• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bubbels op Slot Zuylen

11 december 2008 door Mariëlla Beukers


Als ik in de zomer van 2003 niet was gaan bloggen, was ik gisterenavond niet in Slot Zuylen geweest. Als Petra de Boevere een maand later niet ook was gaan bloggen, als het Meisje van de Slijterij, was ik gisterenavond ook niet in Slot Zuylen geweest. Zo lopen die dingen….

Wat was er dan in Slot Zuylen gisteravond? Wel, samen met wijnschrijvers Nicolaas Klei en Janna Rijpma en wijnadviseur Cees Vos mocht ik voor het VARA-programma Kassa tien mousserende wijnen proeven en beoordelen. De wijnen waren geselecteerd door Petra, die ze ook mocht uitschenken en wat mocht vertellen over mousserende wijnen. Petra had mijn naam genoemd als mogelijke kandidaat voor het testpanel, aangezien wij op internet regelmatig contact hebben. In levende lijve ontmoetten we elkaar tweemaal, onder andere om de Qool-wijnen van Ilja Gort te be/veroordelen. En zo is het allemaal gekomen…. Inmiddels schreef Petra naar aanleiding van de test gisterenavond een verslag om over na te denken!

Hoe gaat dat dan, op zo’n opnamelocatie? Nou, ik kan je vertellen: wachten, wachten en nog eens wachten. Gelukkig ook lekker eten tussendoor, bij Belle, aan de Vecht, kennismaken met de mede-panelleden en natuurlijk genieten van de prachtige locatie. Bijvoorbeeld in een koetsje aan komen rijden op het voorplein van het slot, dat in de 18e eeuw zijn huidige vorm kreeg van de architect Jacob Marot; en wijnen testen in de met kaarsen verlichte Gobelinzaal, waar aan de muren kleurrijke wandtapijten uit de 17e eeuw prijken.
Onder de 19e-eeuwse kroonluchter was in deze zaal een klein tafeltje opgesteld waarachter wij met zijn vieren staand tien wijnen moesten beoordelen. Gelukkig hoefde er niet al te veel opnieuw geschoten te worden; mijn laarzen met hoge hakken bleken niet het comfortabelste schoeisel voor een dergelijke proeverij 😉

Tussen het proeven door mochten, nee moesten we zelfs, de wijnen hardop becommentariëren. Met elkaar vergelijken had daarbij weinig zin, want we hadden met zijn vieren nooit dezelfde wijn in het glas. Ik ben erg benieuwd wat daar in de montage van overgebleven is…

De uitslag van onze test weten ook wij nog niet: zaterdagavond om 18.55 uur in Kassa zijn we er weer allemaal bij en horen dan welk van de tien wijnen wij collectief de beste vonden. Waarschijnlijk mogen we daar in de uitzending nog commentaar op leveren. Verder zal ik niets verklappen, kijk maar gewoon naar Kassa!

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in