• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bourgogne 2011: oogstbericht uit Mercurey

25 september 2011 door Mariëlla Beukers

Van het Wijninformatiecentrum krijgen we regelmatig updates over de oogst in verschillende wijngebieden. Over de Bourgogne kwam enige dagen geleden het volgende bericht.

De eerste voorspellingen over de kwaliteit van de oogst 2011 in de Bourgogne gaan in de richting van een goed, maar niet groot jaar. De reden hiervoor is het slechte weer in de maanden juli en augustus, dat met driemaal zo veel neerslag als normaal gepaard ging. Evenals in 2007 werd de door een uitstekend voorjaar opgebouwde voorsprong in de vegetatie hierdoor tenietgedaan. Door de vele regen zijn de nodige rotting en opbrengstverliezen tot 20% ontstaan bij de kwetsbare pinot noir, terwijl ook de suikeropbouw wat is achtergebleven. Voor chardonnay speelt het rottingsprobleem veel minder. Strenge selectie in de wijngaard is dit jaar een must.

De oogst 2011 zal hoe dan ook klein uitvallen in Rully. Deze appellation in de Côte Chalonnaise werd eind juli getroffen door zware hagel, waardoor een groot deel van de opbrengst verloren is gegaan.

Toen ik zelf begin augustus even in Mercurey was, in de Côte Chalonnaise, trof ik daar een tamelijk sombere Roelof van Domaine de la Monette. Rot dreigde toe te slaan in zijn wijngaarden, vanwege de aanhoudende regen. Vijf weken later is de stemming bij Roelof gelukkig omgeslagen. Zijn email van zaterdag 24 september over de oogst 2011 geeft bovenstaand bericht een persoonlijker invulling.

“Al een week is het hier [in Chamirey, gemeente Mercurey] fantastisch weer: volop zon en temperaturen ruim boven de 20° C. De voorspellingen zijn dat dat nog een week aanhoudt.

Op Domaine de la Monette lopen de vinificaties op hun eind. Kenmerkende eigenschap dit jaar voor rood: de druiven waren fenolisch helemaal rijp. Dat betekent in ons geval prima aroma’s, maar lage suikergehaltes. We kwamen uit op tussen de 11 en 12% alcohol, en hebben dus een beetje bijgesuikerd. De vergisting is probleemloos verlopen. Wij hebben a.s.  maandag en dinsdag nog drie cuves te legen, de drie Mercureys. De ‘gewone’ Bourgognes zijn afgelopen week geleegd. De volumes zijn goed tot uitstekend, mijn Bourgogne cuves liepen zowat over: de chapeau met schillen en pitten stond soms als een soufflé wel vijf cm boven de rand van de cuves!

In tegenstelling tot de adviezen van de BIVB heb ik gekozen voor lange cuvaisons; de langste zal die van Mercurey Les Bourguignons worden, die gaat er dinsdag uit na een cuvaison van 26 dagen. Dat geeft een diepe kleur en veel smaak, en levert wijnen met inhoud. Veel collega’s hebben gekozen voor souplesse en het gelaten bij 12 tot 16 dagen cuvaison; daarbij speelde een rol dat veel percelen hagelschade hebben, en men de goût de grèle wilde voorkomen. We zullen zien wat het verschil wordt!

Voor wit is het hier een prima jaar, we hebben de aligoté en de Mercurey blanc (chardonnay) een week na de rode geoogst. Met name de chardonnay was prachtig: hardstikke rijp met veel aroma en suiker. En ruime volumes, de helft meer dan vorig jaar.

Wij zijn heel tevreden met deze oogst, die toch weer (en dat is typisch Bourgogne) op z’n pootjes terecht komt na een belabberde juli-maand en een catastrofaal begin van augustus. Het regende toen zo’n beetje elke dag warm water, dus de pourriture [rot] breidde snel uit. Zelfs een week voor de oogst van onze rode druiven, toen we aan het oogsten waren voor de Crémant de Bourgogne, is er in twee dagen tijd nog eens ruim 50 mm water gevallen – dat is er wel mede oorzaak van dat de volumes groot zijn en het suikergehalte vrij laag.”

Meer lezen over het werk op Domaine de la Monette, waar Roelof en Marlon sinds enige jaren wijn maken? Klik hier.

 

 

 

Categorie: En verder.... Tags: Bourgogne, Domaine de la Monette, Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in