• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Brooklyn Bartender, een moderne gids over cocktails | Boekenmaand #4

25 november 2016 door Mariëlla Beukers

brooklyn-bartender_voorplatWaar ga je heen als je jong en hip bent en dol op cocktails? Naar New York, en ook nog specifiek naar Brooklyn. Dat is in ieder geval wat het boek Brooklyn Bartender me leerde. Bevestiging kreeg ik van zoonlief, die de bar tend bij een hippe jonge Utrechtse horecagelegenheid en bovendien regelmatig voor The Shaker Boys werkt. Zelfs een cocktail heeft hij al op zijn naam; deze wordt nu geserveerd in het restaurant van het Scheepvaartmuseum. Deze ervaren 25-jarige bevestigde mij dus dat New York de place to go to is als het om cocktails gaat. Daar zijn cocktails ontstaan, tijdens de Drooglegging, wist hij me ook nog te vertellen, en daar beleven cocktailbars nu een enorme hausse. Tot tien jaar terug was dat nog vooral in Manhattan, maar inmiddels zijn de hipste barren aan de overkant van de East River te vinden. Dat laatste leerde ik dan weer uit het voorwoord van Brooklyn Bartender.

Echt een leuk boek

Zoonlief beoordeelde ook het boek: ‘Mooi geïllustreerd, hip vormgegeven, veel informatie. Laagdrempelig, helder geschreven, aansprekend. Echt een leuk boek om zelf thuis cocktails te leren maken. Maar ook voor beginnende bartenders, goed studiemateriaal. Alles staat erin: basics, bitters, siropen, shrubs, de nieuwe trend om brandewijn in te zetten, klassiekers, de keuze van de bartender, achtergronden etc.’ (Je snapt wel in wiens boekenkast Brooklyn Bartender straks staat…).

Brooklyn Bartender werd geschreven door culinair journaliste Carey Jones, die zelf in Brooklyn woont. Haar moderne gids over cocktails en drank geeft recepten van 45 cocktailbars, in totaal zo’n 300 stuks. Die vormen het grootste deel van het boek. Daarnaast zijn er profielen van die cocktailbars, quotes van de bartenders, en veel kaders met achtergrondinformatie. Ordening van de recepten is op alcoholische basis: onder andere gin, wodka, whisky, rum en zelfs bier en wijn. Een afsluitend hoofdstuk gaat in op de overige benodigde ingrediënten.

Redneck Hot Tub

Het bier en wijnhoofdstuk had mijn grootste belangstelling. Naast rosé en sherry blijken vooral mousserende wijnen voor cocktails gebruikt te worden. Heel dorstlessend lijkt me de Redneck Hot Tub. Daarvoor heb je nodig: 30 ml Aperol, 60 ml rosé en sodawater. Voeg de Aperol en de rosé toe aan een whiskyglas met ijs. Vul aan met sodawater en garneer met een schijf sinaasappel. Cheers!

Carey Jones, Brooklyn Bartender, isbn 978 90 5956 708 5, prijs € 24,95

 

Wil je meer wetenover cocktails en mixdranken? Lees dan hier verder:

Lets mix! From mulsum to Mari

Vermut en andere trendy drankjes

 

Categorie: Beleven Tags: cocktails, wijnboeken, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in