Afgelopen weekend reageerde de honderdste lezer op mijn vraag welk type wijn je het vaakste cadeau krijgt: rood, wit, rosé of versterkt. En het resultaat is overduidelijk: in Nederland wordt overwegend rode wijn cadeau gegeven. Slechts 22% krijgt iets anders dan rode wijn. Daarvan heeft wit het grootste aandeel, 10%, op de voet gevolgd door zoet of versterkt (port). Rosé wordt slecht aan 3 op de 100 mensen gegeven.
Waar dat aan ligt dat rood zo domineert? Ik vermoed dat rood nog altijd status heeft. De beroemdste wijnen Bordeaux en Bourgogne zijn vooral rood, hoewel er toch ook fantastische witte wijnen in die gebieden worden gemaakt. Rosé wordt gezien als zomerdrankje, zoet en versterkt zijn uit.
Dat rosé en zoet minder gegeven worden, oké, daar kan ik nog inkomen, maar wit… Er is zoveel prachtige witte wijn: geef mij een mooie Riesling, of een goede witte Bourgogne, en ik ben de koning te rijk. Verras me met een mooie frisse witte wijn uit Chili of Portugal, en ik zal met extra veel aandacht gaan proeven. Trek een witte Spaanse wijn voor me open – een Rias Baixas van Martin Codax, of een fraaie Godello uit Galicië – en mijn weekend is goed.
En dat brengt me dan gelijk bij de volgende kwestie: want wil je me echt een plezier doen, schenk mij dan een mooie witte Oostenrijkse wijn. Wijnen vol frisse zuren en spannende, aroma’s, uitstekend te combineren met eten. Als er een wijnland is dat uitblinkt in witte wijnen, dan is het Oostenrijk wel (of Duitsland, maar daaraan heb ik de laatste tijd voldoende aandacht besteed). Maar wie drinkt er eigenlijk Oostenrijkse wijn? En wie weet waar je het kunt halen? De eerste vraag wordt gesteld in de nieuwe enquête die inmiddels in de kolom hiernaast aanwezig is. Deze enquête zal niet zo lang lopen als de vorige; over niet al te lange tijd wil ik namelijk speciale aandacht vragen voor de website Wijn uit Oostenrijk, die ik samen met Maria Wilhelmer aan het vullen ben. In 2009 moet deze site een begrip worden voor iedereen die iets over Oostenrijkse wijn wil weten. Nog even geduld…..
Anonymous zegt
Ik merk bij vrienden van mij dat Gruner Veltliner erg populair bij ze is. Wanneer ze dit zien kopen ze het vaak (tot max 7-8 E). Deze vrienden zijn niet echt geïnteresseerd in de wereld achter wijn (maar drinken wel regelmatig een glas wijn). Gruner Veltliner heeft bij hun een zelfde bekendheid als chardonnay, merlot. Het punt is dat het nauwelijks in de supermarkt en slijterij wordt verkocht. Daar zit denk ik de klux.
Ed van Wijnerij zegt
Vreemd, ik ken wel meer dan vijftig mensen die minstens elke week Oostenrijkse wijn drinken -)
Anonymous zegt
Hier in België kun je Oostenrijkse wijn gemakkelijk in de supermarkt vinden. De betere vind je uiteraard bij de wijnhandel.
Persoonlijk lust ik graag de Gruner Veltliners van het wijnhuis Pfaffl. En dan zeker die van hun perceel: Hundsleiten. Deze kost ongeveer 10 tot 12€. Werkelijk een schitterende wijn.