• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Boeken, boeken en nog eens boeken

25 oktober 2005 door Mariëlla Beukers

De laatste paar weken heb ik een groot aantal wijnboeken binnengekregen. Sommige om te recenseren, andere van mijn ouders, die hun kasten aan het opruimen zijn.
Ik vraag me wel eens af waarom er zoveel boeken over wijn moeten zijn. Een deel van het antwoord ligt natuurlijk in het feit dat de wijnwereld veranderd, en soms snel ook. Gegevens uit midden jaren negentig zijn tegenwoordig al weer achterhaald. Maar aan de andere kant: het proces van wijnmaken verandert in de grond niet. Er komen ook geen nieuwe druivenrassen bij (tenminste, niet voor de grote markt) of nieuwe soorten. Er is rood, wit, zoet, droog en bubbels, dat is het zo’n beetje. Af en toe probeert iemand eens een low calory wine of iets anders, maar dat is het dan.
En toch ieder jaar weer stapels boeken. Ik heb nu Tot op de bodem van Nicolaas Klei liggen, Avonturen op de wijnroute van Kermit Lynch en Over wijn. Een wereldwijde wijnreis, een luisterboek van Hubrecht Duijker. Gelukkig allemaal andersoortige boeken. Het boek van Lynch is een prachtig verhaal over de ervaringen van een wijnkoper in Frankrijk. De recensie zal snel op deze site volgen. Tot op de bodem is een hilarische, maar toch informatieve encyclopedie, die ik ieder moment dat ik even geen zin heb in iets anders, oppak om een paar stukjes te lezen. Heerlijk leesvoer. En het luisterboek van Hubrecht is uitstekend voor in de file. Bijna jammer dat ik heel weinig in de file sta, aangezien ik geen auto heb.
Wat aan dit boek op cd van Duijker opvalt, is de overeenkomst met één van de boeken die ik van mijn ouders kreeg: Kleintje wijn van dezelfde auteur, maar dan uit 1976/1980. De formule van beide boeken lijkt sterk op elkaar: korte verhaaltjes over een wijn, druivenras of land, overgoten met enige aardige wetenswaardigheden. Nergens diepgaand, veel lekker leesvoer, absoluut bedoeld voor de beginnende wijnliefhebber. Volgens mij is dat ook de kracht van Duijker: korte verhaaltjes vertellen over wijn die hij lekker of interessant vind.
De kracht van Klei’s Tot op de bodem daarentegen is de ontmythologisering, het uit hoger sferen halen van wijn. Fantastisch hoe hij ‘grote thema’s’ ‘simpel’ weet te brengen. De recensie zal volgen op Wijnsuggestie.
Tot slot een echt antiek werkje, ook van mijn ouders: Koken met wijn van Wina Born uit 1967. Born was Nederlands eerste echte culinair journaliste, die ook heel veel heeft gedaan voor de wijnwaardering in ons land. De helft van haar boekje is gewijd aan koken met wijn, de andere helft aan informatie over wijn en wijnschenken. Na een behandeling van de wijnproducerende landen in Europa merkt zij op: “Voorts zijn er nog veel wijnproducerende landen […] Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië hebben hun wijnbouw van Europa ‘geleend’, en hebben hun wijngaarden opgebouwd met Europese druiverassen. Van deze wijnen zijn de beste die uit Chili en de Kaapse wijnen.”
Geen enkel modern boek zou met deze mededeling meer kunnen volstaan. Daarom dus die grote stapels nieuwe wijnboeken, iedere herfst. En wat is er lekkerder dan met een boek op de bank, terwijl een goed glas wijn onder handbereik staat?

P.S. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het boek van Matt Skinner, een vriendje van Jamie. Het kon natuurlijk niet uitblijven dat uit de Oliver-stal ook een wijnboek zou komen. Het ziet er goed verzorgd uit en is gericht op het jonge wijnpubliek. Binnenkort meer ook over deze titel.

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in