Eerder dit jaar mocht ik jureren tijdens de voorrondes van de Smaak van Nederland. Ik proefde ook een aantal verrukkelijke hapjes, gemaakt met Bossche Koek door Sylvana de Backer. En ik stelde me er gelijk een heerlijke zoete wijn bij voor, bijvoorbeeld de unieke Commandaria uit Cyprus, een wijn die in de Middeleeuwen al een grote schare fans had.
Speciaal voor Kerst een dessertrecept van Sylvana, uiteraard met Bossche Koek, waarbij je natuurlijk een glaasje Commandaria kunt schenken. Maar ook mooie Oostenrijkse Ausbruch, Beerenauslese of Trockenbeerenauslese zal hier goed bij smaken, zolang het zoet van de wijn maar gebalanceerd wordt door frisse zuren. Commandaria is in ieder geval hier verkrijgbaar.
‘Zoete belofte’ (dessert) Benodigdheden (6-8 personen):
· 1 cakevorm en bakpapier
· 3 á 4 plakken Bossche Koek van 1 cm
· Notenlikeur
· 4 dl water
· 150 gram suiker
· 4 eierdooiers en 2 eiwitten
· 400 gram mascarpone
· 100 gram poedersuiker
· 1 zakje vanillesuiker
· 1½ dl slagroom
Bereiding: (ca. 1 uur, wachttijd 6 uur)
· Vorm met bakpapier bekleden en de bodem vullen met plakken Bossche Koek. Het bakpapier moet wel ruim bovenuit steken om het geheel later uit de vorm te kunnen halen. De koek met likeur besprenkelen.
· Water met suiker aan de kook brengen en laten afkoelen.
· In een kom 2 eierdooiers loskloppen en hier langzaam de suikeroplossing aan toevoegen. Deze mengsel nu teruggieten in de pan en langzaam verwarmen (NIET aan de kook brengen) zodat het geheel gaat binden.
· Het gebonden mengsel onder regelmatig roeren laten afkoelen.
· In een kom mascarpone mengen met 2 eierdooiers en poedersuiker.
· Eiwitten met vanillesuiker stijf kloppen en met slagroom door mascarponemengsel spatelen.
· De in de pan gebonden eierdooiermengsel door de mascarponemengsel spatelen met een scheutje likeur.
· Het mengsel in de cakevorm, bovenop de Bossche Koek gieten en het geheel in de vriezer gedurende 6 uur plaatsen.
· Ca. 15 minuten uit de vriezer halen en voordat deze ‘Zoete belofte’ uit de vorm gehaald kan worden.
· Serveer het op ieder bord een plakje of snij m.b.v. een uitsteekvorm van Ø ca. 6 cm mooie ronde stukken. Bestuif eventueel een mengsel van kaneel met suiker of cacao erboven.