Toen in 2015 ons boek Wijn van eigen bodem verscheen, schreven Irene de Vette en ik nog: ‘Nederlandse bubbels zijn in opmars’. We noemden toen zes wijnhuizen waarvan we wisten dat ze in Nederland wijnen met bubbels produceerden. Inmiddels zijn dat er zeker zo’n 25, aldus Diederik Beker, wijnmaker van Betuws Wijndomein. Diederik was aanwezig bij een proeverij met Nederlandse mousserende wijnen die ik samen met Hans Schers en Yvonne Zohar van de Verenigde Vinologen Nederland organiseerde op 15 april jl. Ons doel was informatie te verschaffen en wijnspecialisten kennis te laten maken met die toch nog vrij onbekende Nederlandse mousserende wijnen. En dat is goed gelukt, vonden we na afloop.
Inzicht in mousserende wijnen maken
Behalve Diederik was ook Domein Holset-eigenaar Erik Leferink aanwezig. Van hem stond de Prins van Holset op de proeftafel. Adam Dijkstra, oenoloog en wijnmaker van De Colonjes, hield een presentatie over het maken van mousserende wijn in Nederland. Zelf schetste ik kort de geschiedenis van de wijnbouw in Nederland. Adams verhaal was enorm boeiend. Hij vertelde uitgebreid over de mogelijkheden van nieuwe druivenrassen. Adam spreekt echter liever over ‘passende’ druivenrassen: druivenrassen die geschikt zijn voor ons klimaat, een snellere stofwisseling hebben, een natuurlijke resistentie tegen schimmels en die het mogelijk maken biologisch te werken binnen cool climate-gebieden. Ook gaf hij aan dat de klimaatverandering inmiddels zeker een rol speelt. Het is in Nederland weliswaar nog altijd natter dan in de Champagne, maar Groesbeek heeft meer zonuren per jaar dan Reims! We kregen van Adam ook inzicht in de gevaren die in de wijngaard op de loer liggen, al bij de bloei van de wijnstok en de rijping van de druiven. En we leerden over de keuzes die een wijnmaker moet maken om zijn mousserende wijn zo drinkbaar mogelijk te maken. Zaken als tirage en dosage nam hij voor ons onder de loep.
Geproefde wijnen
De wijnen proefden we vervolgens meestal twee aan twee, volledig blind.
- Funkelwein 2013 van Wijngaard St. Martinus (johannitter) als binnenkomer.
- Daarna de Brut Prestige 2013 van hetzelfde huis (souvignier gris) naast Linge Brut van Betuws Wijndomein (johanniter).
- Prins van Holset van Domein Holset naast Brûswyn van Wijngaard de Frysling, beide een blend van johanniter en souvignier gris.
- Frombergs Brut classique 2016 alleen, aangezien deze wijn van een druivenras gemaakt is dat wat anders was dan de andere, namelijk bacchus.
- Brut van Hoeve Nekum naast de Pint Brut 2015 van Wijngoed Thorn, beide van pinot noir en auxerrois.
- Brut de Zélande van Wijnhoeve de Kleine Schorre naast de Cuvée XII Brut 2015 van Apostelhoeve, beide blends waarin pinot-soorten en auxerrois een rol spelen.
- En tot slot Belle de Colonjes 2015 (rosé van pinotin) naast Franciska 2013 van Wijngoed Sint Martinus (blanc de noir van monarch, pinot noir en cabernet cortis).
Alle wijnen waren gemaakt volgens de klassieke methode, met tweede rijping op fles. Een enkele basiswijn had houtrijping ondergaan. Er waren diverse verschillen in tijd van rijping op fles, maar over het algemeen wordt door Nederlandse wijnboeren gekozen voor langere tijd sur lattes, meestal meer dan de voorgeschreven 9 maanden. Een enkele keer bleek de flesrijping wel eens iets te lang te zijn geweest, volgens kenners. De algemene kwaliteit werd echter door de aanwezigen als ‘verrassend’ goed ervaren. Regelmatig vroegen we of de aanwezigen konden proefden of het ‘klassieke’ of ‘nieuwe’ rassen betrof. Weinigen waagden zich aan een antwoord, en als dat er kwam, was het soms goed, soms fout. Zelf heb ik kunnen concluderen dat mousserende wijnen in Nederland echt enorm de moeite waard zijn!
Boek ‘Bubbels’
Aanwezig op de proeverij waren ook Ron Meijer en Anne Wouters, auteurs van een nieuw boek over mousserende wijnen: Bubbels. Zij geven in hun boek een overzicht van de bekendste gebieden in de wereld waar mousserende wijn wordt gemaakt. En ze leggen uiteraard uit hoe mousserende wijnen gemaakt kunnen worden en wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld een prosecco en een cava. Daarnaast zijn er tips om de juiste fles op het juiste moment te ontkurken. Prosecco drink je nu eenmaal op een ander moment dan franciacorta en champagne smaakt niet hetzelfde als cava. Het boek is rijk geïllustreerd en richt zich op de jonge, beginnende bubbeldrinker. Zien we hier dan nu echt een kentering in de Nederlandse wijnsmaak? Zou er komende tijd echt meer bubbels gedronken gaan worden? Als het aan Anne en Ron ligt wel. Ze wijden ook een paar pagina’s aan Nederlandse bubbels. Daarin wordt een nadeel van Nederlandse mousserende wijnen genoemd: ze zijn duur. Maar eerlijk gezegd vind ik dat nog wel meevallen. De meeste kun je aanschaffen voor een prijs rond de 25 euro. De een is wat duurder dan de ander, maar over het algemeen is de prijs nog altijd lager dan die van een fles champagne. En zeg nou zelf, wat is leuker om te schenken aan je gasten: een fles mousserende wijn van eigen bodem of een totaal onbekende, waarschijnlijk niet zo spannende champagne voor dezelfde prijs? Nou, dan weet ik het wel!
Bubbels, door Anne Wouters en Ron Meijer, verscheen bij uitgeverij Lannoo, isbn 978 90 1450409.
Prijs € 24,99.