Het duurt nog even, maar volgend jaar om deze tijd kunnen we proosten met wijn van eigen zeebodem. De Nederlandse wijnmakers Stan Beurskens (Wijndomein St. Martinus in Zuid-Limburg) en André Vink (Wijndomein En Passant in Zeeland) hebben samen met het bedrijf Neeltje Jans Mosselen de handen ineen geslagen voor een bijzonder project: wijn uit zee.
Tewaterlating
Donderdag 4 mei 2023 werden 876 flessen mousserende wijn te water gelaten in de Oosterschelde. Op een diepte van 15 meter wordt de mousserende wijn, gemaakt van druiven die in 2022 werden geoogst, een jaar lang gelagerd. Op deze diepte is er 1,5 bar tegendruk en een constante temperatuur. Daarnaast komt er geen zuurstof of licht bij de wijn en vindt er dus geen oxidatieve veroudering plaats. Door de lichte deining blijft de gist continue in beweging, met als positief effect: meer gelaagdheid en complexiteit van de wijn.
Aanleiding
Nederland heeft al eeuwenlang een uitdaging met water. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat we te maken kregen met een stormvloed. Maar ook Limburg heeft in 2021 te maken gehad met een catastrofe door het water. Hoe mooi is het dan om eens niet te vechten tegen het water, maar om ermee samen te werken! De Zeeuwse slogan ‘Luctor et Emergo’ (ik worstel en kom boven) wordt nu letterlijk uitgevoerd.
Partners
Wijndomein En Passant ligt in Driewegen aan de Weltevredendijk bij minicamping De toffe Peer. Sinds 2010 wordt er op professionele wijze wijn gemaakt door wijnmaker André Vink die op 1,5 hectare witte en blauwe druiven teelt. Op jaarbasis is dit goed voor ca. 10.000 flessen wijn in wit, rosé, rood en mousserend. De mousserende wijn is meerdere keren in de prijzen gevallen; reden om nu de innovatie aan te gaan.
Wijndomein St. Martinus ligt in Vijlen. Sinds 1986 wordt hier wijn gemaakt en inmiddels maakt Stan Beurskens met zijn gepassioneerde team verschillende prijswinnende kwaliteitswijnen variërend van rood, wit, rosé tot mousserend. Het is een innovatief bedrijf dat het wijn maken telkens naar een hoger niveau wil tillen, ditmaal door de wijn op de bodem van de zee te lageren.
Neeltje Jans Mosselen is een schaal- en schelpdierenkweker en het enige bedrijf dat mosselen op de markt brengt onder het onafhankelijke erkende streekkeurmerk Zeker Zeeuws. De baai waarin de hangcultuurmosselen gekweekt worden, is de meest geschikte plek in Nederland om wijn in zee te lageren. In open water zijn de flessen niet controleren maar hier kunnen Ernst en Erwin Bastemeijer de wijnen van partners En Passant en St. Martinus bewaren en bewaken.
Uitdaging
Het is de eerste keer dat dit experiment in Nederland plaats vindt; de partners gaan de uitdaging aan om Nederlandse wijn naar een nog hoger niveau te tillen. Deze eerste batch van 876 flessen ‘Brut de Mer’ is dan ook een testbatch. Het is de bedoeling om bij succes de lagering op grotere schaal uit te voeren. Je kunt dit avontuur volgen via @wijnvaneigenzeebodem op Facebook en Instagram.