• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bossche ‘Zoete belofte’ met Commandaria

22 december 2010 door Mariëlla Beukers

st-barnabasEerder dit jaar mocht ik jureren tijdens de voorrondes van de Smaak van Nederland. Ik proefde ook een aantal verrukkelijke hapjes, gemaakt met Bossche Koek door Sylvana de Backer. En ik stelde me er gelijk een heerlijke zoete wijn bij voor, bijvoorbeeld de unieke Commandaria uit Cyprus, een wijn die in de Middeleeuwen al een grote schare fans had.

bossche-koekSpeciaal voor Kerst een dessertrecept van Sylvana, uiteraard met Bossche Koek, waarbij je natuurlijk een glaasje Commandaria kunt schenken. Maar ook mooie Oostenrijkse Ausbruch, Beerenauslese of Trockenbeerenauslese zal hier goed bij smaken, zolang het zoet van de wijn maar gebalanceerd wordt door frisse zuren. Commandaria is in ieder geval hier verkrijgbaar.

 ‘Zoete belofte’  (dessert) Benodigdheden (6-8 personen):
·        1 cakevorm en bakpapier
·        3 á 4 plakken Bossche Koek van 1 cm
·        Notenlikeur
·        4 dl water
·        150 gram suiker
·        4 eierdooiers en 2 eiwitten
·        400 gram mascarpone
·        100 gram poedersuiker
·        1 zakje vanillesuiker
·        1½ dl slagroom
Bereiding: (ca. 1 uur, wachttijd 6 uur)
·        Vorm met bakpapier bekleden en de bodem vullen met plakken Bossche Koek. Het bakpapier moet wel ruim bovenuit steken om het geheel later uit de vorm te kunnen halen. De koek met likeur besprenkelen.
·        Water met suiker aan de kook brengen en laten afkoelen.
·        In een kom 2 eierdooiers loskloppen en hier langzaam de suikeroplossing aan toevoegen. Deze mengsel nu teruggieten in de pan en langzaam verwarmen (NIET aan de kook brengen) zodat het geheel gaat binden.
·        Het gebonden mengsel onder regelmatig roeren laten afkoelen.
·        In een kom mascarpone mengen met 2 eierdooiers en poedersuiker.
·        Eiwitten met vanillesuiker stijf kloppen en met slagroom door mascarponemengsel spatelen.
·        De in de pan gebonden eierdooiermengsel door de mascarponemengsel spatelen met een scheutje likeur.
·        Het mengsel in de cakevorm, bovenop de Bossche Koek gieten en het geheel in de vriezer gedurende 6 uur plaatsen.
·        Ca. 15 minuten uit de vriezer halen en voordat deze ‘Zoete belofte’ uit de vorm gehaald kan worden.
·        Serveer het op ieder bord een plakje of snij m.b.v. een uitsteekvorm van Ø ca. 6 cm mooie ronde stukken. Bestuif eventueel een mengsel van kaneel met suiker of cacao erboven.

Categorie: Wijn & eten Tags: Bossche koek, Commandaria, Cyprus

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in