Misschien heb ik het al eens verteld, maar niets lekkerder dan een koel glas witbier na een hele dag wijnproeven. Dat vond ik vooral tijdens de opleiding tot vinoloog, als we op een maandag gauw 30 wijnen proefden. Nu komt een hele dag wijnproeven niet meer zo veel voor in mijn leven, maar de liefde voor bier is zeker gebleven. Buiten de deur bestel ik eigenlijk nog net zo graag een spannend speciaalbiertje als een glas wijn. En ik ben niet alleen in mijn interesse voor bijzondere bieren. Bier is ontzettend populair! Dat zie je al aan het schap in de supermarkt, dat de laatste jaren enorm gegroeid is. Ook in restaurants wordt de bierkaart steeds uitgebreider. Zelf ben ik het nog weinig tegengekomen, maar het schijnt vrij geaccepteerd te zijn om diverse soorten bier in plaats van wijn bij je maaltijd te bestellen.
Want net zoals dat geldt voor wijn: niet ieder bier is hetzelfde. Een open deur natuurlijk, maar wel eentje waar je rekening mee moet houden als je gaat koken met en bij bier. Bieren kunnen zoet en zuur zijn, minder of minder gehopt etc… Daarom ben ik erg blij met het boek dat dit voorjaar uitkwam, van Melissa Cole, een Britse bierexpert. In Bier in de keuken combineert Melissa twee van haar passies: heerlijke brouwsels en lekker eten. Aan de hand van 70 recepten gidst zij de lezer door de wereld van koken met bier: wanneer voeg je bier toe aan je gerecht? Welk bier is het meest geschikt daarvoor? En welk bier smaakt daar vervolgens het beste bij?
Veelzijdige recepten
Melissa beschrijft het verhaal achter de combinatie ‘bier en eten’. Hoe combineer je eten en bier het beste? Welke items zijn handig in je voorraadkast? En gaat dan snel over naar de praktijk: in de hoofdstukken Zo simpel, Iets meer werk, Voor opscheppers en Kaas! geeft zij verrassende en veelzijdige recepten, leuke weetjes en informatie over de te gebruiken biersoorten. Bij elk recept staan meerdere opties, ook Nederlandse en Belgische bieren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de aangeraden bieren niet kunt krijgen. De recepten variëren van stoofpotjes tot chocoladetoetjes (met kriekebier), van appelkruimeltaart tot pasta met krab en garnalen, van kebab tot asperges met luchtige hollandaisesaus. Uit de vele heerlijke recepten heb ik nog geen keus kunnen maken. Maar zo te lezen moet ik echt de knolselderijkroketjes met tomaten-hefeweizesaus eens gaan proberen. Of zal ik eerst de kippenpastei met prei, kaas en spekjes doen? Binnenkort ga ik het uitproberen!
Melissa Cole, Bier in de keuken, 224 p., gebonden, isbn 978 90 00 36656 9, prijs € 24,99 [affiliate link]