• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Boekentip: De Wijngek, verhalen door Hans Melissen

5 januari 2012 door Mariëlla Beukers

Hij heeft er al een aantal op zijn naam staan, maar dit was de eerste waar ik mee kennismaakte: Hans Melissen publiceerde vorig najaar een nieuwe verhalenbundel rondom wijn, getiteld De Wijngek.

Melissen is scenarioschrijver en regisseur van vele televisieprogramma’s. Hij werkte samen met gerenomeerde regisseurs als Bert Haanstra, Fons Rademakers, Joris Ivens, Franz Weiss, Rimko Haanstra en Ben Sombogaart. En: hij schreef niet alleen televisiedrama, toneel en musicals, maar ook boeken over wijn. En die boeken over wijn, dat zijn Château Poeha, Vloeibare Liefde, Verhalen Met Een Slok Op, Wijnen Met Een Lange Neus, Kom, Vul De Glazen (gedichten),  Fransen Kunnen Niet Koken & Hebben Geen Verstand Van Wijn en Het Festijn Van Kaas & Wijn. Van Het Festijn van Kaas & Wijn, een boek je over de lastige combinaties van kaas en wijn, met praktische tips, heb ik enorm genoten. Recent heb ik het nog geraadpleegd voor een lesje wijn-spijs.

Van deze kersverse bundel heb ik eveneens genoten. In 14 korte verhalen geeft Melissen in De Wijngek een blik op zijn zeer diverse belevenissen in de wijnwereld. Sommige verhalen gaan over ‘ouwe jongens krentebrood’ met dikke sigaren en vette flessen Bordeaux of Bourgogne. Melissen verkeert dan ook regelmatig in kringen waarin het opentrekken van een ‘klassieke wijn’ geen financiële belemmering vormt. Andere verhalen hebben kartonnen wijnpakken als onderwerp, die bovendien mensenlevens redden. Meestal is er net als je denk dat het allemaal wat snobistisch wordt, weer een verhaal waaruit blijkt dat Melissen ook het gewone hooglijk weet te waarderen, zoals in ‘Een Italiaanse in La Douce France’ bijvoorbeeld.

Melissen heeft in De Wijngek weer 14 smakelijke verhalen opgetekend, die luchtig en aangenaam leesvoer bieden op treinreizen, voor het slapen gaan en bij een lekker glas wijn!

Hans Melissen, De Wijngek, 2011, is te bestellen bij Hans zelf, voor € 10,- of ook bij Bol.com

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: De Wijngek, Festijn van Wijn & Kaas, Hans Melissen, Villa Felderhof, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in