Het blijft me telkens weer verbazen (en soms ook verheugen): de drang van mensen om hun eigen boek uit te geven. Steeds vaker gebeurt dat niet via een grote uitgever, maar in eigen beheer of in samenwerking met een kleine derde partij die zorgt voor vormgeving, druk en soms ook distributie. Niet altijd zijn dit geslaagde producten, maar er zijn uitzonderingen. Onlangs kwam zo’n uitzondering op mijn pad: het boek Langs de wijngaarden van Italië, van Italië-kenner Marie Florence van Es.
In Langs de wijngaarden van Italië neemt de AIS-sommelier en oud-diplomate je mee naar de wijnstreken van Italië. Het boek gaat over de wijnen en druiven van dit land, en brengt deze keurig geordend onder de aandacht. Alle Italiaanse wijnstreken, van noord naar zuid, komen aan bod en de schat aan typisch Italiaanse druivenrassen krijgt een prominente plaats. Verder legt het boek de complexe kwaliteitsindeling uit en behandelt het recente ontwikkelingen in de Italiaanse wijnwereld. Heel handig zijn de bijlagen, waarvan er één met cijfers over wijnproductie en aantallen hectare wijngaard per regio en één met een lijst van belangrijkste wijnhuizen, gebaseerd op de Gambero Rosso van 2013. Opsmuk en bombarie ontbreken, informatie en educatie overheersen. Daardoor wordt het boek nu niet echt het meest spannende relaas over Italiaanse wijnen dat ik ooit las, maar wel een handig naslagwerk. Van Es’ schrijfstijl is daarbij vlot en helder, al miste ik hier en daar wat luchtigheid in het verhaal.
Groeiende belangstelling voor Italiaanse wijn
Marie Florence van Es studeerde Italiaans en werkte als diplomaat in Rome. In de loop der jaren raakte ze gefascineerd door Italiaanse wijn. Omdat ze vond dat wijncursussen in Nederland weinig aandacht besteedden aan Italiaanse wijn, volgde ze een opleiding bij de Italiaanse Sommelier Associatie (AIS). Daarna besloot ze dit boek te schrijven, omdat er al lange tijd geen Nederlands boek over Italiaanse wijn is gepubliceerd. Van Es aan het woord: ‘De wijnbouw heeft zich [in Italië] de afgelopen 30 jaar spectaculair ontwikkeld. Je kunt spreken van een wijnrevolutie. Vooral de meer dan 350 autochtone druivenrassen zorgen voor unieke wijnen met een eigen karakter. Sommige rassen waren in de vergetelheid geraakt. Ongeveer twintig jaar geleden besefte men het belang van deze bijzondere druiven, die alleen in Italië voorkomen. Ook in Nederland groeit de belangstelling voor wijn van deze druivenrassen die op het nippertje voor uitsterven zijn behoed. ‘
Of het boek helemaal compleet is, kan ik niet echt beoordelen: Italië is een enorme lappendeken van wijngebieden en bovendien ben ikzelf zeker geen Italië-specialist. Eén onvolkomenheidje vond ik wel: zo wordt de druif van Lugano nog trebbiano di Soave genoemd, en niet turbiano, zoals inmiddels ingang vindt. Maar al met al is Langs de wijngaarden van Italië een keurig verzorgd wijnboek, dat prima kan dienen als naslagwerk.
Langs de wijngaarden van Italië is verkrijgbaar via marieflorence.nl en bij speciale verkooppunten voor
€ 19,95; isbn 978-94-6203-621-5, paperback, 256 pagina’s, met afbeeldingen en kleurenfoto’s.