• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Boekrecensie: De Chef en de Wijn

27 februari 2011 door Mariëlla Beukers

chefenwijnNa het eerdere Chef en Sommelier is er nu De Chef en de Wijn, opnieuw een schitterend boek van Peter Klosse met foto’s van Jan Bartelsman. Alleen al voor die fantastische foto’s moet iedere culi dit boek eigenlijk aanschaffen. Ik zou best zo’n foto ingelijst aan de muur willen hebben. Op een tentoonstelling over eten in de kunst zouden ze bovendien absolute eye catchers zijn.
Terug naar het boek: Klosse en Bartelsman bezochten opnieuw 26 restaurants in Nederland en Vlaanderen. Bij hun bezoek brachten ze telkens twee wijnen mee, waar chef en sommelier bij moesten koken. Die wijnen waren gemaakt van een van de vier druivenrassen Riesling, Chardonnay, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon. Eigenlijk zijn die vier druivenrassen en de wijnen die daarvan gemaakt worden de hoofdrolspelers, want rondom hen wordt het hele boek gegroepeerd. De restaurants en hun personeel zijn slechts ‘aangevers’.
Toegankelijk
Iedere match van wijn en gerecht wordt uitgebreid becommentarieerd, maar op zo’n manier dat ook een wijnleek inzicht krijgt in wat nu belangrijk is bij het combineren van wijn en eten. Klosse’s taalgebruik is zeer helder en toegankelijk, zonder één moment saai te worden voor die lezers die wel beter thuis zijn in de wereld van wijn. Ik dacht bij het lezen van het boek regelmatig: o ja, zo zit het en niet anders. Knap als je zo kunt schrijven.
Naast de combinaties van wijn en gerecht is er aandacht voor informatie over de druivenrassen, de landen waar de wijnen vandaan komen, bijzondere producten die in de gerechten gebruikt zijn etc… Uiteraard ook aandacht voor de wijnen en hun makers: wat proberen de wijnmakers te bereiken, wat heeft bepaald dat de wijn zo smaakt als hij smaakt? En natuurlijk: wat voor invloed heeft dat op de manier waarop het perfect bijpassende gerecht bereid zou moeten worden?
Al deze boeiende onderwerpen worden in diezelfde toegankelijk stijl toegelicht. Vooral die schrijfstijl, de gelaagde informatie én de verbluffende fotografie maken dat dit boek een ereplaats in mijn wijnboekenkast krijgt.
Peter Klosse, met fotografie van Jan Bartelsman, De Chef en de Wijn, Lannoo, isbn 978-90-209-9541-1, prijs € 49,95
Kijk voor een van die fantastische foto’s van Bartelsman op Flickr.

Categorie: Wijn & eten Tags: Peter Klosse, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in