• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bon Appétit | Boekenmaand #2

14 november 2016 door Mariëlla Beukers

bon-appetit-francois-regis-gaudry-boek-cover-9789059567108Puur genieten is het, het lezen en bladeren in het boek Bon Appétit, van François-Régis Gaudry e.a. Deze Franse journalist presenteert op de zondagochtend een culinair radioprogramma, On va déguster. De neerslag van dat programma is gegoten in een kloeke ‘ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken’, zoals de ondertitel luidt. De Nederlandse vertaling kwam enige weken geleden uit bij Fontaine Uitgevers.

In het programma heeft Gaudry diverse gasten in zijn programma: chef-koks, historici, schrijvers, columnisten, wijnkenners etc… Een derde van de show is gewijd aan culinaire cultuur, een derde aan kookpraktijk en een derde aan proeven en gezelligheid. Dit alles komt ook weer terug in het boek: achtergronden, kooktips, kooktechnieken, overzichten en 250 recepten vullen de pagina’s.

Ik sla het boek eens willekeurig open: een overzicht van zoutwatervissen in de hele wereld. Uittips voor een culinair dagje Lyon. De Franse keuken in 64 data. Een uitstapje naar Vietnam, met een heerlijk recept voor omelet met tahoe (uitgeprobeerd en heel goed te maken). Twee pagina’s met een overzicht van bechamel en bearnaise-sausen. Weetjes over wilde planten. Films en gastronomie. Een volle pagina met verschillende soorten tomaat. En wijn natuurlijk: landschappen om in te drinken; wijnen bij de kaasfondue; een wereldreis langs 20 wijnen. Etc… etc… etc…

Alles is helder en vlot geschreven. Wat vooral opvalt is de humor, soms zelfs zelfspot. Daarnaast vallen de mooie afbeeldingen op, geinige tekeningen en duidelijke recepten. Uiteraard is er veel aandacht voor de culinaire geneugten van Frankrijk zelf, maar de rest van de wereld komt misschien wel net zo vaak om de hoek kijken. Snobistisch is het boek geenszins!

Al lezend verlangde ik eigenlijk gewoon weer terug naar de jaren van vakanties op Franse campings, de bezoeken aan de gezellige en warme streekmarkten (geuren van geroosterde kippen, de kaasstalletjes, de olijven, de levende have, de groenten, de wijnboeren) en de overdaad van de Franse supermarkten. Maar gelukkig kan ik uit dit boek oeufs en meurette maken, of kruidkoek uit Reims. Aperitiefbroodjes met olijven of salade niçoise (en daar mogen absoluut geen haricots verts, aardappel, rijst, mais, palmhart of azijn in…). Kortom: iedereen die ook maar iets met Frankrijk heeft, zal werkelijk genieten van dit boek. Het is één grote, heerlijke, francofiele smaakreis.

François-Régis Gaudry, Bon Appétit, 312 p., isbn 978 90 5956 710 8, prijs € 34,95

 

Categorie: Beleven, Wijn & eten Tags: culinaire geschiedenis, Frankrijk, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in