Dit feestdagenseizoen zit weer vol wijnboeken. Twee ervan belandden op mijn bureau, beide van Belgische auteurs: Ontdek Piemonte door Gido van Imschoot en Bucketlist voor een wijnkenner van Peter Doomen. Beide absolute aanraders, kan ik alvast verklappen!
Proeven van cultuur en gastronomie: Ontdekt Piemonte
Sommelier en culinair journalist Gido van Imschoot schreef al eerder, in 2010, een mooi boek over de wijnen en culinaire geneugten van de Italiaanse streek Piemonte. Aan bod kwamen de historische achtergrond, de cultuur, de natuur en de gastronomie. Dit boek raakte uitverkocht en uiteraard verouderde de informatie. Voor Ontdek Piemonte (2019) dompelde Gido zich opnieuw onder in een van zijn lievelingswijngebieden; hij biedt in dit nieuwe boek veel nieuwe en actuele informatie over deze Italiaanse topwijnregio. Vooral op het gebied van wijnmakers en domeinen is de informatie aangepast, en ook de slaap- en eetadresjes zijn vernieuwd. Ontdek Piemonte heeft zes hoofdstukken en een bijlage met nuttige adressen. Daarnaast is er een bibliografie. De hoofdstukken behandelen respectievelijk de geschiedenis, de indrukwekkende natuur, de wijnbouw, de gastronomie, de koningsstad Turijn en de mooiste sites. In dat laatste hoofdstuk gaat het om Gido’s persoonlijke ‘must-see’-plekken, georganiseerd per provincie van Piemonte (de regio kent er 8). Voorbij komen aantrekkelijke steden, dorpen en bezienswaardigheden: je reist van het kleinste dorpje hoog in de bergen tot de pleinen van Turijn en van de vlakke groene rijstvelden van Vercelli tot de muur van het fort Fenestrelle. Hiermee is Ontdek Piemonte veel meer dan een wijnboek: het is een zeer inspirerende reisgids met een centrale plaats voor wijn. Dat moet geweldige reizen, vakanties of korte breaks opleveren, vermoed ik zo! Aangezien ik zelf nog altijd niet in Piemonte ben geweest, moet dat met dit boek in de hand toch snel eens gaan gebeuren.
Ontdek Piemonte van Gido van Imschoot is rijk geïllustreerd met foto’s van Jan Crab, heeft 256 pagina’s en kost € 29,90; isbn 978 90 5615 539 1. Onder andere te koop bij bol.com, maar natuurlijk ook in de reguliere boekhandel.
Bucklist voor een wijnkenner
Wijnkenner en bubbelgek Peter Doomen verraste mij in 2015 door op hetzelfde moment als de publicatie van Wijn van eigen bodem, het boek over Nederlandse wijn dat ik met Irene de Vette schreef, ook een Wijn van eigen bodem uit te brengen. Maar dan over de Belgische wijnen. Gelukkig kunnen we daar beide prima om lachen; het heeft gelukkig nog nooit tot verwarring geleid. Nu heeft Peter een nieuw boek: Bucketlist voor een wijnkenner met ‘100 dingen die je moet weten en gedaan hebben om een wijnkenner te worden’. Dit kloeke boekwerk van 287 pagina’s is een van de origineelste wijnboeken dat ik in lange tijd las! In dit boek neemt de auteur je mee in de boeiende wereld van de wijn, en leert je in 100 stappen een wijnkenner te worden. Zonder poeha en dikdoenerij, en met veel gevoel voor humor. Eerst ga je aan de slag om je wijnproeversprofiel te ontdekken. Aan de hand van het resultaat krijg je tips voor een persoonlijk wijnparcours door het boek. Vervolgens leer je op je eigen niveau alles over wijn: van druivenrassen tot proeftechniek en van de juiste kurkentrekker tot het opzetten van een wijnblog. Voor enigszins gevorderde wijnliefhebbers wordt aangeraden lekker in het boek te grasduinen, en je eigen traject door het boek te bepalen. Naast vijf niveaus zijn er twintig thema’s, met zeer diverse onderwerpen. Bijdragen gaan over wijnproeven, druivenrassen, aanleggen van wijnkelders, maken van proefnotities, bezoeken van wijnhuizen, zelf wijn maken etc… etc… Bovendien is het een doeboek: de lezer wordt vooral aangespoord met wijn aan de slag te gaan, en de beschreven experimenten ook echt uit te voeren.
Bucketlist voor een wijnkenner pretendeert niet volledig te zijn. ‘Hoe saai moet een onderwerp zijn als je er alles over kunt vertellen in pakweg tweehonderd bladzijden?’, aldus Peter Doomen. En daar kan ik het als wijnliefhebber alleen maar grondig mee eens zijn. Uitgeleerd over wijn ben je nooit!
Dat gezegd hebbende, ontdekte ik in het boek diverse dingen die ik nog niet wist: dat de eerste duidelijke verwijzing naar een kurkentrekker uit 1681 stamt bijvoorbeeld. ‘Een stalen worm om kurken uit de fles te halen.’ Of dat Adolphe Jaquesson in 1844 de muselet uitvond (dat korfje om de champagnekurk…). Kortom: ook voor een wijnkenner is er uit dit boek nog een en ander te halen, al is het maar het plezier om een goed wijnboek te lezen!
Bucketlist voor een wijnkenner van Peter Doomen is niet geïllustreerd (op enkele grappige zwart-wit tekeningen na), heeft 288 pagina’s en kost € 22,50; isbn 978 90 22335437. Onder andere te koop bij bol.com, maar ook in de reguliere boekhandel.