• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Bulkwijnen uit Laietana

18 januari 2009 door Mariëlla Beukers

Wijn was een zeer belangrijk onderdeel van het dieet in de Romeinse wereld; daarnaast speelde wijn een rol in religieuze plechtigheden en kon het dienen als gift of teken van gastvrijheid. Toen de Romeinen dan ook het Iberisch schiereiland koloniseerden, was een van de eerste dingen die ze deden het inrichten van wijngaarden. Zo ook rond Barcino, dat twintig eeuwen later bekend staat als Barcelona. Het gebied rondom Barcino maakte deel uit van de provincie Tarragona en stond bekend als de Laietana. De wijn uit Laietana was gedurende de Oudheid overal bekend, vooral vanwege de grote hoeveelheid die er geproduceerd werd. Over de kwaliteit was men het ook eens: het was goedkope, simpele wijn voor alledag. Wij zouden het nu bulkwijnen noemen, denk ik. De periode met de hoogste productie lag tussen de 1e eeuw vóór en de 2e eeuw na Chr.

In het Romeinse stadje Barcino zelf lagen diverse productiecentra: hier werden de druiven aangevoerd en de wijn gemaakt. Resten van deze antieke wijnfabriekjes zijn nog steeds te zien onder de grond in het huidige Barcelona. In het Museu d’Historia de la Ciutat daal je met een lift af naar de archeologische opgravingen: vanuit 2009 kom je zo ergens rond het jaar 200 terecht! Via verhoogde wandelpaden maakt je een korte wandeling door Barcino, langs en over resten van stadsmuren, straten, huizen, een ververij en een wijnfabriekje. In het wijnfabriekje tref je in de grond ingegraven dolia, de grote aardewerken kruiken waar de wijn in opgeslagen werd. Je treft er ook vierkante stenen bakken waar de druiven in werden geperst en je ziet goten waarlangs de wijn van de perskuipen naar de fermentatietanks en opslagkruiken werd vervoerd. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling van enkele vitrines waarin iets uitgelegd wordt over het belang van wijn voor de Romeinse samenleving, het wijnmaakproces en de export van Laietana-wijnen naar de rest van het Romeinse rijk.

Wist je bijvoorbeeld dat er in de Romeinse tijd tussen de 210 en de 260 liter wijn per persoon per jaar werd gedronken? Soms wel een fles per dag dus! Voordat wijn aan tafel verscheen, werd hij gezeefd door een linnen doek en gemengd met water, in een zogenaamde krater. Wijn kon zowel warm als koud geserveerd worden, en was meestal op smaak gemaakt met allerhande ingrediënten, variërend van gekookte most, kruiden en honing tot azijn en zeewater.
De Open Universiteit van Tarragona heeft vorig jaar mei een symposium aan de wijn van Laietana gewijd. Ik ben nog op zoek naar de eventuele verslagen.

Categorie: Beleven Tags: Barcelona, Barcino, Laietana, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in