Er zijn van die boeken waar je eigenlijk al een vooroordeel tegen hebt. Maar die dan toch veel leuker uitvallen dan je gedacht had! Zo’n boek is Gek op wijn, van Astrid Joosten & Thérèse Boer. Een gids voor beginners en genieters, aldus de ondertitel.
Mijn vooroordeel was gebaseerd op het feit dat dit een boek van twee celebrity-types over heel veel celebrities is. Twee dames die regelmatig ‘in de bladen’ verschijnen interviewen ‘interessante mannen’ over wijn. Tja, wat moet daar nu voor goeds van komen, dacht ik? Lang niet iedere Nederlandse vrouw vindt Paul de Leeuw, Gerrit Zalm of John de Mol een interessante man.
Maar toch is het goed gekomen. Dankzij de interviews met Barry Hay, Mr. Pieter van Vollenhoven, Paul de Leeuw, Jeroen en Martijn Krabbé én Gerrit Zalm is dit een heel erg leuk boek. Zowel de beginnende wijnliefhebber als de wijngenieter heeft er iets te ontdekken.
Ooit geweten dat Martijn Krabbé zo goed kon koken en samen met pa Krabbé een onderlegde wijnliefhebber is? Martijn’s wijnbeschrijvingen mogen er zijn, ook voor de liefhebber: zo werd ik erg getroffen door zijn omschrijving van een Sauvignon Blanc van Ben Pon, Bernardus 2004. Ik citeer Martijn: ‘Dit is echt nieuw voor me. […] Bernardus is een vrouw die al achterover ligt, zo eentje met te veel juwelen om.’ Een prachtige omschrijving voor de volle, weelderige Californische wijn van Ben Pon.
Getroffen was ik ook door de eerlijkheid van Paul de Leeuw: een roséliefhebber uit volle overtuiging, zonder enige pretenties. Helemaal ondersteboven was Paul van een Hongaarse rosé, Huba Szerelemley 2004 van pinot noir, uit Badacsony, door Jonnie en Thérèse Boer zelf geïmporteerd. Ik zou er accuut voor naar Zwolle reizen…… Leuk te lezen wat Paul (en ook de andere mannen) vroeger thuis bij moeder aten. Wat is er sinds de jaren vijftig, zestig en zeventig toch veel veranderd!
Het meest genoten heb ik van het interview met Barry Hay. Natuurlijk ken ik de Golden Earring, maar om nu te zeggen dat ik een fan ben….. Na dit interview zou je wel bijna fan worden, zeker vanwege de goede wijnsmaak van Barry. Pinot noirs zijn ‘zijn ding’. Hij gaat uit zijn dak over een goede Nuits St. Georges (Jean Jacques Confuron 2003, Les Fleurières), maar kan ook een Zuid-Afrikaan of een Nieuw-Zeelander waarderen. Van een Duitse Spätburgunder is hij erg gecharmeerd: een echte badkamerwijn (fantastische vondst, ik zie het voor me…..); Oostenrijkse Saint Laurent is een ontdekking voor hem. Echt een man naar mijn hart, en wat een ruig leven. Leesvoer met rode oortjes…..
Mijn nieuwsgierigheid naar wat royalty drinkt, wordt in dit boek ook een beetje bevredigd. Mr. Pieter, de man van prinses Margriet, is een liefhebber van goede Chardonnay, al is hij geen kenner. Gaande het interview blijkt ook dat Pieter noch Margriet echt goed kunnen koken. Gelukkig staat hun een kok ter beschikking.
Gek op wijn laat je aan de hand van interviews met 11 bekende Nederlands mannen kennis maken met een aantal gangbare wijnen. Astrid en Thérèse nemen een interview af op een culinaire locatie, beschrijven de geproefde wijnen, geven tips en weetjes én plaatsen bij iedere wijnsoort een recept. Soms zijn die recepten tamelijk ‘haute cuisine’, een andere keer zou ik zo de keuken in duiken. Vooral het recept van de kreeftenpoffertjes bij Paul de Leeuw’s rosés lijkt me verrukkelijk én makkelijk te maken. Gek op wijn is inderdaad een boek voor zowel beginner als genieter. Mijn recente treinreis naar Leeuwarden werd er uren korter door!
Astrid Joosten en Thérèse Boer, Gek op wijn. Gids voor beginners en genieters. Prometheus, isbn 9789044609262, 200 p., prijs € 18,95
Ed van Wijnerij zegt
Zelf heb ik dit boek van Astrid Joosten (nog) niet gelezen. Op 9 november 2007 was zij te gast bij het programma ‘Paul & Witteman’, waarbij zij niet al te overtuigend overkwam.
Naar aanleiding van dit programma plaatste ik een reactie op haar website met de volgende opmerking:
Met de nodige belangstelling heb ik gekeken naar de uitzending van Paul & Witteman van vrijdagavond 9 november, waar aandacht werd geschonken aan jouw nieuwe boek ‘gek op wijn’.
Zonder te twijfelen aan jouw wijnkennis en het vakmanschap van Thérèsa Boer, wil ik toch een opmerking plaatsen.
Wijn smaakt naar herkenbare soorten fruit, afhankelijk van het druivenras waar de wijn van gemaakt is, zonder verdere toevoegingen, zei je in een dergelijke strekking bij P&W.
Als voorbeeld nam je wijn gemaakt uit Sauvignon Blanc en Chardonnay oogstgoed
Waarschijnlijk om het verhaal begrijpelijk te houden voor diegene die niet met de materie wijn bekend zijn, werd deze stelling geponeerd, neem ik aan.
Echter het is wel degelijk mogelijk om (fruit)smaken in wijn te beïnvloeden. o.a. doormiddel van chemische gistsoorten tijdens de vinificatie toe te voegen.
Fabrikant DSM / Gist Brocades is hiervan de leverancier. Wijngistsoorten zijn in legio (fruit)smaken verkrijgbaar. Er bestaan zelfs gistsoorten om het aroma van eikenhout (vanille) aan de wijn te kunnen weergeven.
Een bekend voorbeeld is het toevoegen van bananengist aan de most van Beaujolaiswijn.
Ed
Als antwoord op mijn opmerking, schreef zij.
Reactie Astrid :
Beste Ed, Uiteraard ken ik de chemische gistsoorten. Maar het leek me slim om het voor de leek eenvoudig te houden en eerst maar het basisprincipe uit te leggen. Hartelijke groet,
Astrid
Mariëlla zegt
Hoi Ed,
nee, het boek moet je inderdaad niet lezen voor de heldere inzichten in de theorie. Het gaat echt maar om een introductie van allerhande wijnen, wat aardige weetjes daaromheen en het soms aardige interview (nooit diepgaand!) met de BN-er. Pertinente fouten heb ik niet gevonden, overigens.
Anonymous zegt
Interresssant boek voor de beginnende wijnkenner.
Groetjes,
Sven
http://www.wijnlatenbezorgen.nl
Attila zegt
In het kader van de boekrecensie wil ik graag wat toevoegen. Het klopt dat Jonnie en Thérèse de genoemde wijn zelf hebben geimporteerd maar zij zijn (gelukkig) niet de enigen. Wij zijn de belangrijkste importeur van heerlijke Hongaarse wijnen van Szeremley Huba en importeren al jaren de genoemde rosé. Dus voor al die mensen die niet naar Zwolle kunnen afreizen om daar de fantastische wijn te proeven, deze kan ook bij ons besteld worden http://www.lekkersuithongarije.nl en wordt dan bij je thuis afgeleverd.
Attila