• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Boekrecensie: Route de Vin

7 november 2007 door Mariëlla Beukers

Een Nederlandse vertaling van een Engels boek van een televisieserie over Frankrijk als wijnland: ik had zo mijn twijfels toen ik dit boek binnenkreeg. Maar ik moet zeggen, Route de Vin, dat in oktober bij Tirion Uitgevers is verschenen, is een heel leuk boek.
Eerst maar even de achtergronden. Wijnschrijver Oz Clarke en tv-presentator James May, bekend van het autoprogramma Top Gear, reisden een maand lang met de auto door Frankrijk. Al ruziënd over wie er mag rijden en of je nu wel of niet met je vingers mag eten in het kasteel van een Franse aristocraat, nemen Clarke en May de lezer mee op reis door de Franse wijnvelden. Eerder hadden zij de kijker al meegenomen op reis, want Route de Vin. Met de Jag door de Franse wijnvelden is oorspronkelijk een Britse televisieserie.
Alle grotere Franse wijngebieden worden aangedaan, van Bordeaux tot de Elzas en van de Loire tot de Provence.

Ten eerste vind ik het al heel bijzonder dat er een boek verschijnt dat geheel aan Frankrijk en Franse wijn is gewijd: net als in Nederland ondervindt de Franse wijn ook in het Verenigd Koninkrijk stevige concurrentie van wijnen uit Australië, Chili en Argentinië. Om dan voor jonge wijndrinkers een televisieserie en een boek te maken over Frankrijk, vind ik een gewaagd maar uitstekend idee.
Ten tweede is het boek prachtig verzorgd: het is mooi gebonden, er staan goede foto’s in, leesbare teksten en grappige kaartjes.
Ook de inhoud is prima aangepakt: streekbeschrijvingen, kaders met hilarische proefnotities – May vindt het meeste gewoon vies, Clarke put zich uit in prachtige traditionele wijnbeschrijvingen – andere kaders met informatie over interessante wijnproducenten, informatie over druivensoorten, reisimpressies van May etc… Het boek wordt nergens saai en is zeker niet chaotisch met al deze verschillende soorten informatie.
Helemaal een verademing is het meenemen van beschrijvingen van streekspecialiteiten als worsten, kazen, fruit, brood, gebak en noem maar op. Het water loopt je soms in de mond!
Het boek wordt afgesloten met ideeën voor het organiseren van je eigen wijnreis door Frankrijk, leestips, praktische wijntips en een register. De tips zijn zo veel mogelijk afgestemd op het Nederlandse publiek, zodat je maar een enkele keer merkt dat het boek oorspronkelijk voor Britse lezers is samengesteld.
Route de Vin is een lekker bladerboek over een wijnland dat volgens sommigen terug is en volgens anderen nooit weggeweest, een wijnland dat het verdient ook anno 2007 een boek te krijgen gericht op een jong en beginnend wijnpubliek. Vive la France!

Oz Clarke en James May, Route de Vin. Met de Jag door de Franse wijnvelden, Tirion Uitgevers 2007, isbn 978 90 4391 098 9, prijs € 24,95

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: Frankrijk, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in