• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bordeaux anders: van Apéros en Entre-Deux-Mers

29 november 2011 door Mariëlla Beukers

Bordeaux heeft een imagoprobleem. Tenminste, voor de ‘gewone’ wijndrinker. Tegen bordeauxwijnen wordt over het algemeen zo hoog opgekeken, dat iedereen verwacht dat een fles bordeaux per definitie duur is. Hoe dat allemaal is ontstaan, is een lang en eeuwenomspannend interessant verhaal, waar boeken vol over geschreven zijn. In de 21ste eeuw komen daar nog eens de Chinezen bij, die zo dol zijn op dure flessen uit dit wijngebied in het zuidwesten van Frankrijk, dat de prijzen van sommige bordeauxs de pan uit rijzen. Maar let wel: dat geldt alleen voor sommige bordeauxs! Naast het Bordeaux van de chique chateaux en de vijf geclasseerde cru’s is er binnen dit herkomstgebied van 120.000 hectare nog een zee aan andere wijn, veel betaalbaarder en vaak net zo lekker!

Recent is er vrij veel aandacht voor dat andere Bordeaux ontstaan. Perswijn wijdde er een bijlage aan, toevallig was ik zelf deze zomer op vakantie in de streek én de verenigde wijnboeren van Bordeaux organiseren met steun van Sopexa en een Nederlands reclamebureau een zeer geslaagde campagne, de Apéros Vintage de Bordeaux, om deze betaalbare wijnen onder de aandacht te brengen. En terecht!

Zomer in Bourg en Entre-Deux-Mers
Tijdens mijn vakantie deze zomer bezocht ik onder andere een proeflokaal bij het stadje Bourg, een crémant-producent, het wijncentrum in de abdij van La Sauve in Entre-Deux-Mers en diverse restaurants. En telkens trof ik er betaalbare, frisse en lekkere wijnen. In deze streek oostelijk van Bordeaux KUN je tenminste ook veel proeven, zelfs op ‘chateau’, iets dat je bij de chique huizen in de Medoc meestal niet lukt.

Vooral op de witte wijnen uit Entre-Deux-Mers ben ik erg dol geworden. Entre-Deux-Mers is de streek ten zuiden van Bordeaux, tussen de rivieren de Dordogne en Garonne. De witte wijnen zijn er gemaakt van een assemblage van sauvignon blanc en semillon, soms met ook wat muscadelle of sauvignon gris erbij. Ooit waren dit laffe, soms wat zoete wijntjes, maar de tijden veranderen, en nu schenk ik een Entre-Deux-Mers graag bij vis of zelfs oesters. En als apéritief zijn ze ook niet te versmaden. Ook de regio rond Bourg, net boven de stad Bordeaux op de rechteroever van de Gironde, kent frisse en prettige witte wijnen, van dezelfde druivenrassen. En het is er ook nog eens prima vakantie houden, met oude historische stadjes, leuke markten, oesters voor een habbekrats, golvende heuvels en altijd het grote water van rivier of zee bij de hand.

Rood en rosé
Rood en rosé (ook in zijn verschijningsvorm als clairet) is al even lekker en drinkbaar. Net als voor de grote broers en zussen worden hiervoor cabernet sauvignon en merlot gebruikt, aangevuld met cabernet franc en nog een paar andere druivenrassen. Verwacht hier geen kanjers met forse houtrijping, maar juist fruitige types op moderne wijze in roestvrijstalen tanks vergist en vaak ook gerijpt. (Dat neemt overigens niet weg dat een deel van de wijn best een jaartje op vat gelegen kan hebben, zo hier en daar.)

Vooral de wijnen van rond Bourg en Blaye heb ik leren kennen, evenals de ‘gewone’ Bordeauxs uit de streek rond Saint Emilion, Fronsac en Entre-Deux-Mers (die hier vaak verkocht worden als AOC Bordeaux). Een nadeel van het gebied is dat er te veel appellations zijn, waardoor je als wijnliefhebber soms aardig in de war bent. In totaal kent de regio Bordeaux 60 officiële herkomstbenamingen, allemaal met zo goed als dezelfde druivenrassen. Er zijn herkomstgebieden met alleen wit of alleen rood, maar zelfs een kenner weet dat niet allemaal meer uit zijn hoofd.

Biologische wijn op de Apéro
Een goede ontwikkeling hier is de toename aan producenten die biologisch of zelfs biologisch-dynamisch willen werken. Frédéric Mallier is zo iemand, en hij was naar de Apéro Vintage de Bordeaux in Brasserie Witteveen in Amsterdam gekomen om te vertellen over zijn wijnen. Zijn wijnhuis Chateau de la Vieille Chapelle ligt tussen St. André de Cubzac en Libourne, dicht bij de Dordogne, en is van recente datum. Na een tijd in Azië gewerkt te hebben, besloten Frédéric en zijn vrouw terug te keren naar Frankrijk en te kiezen voor een wijnbouwersbestaan. Het bedrijf bestaat uit 7 hectare wijngaard, waarvandaan vooral rode wijnen komen. Op dit moment wordt er biologisch gewerkt, maar biologisch-dynamisch zit in de planning.

Frédéric schoof tijdens de Apéro bij ons aan tafel, en vertelde ons uitgebreid over wijnmaken en zijn Chateau de la Vieille Chapelle. De rode Bordeaux Supérieur 2009 die hij had meegebracht was heerlijk fris en fruitig, en toch een serieuze wijn. Goed drinkbaar bij een simpele hamburger, maar ook serieus genoeg voor een konijneboutje of rundvleesstoofpot.

Op het bedrijf is een B&B gevestigd, en er worden muziek- en kunstevenementen georganiseerd. Daarnaast heeft Frédéric ook nog eens een paar 100 jaar oude stokken met een totaal onbekende druif gevonden op zijn land, de bouchales. Hij maakt er de Cuvée A&A van, die mij tamelijk nieuwsgierig heeft gemaakt. Zelfs Frédéric weet niet veel over deze druif, dus wie hem kan helpen….

Apéros Vintage de Bordeaux
Die Apéros Vintage de Bordeaux zijn overigens een geweldig initiatief. Ze worden met succes al jaren in Bordeaux georganiseerd, maar zijn nu naar Nederland gehaald om het ‘andere’ Bordeaux te promoten. Een avond verloopt aldus: je komt binnen in een organiserend restaurant, en zoekt een plekje om te eten of gewoon wat te proeven. Je neemt een proefglas mee, gaat alvast van de live muziek genieten en merkt vervolgens dat sommelier Jacco van Hensbergen met twee wijnen naar je tafel komt. Hij legt je wat uit, schenkt de wijnen in en je kunt gaan genieten. Korte tijd later komt Jacco weer terug, laat je rosé proeven, of rood, of later nog wat zoeter wit. En bij dat alles geniet je van de muziek, klets je met je tafelgenoten, eet je een hapje en heb je een leuke avond.

Dit concept is dit jaar met groeiend succes vanuit Bordeaux in Nederland geïntroduceerd, en morgenavond is alweer de laatste van acht avonden. De proefglaasjes kosten slechts € 2,50, en je krijgt er een gratis boekje Bordeaux op zijn best bij waarin alle wijnen staan vermeldt. Doen dus, morgen, om eens een ander beeld van Bordeaux te krijgen. De laatste Apéro vindt plaats bij Chicago Social Club. Kijk op Facebook voor meer info.

 

Categorie: En verder.... Tags: Apéro, bordeaux, Entre-Deux-Mers, Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in