Het verbaast me altijd hoeveel boeken er over wijn verschijnen. Is alles niet al een keer beschreven? Zijn er niet al genoeg informatieve boekjes? Maar titels raken uitverkocht, nieuwe generaties wijnliefhebbers groeien op en de behoefte aan handige en compacte informatie blijft. Op die behoefte speelt het boek Wat proef ik? van Peter van der Meer en Frederike van Oostveen in.
De ondertitel luidt: Wijn is zoveel lekkerder als je er meer van weet. En om meer te weten, kun je als beginnend wijnliefhebber inderdaad goed uit de voeten met dit aardige boek. Stijlvol en verhelderend geïllustreerd, rustig vorm gegeven, met een vrij complete inhoud, dat karakteriseert het boek in één regel. Veel onderwerpen worden behandeld: aroma’s in wijn, de smaak van wijn, wijn kiezen en beschrijven, wijn bewaren, etc…. Vooral aan proeven en proeftechniek wordt veel aandacht besteed, zodat de proever en lezer van het boek leert te omschrijven wat hij of zij in een wijn meent te ruiken en te proeven. De flaptekst spreekt dan ook over een praktisch opzoekboek ‘als gebruiksaanwijzing bij wijnkeuze en als ‘werk’-boek bij het thuisproeven.’
De informatie in het boek is over het algemeen correct, al zouden in de détails soms nog wat nuances aangebracht kunnen worden. Maar ik ga niet zeuren over pietluttigheden: al met al is Wat proef ik! een aardig boek, waar wijnliefhebbers die meer willen weten over het proeven van wijn veel aan zullen hebben.
Peter van der Meer en Frederike van Oostveen, Wat proef ik!, Unieboek / Het Spectrum 2010
isbn 978 90 475 1331 5
prijs € 14,99
Wat proef ik?
P. van der Meer & Oostveen, F.
Verkrijgbaar in boekhandel en bij Bol.com