• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Boekentip: Bier in de keuken

19 oktober 2019 door Mariëlla Beukers

Misschien heb ik het al eens verteld, maar niets lekkerder dan een koel glas witbier na een hele dag wijnproeven. Dat vond ik vooral tijdens de opleiding tot vinoloog, als we op een maandag gauw 30 wijnen proefden. Nu komt een hele dag wijnproeven niet meer zo veel voor in mijn leven, maar de liefde voor bier is zeker gebleven. Buiten de deur bestel ik eigenlijk nog net zo graag een spannend speciaalbiertje als een glas wijn. En ik ben niet alleen in mijn interesse voor bijzondere bieren. Bier is ontzettend populair! Dat zie je al aan het schap in de supermarkt, dat de laatste jaren enorm gegroeid is. Ook in restaurants wordt de bierkaart steeds uitgebreider. Zelf ben ik het nog weinig tegengekomen, maar het schijnt vrij geaccepteerd te zijn om diverse soorten bier in plaats van wijn bij je maaltijd te bestellen.

Want net zoals dat geldt voor wijn: niet ieder bier is hetzelfde. Een open deur natuurlijk, maar wel eentje waar je rekening mee moet houden als je gaat koken met en bij bier. Bieren kunnen zoet en zuur zijn, minder of minder gehopt etc… Daarom ben ik erg blij met het boek dat dit voorjaar uitkwam, van Melissa Cole, een Britse bierexpert. In Bier in de keuken combineert Melissa twee van haar passies: heerlijke brouwsels en lekker eten. Aan de hand van 70 recepten gidst zij de lezer door de wereld van koken met bier: wanneer voeg je bier toe aan je gerecht? Welk bier is het meest geschikt daarvoor? En welk bier smaakt daar vervolgens het beste bij?

Veelzijdige recepten
Melissa beschrijft het verhaal achter de combinatie ‘bier en eten’. Hoe combineer je eten en bier het beste? Welke items zijn handig in je voorraadkast? En gaat dan snel over naar de praktijk: in de hoofdstukken Zo simpel, Iets meer werk, Voor opscheppers en Kaas! geeft zij verrassende en veelzijdige recepten, leuke weetjes en informatie over de te gebruiken biersoorten. Bij elk recept staan meerdere opties, ook Nederlandse en Belgische bieren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de aangeraden bieren niet kunt krijgen. De recepten variëren van stoofpotjes tot chocoladetoetjes (met kriekebier), van appelkruimeltaart tot pasta met krab en garnalen, van kebab tot asperges met luchtige hollandaisesaus. Uit de vele heerlijke recepten heb ik nog geen keus kunnen maken. Maar zo te lezen moet ik echt de knolselderijkroketjes met tomaten-hefeweizesaus eens gaan proberen. Of zal ik eerst de kippenpastei met prei, kaas en spekjes doen? Binnenkort ga ik het uitproberen!

Melissa Cole, Bier in de keuken, 224 p.,  gebonden, isbn 978 90 00 36656 9, prijs € 24,99 [affiliate link]

Categorie: Meer dan wijn, Wijn & eten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in