijf de traditionele stijl van Jerez; het onderscheidt deze bodega anno 2016 van de andere wijnhuizen, waar bijvoorbeeld fino’s vanaf het derde, vierde of vijfde jaar al op fles gaan. Vooral het teruggrijpen op de traditie is voor Tradición enorm belangrijk.

Tradicion3De wijnen ondergaan daarom ook nauwelijks extra behandelingen als koude stabilisatie en filtering en er wordt er niets aan toegevoegd: geen karamel om te kleuren of – voor de droge wijnen – sulfiet tijdens het rijpen of het bottelen! Tweemaal per jaar vindt de ‘saca’ plaats en worden circa 20.000 flessen gebotteld, alles handmatig. Het bedrijf zelf werd opgericht in 1998, door een nazaat van een van de oudste bodega’s van de stad, Bodegas CZ J.M.  Rivero, die voor het eerst genoemd werd in 1650. Tradición bezit geen eigen wijngaarden, maar koopt wijnen in.

Proeven naast de Picasso’s
Uiteraard konden we na afloop van de rondleiding ook proeven, in een ruimte waar een paar bijzondere tegeltableaus van Picasso aan de muur hingen. Voor onze nog ongeoefende sherry-gehemeltes was het wel even wennen. Vooral de strengheid van de wijnen trof me; alle aandacht was vereist, en even gedachteloos een slokje nemen was er niet bij.

Tradicion4Over de goudgele fino noteerde ik: vol, notig, cake (geen idee meer wat ik hiermee bedoelde ;-)). Het bleek achteraf mijn favoriet. Een slag donkerder was de goudbruine amontillado, ouder dan 30 jaar met tonen van crème brulée en een opvallende zilte, zoutige toets. In de bruine oloroso herkende ik bittere sinaasappel en salmiak. Bij wild en gevogelte waarschijnlijk een prachtige combinatie, maar zo puur enorm heftig. Voor de PX tenslotte blijf ik niet thuis. Een prachtige stroperige wijn, maar met 400 gram suiker per liter voor mij toch echt te zoet, of deze wijn nu prijzen heeft gewonnen of niet.

Tot slot een advies: ga absoluut naar Tradición als je in Jerez bent, voor prachtige en historisch zeer verantwoorde wijnen. Maar doe dat nadat je al een of twee andere bodega’s hebt bezocht en gewend bent aan de krachtige smaken van gerijpte sherry’s.

De wijnen van Bodegas Tradición worden geïmporteerd door Anfors.

Meer weten over sherryhuizen? Lees over
Bodegas Faustino Gonzalez
Bodegas Gutierrez Colosia

Categorie: Beleven, Proeven, Wijngeschiedenis Tags: Bodegas Tradicion, Jerez, Sherry, Spanje

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in