• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Boekrecensie: Wat proef ik?

23 juni 2010 door Mariëlla Beukers

watproefikHet verbaast me altijd hoeveel boeken er over wijn verschijnen. Is alles niet al een keer beschreven? Zijn er niet al genoeg informatieve boekjes? Maar titels raken uitverkocht, nieuwe generaties wijnliefhebbers groeien op en de behoefte aan handige en compacte informatie blijft. Op die behoefte speelt het boek Wat proef ik? van Peter van der Meer en Frederike van Oostveen in.

De ondertitel luidt: Wijn is zoveel lekkerder als je er meer van weet. En om meer te weten, kun je als beginnend wijnliefhebber inderdaad goed uit de voeten met dit aardige boek. Stijlvol en verhelderend geïllustreerd, rustig vorm gegeven, met een vrij complete inhoud, dat karakteriseert het boek in één regel. Veel onderwerpen worden behandeld: aroma’s in wijn, de smaak van wijn, wijn kiezen en beschrijven, wijn bewaren, etc…. Vooral aan proeven en proeftechniek wordt veel aandacht besteed, zodat de proever en lezer van het boek leert te omschrijven wat hij of zij in een wijn meent te ruiken en te proeven. De flaptekst spreekt dan ook over een praktisch opzoekboek ‘als gebruiksaanwijzing bij wijnkeuze en als ‘werk’-boek bij het thuisproeven.’

De informatie in het boek is over het algemeen correct, al zouden in de détails soms nog wat nuances aangebracht kunnen worden. Maar ik ga niet zeuren over pietluttigheden: al met al is Wat proef ik! een aardig boek, waar wijnliefhebbers die meer willen weten over het proeven van wijn veel aan zullen hebben.

Peter van der Meer en Frederike van Oostveen, Wat proef ik!, Unieboek / Het Spectrum 2010
isbn 978 90 475 1331 5
prijs € 14,99

Wat proef ik?
Wat proef ik?
P. van der Meer & Oostveen, F.

Verkrijgbaar in boekhandel en bij Bol.com

Categorie: Proeven Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in