• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Cabernet Dorsa

30 september 2006 door Mariëlla Beukers


Tijdens Riesling en Co. werd ik door een medebezoeker attent gemaakt op een interessante rode wijn. Ik liep een beetje te dwalen en was op zoek naar iets anders, iets bijzonders. De Cabernet Dorsa die ik vervolgens bij Reinhard en Esther Schmitt proefde was inderdaad erg interessant.

Cabernet Dorsa? Zelfs wijnkenners zullen zich waarschijnlijk afvragen wat dat nu weer is. Wel, het is een wijn gemaakt van een kruising tussen cabernet sauvignon en dornfelder, de cabernet dorsa. De dornfelder, een druif die in Duitsland goede rode wijnen produceert, levert het fruitige, de cabernet sauvignon de body, de tannines en het aroma van paprika en peper. De Cabernet Dorsa van Weingut R. & E. Schmitt in de Pfalz heeft 12 tot 18 maanden gerijpt in barriques, kleinere eikenhouten vaten van 225 liter. Al met al vond ik het een uitstekende wijn, die het verdient wat breder bekend te worden. Bovendien bevestigt de wijn constateringen in de wijnpers dat er uit Duitsland steeds betere rode wijnen komen.

Wel heb ik een beetje mijn twijfels over het nut van het steeds maar kruisen van druivensoorten. De cabernet dorsa is ontstaan in 1971 en sinds 2003 officieel toegestaan in Duitsland voor de productie van rode wijn. (De Schmitts waren er al langer mee bezig, zo’n twintig jaar). Ik geef toe dat een cabernet dorsa een ‘vrolijker’ karakter heeft dan een cabernet sauvignon, maar het vrolijke karakter van een wijn kan ook bereikt worden door het blenden, het samenstellen van cuvée’s van diverse druivensoorten. Er zijn al zoveel verschillende druivensoorten. Diversiteit is natuurlijk goed, maar toch… Ik moet er nog eens verder over nadenken.

Maar wie weet horen we in de toekomst nog wel veel meer van de cabernet dorsa, ik sluit het niet uit. Wie de wijn van Weingut R. & E. Schmitt eens wil proeven, kan terecht op de site van het domein. Je vindt er een grote selectie betaalbare wijnen en de mogelijkheid een proefdoosje samen te stellen. Een aanrader als je eens gek wilt doen….. Bovendien hebben veel wijnen van het domein geinige etiketten, ontworpen door kunstenaar Armin Hott. Voor de etikettenverzamelaars een absolute must, zou ik zo zeggen.

Op de foto geheel links Reinhard Schmitt, daarnaast zijn vrouw Esther. Helemaal rechts, met het lange bordeauxrode etiket, een fles Cabernet Dorsa.

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in