Wijn was een zeer belangrijk onderdeel van het dieet in de Romeinse wereld; daarnaast speelde wijn een rol in religieuze plechtigheden en kon het dienen als gift of teken van gastvrijheid. Toen de Romeinen dan ook het Iberisch schiereiland koloniseerden, was een van de eerste dingen die ze deden het inrichten van wijngaarden. Zo ook rond Barcino, dat twintig eeuwen later bekend staat als Barcelona. Het gebied rondom Barcino maakte deel uit van de provincie Tarragona en stond bekend als de Laietana. De wijn uit Laietana was gedurende de Oudheid overal bekend, vooral vanwege de grote hoeveelheid die er geproduceerd werd. Over de kwaliteit was men het ook eens: het was goedkope, simpele wijn voor alledag. Wij zouden het nu bulkwijnen noemen, denk ik. De periode met de hoogste productie lag tussen de 1e eeuw vóór en de 2e eeuw na Chr.
In het Romeinse stadje Barcino zelf lagen diverse productiecentra: hier werden de druiven aangevoerd en de wijn gemaakt. Resten van deze antieke wijnfabriekjes zijn nog steeds te zien onder de grond in het huidige Barcelona. In het Museu d’Historia de la Ciutat daal je met een lift af naar de archeologische opgravingen: vanuit 2009 kom je zo ergens rond het jaar 200 terecht! Via verhoogde wandelpaden maakt je een korte wandeling door Barcino, langs en over resten van stadsmuren, straten, huizen, een ververij en een wijnfabriekje. In het wijnfabriekje tref je in de grond ingegraven dolia, de grote aardewerken kruiken waar de wijn in opgeslagen werd. Je treft er ook vierkante stenen bakken waar de druiven in werden geperst en je ziet goten waarlangs de wijn van de perskuipen naar de fermentatietanks en opslagkruiken werd vervoerd. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling van enkele vitrines waarin iets uitgelegd wordt over het belang van wijn voor de Romeinse samenleving, het wijnmaakproces en de export van Laietana-wijnen naar de rest van het Romeinse rijk.
Wist je bijvoorbeeld dat er in de Romeinse tijd tussen de 210 en de 260 liter wijn per persoon per jaar werd gedronken? Soms wel een fles per dag dus! Voordat wijn aan tafel verscheen, werd hij gezeefd door een linnen doek en gemengd met water, in een zogenaamde krater. Wijn kon zowel warm als koud geserveerd worden, en was meestal op smaak gemaakt met allerhande ingrediënten, variërend van gekookte most, kruiden en honing tot azijn en zeewater.
De Open Universiteit van Tarragona heeft vorig jaar mei een symposium aan de wijn van Laietana gewijd. Ik ben nog op zoek naar de eventuele verslagen.