Van het Wijninformatiecentrum krijgen we regelmatig updates over de oogst in verschillende wijngebieden. Over de Bourgogne kwam enige dagen geleden het volgende bericht.
De eerste voorspellingen over de kwaliteit van de oogst 2011 in de Bourgogne gaan in de richting van een goed, maar niet groot jaar. De reden hiervoor is het slechte weer in de maanden juli en augustus, dat met driemaal zo veel neerslag als normaal gepaard ging. Evenals in 2007 werd de door een uitstekend voorjaar opgebouwde voorsprong in de vegetatie hierdoor tenietgedaan. Door de vele regen zijn de nodige rotting en opbrengstverliezen tot 20% ontstaan bij de kwetsbare pinot noir, terwijl ook de suikeropbouw wat is achtergebleven. Voor chardonnay speelt het rottingsprobleem veel minder. Strenge selectie in de wijngaard is dit jaar een must.
De oogst 2011 zal hoe dan ook klein uitvallen in Rully. Deze appellation in de Côte Chalonnaise werd eind juli getroffen door zware hagel, waardoor een groot deel van de opbrengst verloren is gegaan.
Toen ik zelf begin augustus even in Mercurey was, in de Côte Chalonnaise, trof ik daar een tamelijk sombere Roelof van Domaine de la Monette. Rot dreigde toe te slaan in zijn wijngaarden, vanwege de aanhoudende regen. Vijf weken later is de stemming bij Roelof gelukkig omgeslagen. Zijn email van zaterdag 24 september over de oogst 2011 geeft bovenstaand bericht een persoonlijker invulling.
“Al een week is het hier [in Chamirey, gemeente Mercurey] fantastisch weer: volop zon en temperaturen ruim boven de 20° C. De voorspellingen zijn dat dat nog een week aanhoudt.
Op Domaine de la Monette lopen de vinificaties op hun eind. Kenmerkende eigenschap dit jaar voor rood: de druiven waren fenolisch helemaal rijp. Dat betekent in ons geval prima aroma’s, maar lage suikergehaltes. We kwamen uit op tussen de 11 en 12% alcohol, en hebben dus een beetje bijgesuikerd. De vergisting is probleemloos verlopen. Wij hebben a.s. maandag en dinsdag nog drie cuves te legen, de drie Mercureys. De ‘gewone’ Bourgognes zijn afgelopen week geleegd. De volumes zijn goed tot uitstekend, mijn Bourgogne cuves liepen zowat over: de chapeau met schillen en pitten stond soms als een soufflé wel vijf cm boven de rand van de cuves!
In tegenstelling tot de adviezen van de BIVB heb ik gekozen voor lange cuvaisons; de langste zal die van Mercurey Les Bourguignons worden, die gaat er dinsdag uit na een cuvaison van 26 dagen. Dat geeft een diepe kleur en veel smaak, en levert wijnen met inhoud. Veel collega’s hebben gekozen voor souplesse en het gelaten bij 12 tot 16 dagen cuvaison; daarbij speelde een rol dat veel percelen hagelschade hebben, en men de goût de grèle wilde voorkomen. We zullen zien wat het verschil wordt!
Voor wit is het hier een prima jaar, we hebben de aligoté en de Mercurey blanc (chardonnay) een week na de rode geoogst. Met name de chardonnay was prachtig: hardstikke rijp met veel aroma en suiker. En ruime volumes, de helft meer dan vorig jaar.
Wij zijn heel tevreden met deze oogst, die toch weer (en dat is typisch Bourgogne) op z’n pootjes terecht komt na een belabberde juli-maand en een catastrofaal begin van augustus. Het regende toen zo’n beetje elke dag warm water, dus de pourriture [rot] breidde snel uit. Zelfs een week voor de oogst van onze rode druiven, toen we aan het oogsten waren voor de Crémant de Bourgogne, is er in twee dagen tijd nog eens ruim 50 mm water gevallen – dat is er wel mede oorzaak van dat de volumes groot zijn en het suikergehalte vrij laag.”
Meer lezen over het werk op Domaine de la Monette, waar Roelof en Marlon sinds enige jaren wijn maken? Klik hier.