• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Cadeauwijnen zijn rood

24 november 2008 door Mariëlla Beukers

Afgelopen weekend reageerde de honderdste lezer op mijn vraag welk type wijn je het vaakste cadeau krijgt: rood, wit, rosé of versterkt. En het resultaat is overduidelijk: in Nederland wordt overwegend rode wijn cadeau gegeven. Slechts 22% krijgt iets anders dan rode wijn. Daarvan heeft wit het grootste aandeel, 10%, op de voet gevolgd door zoet of versterkt (port). Rosé wordt slecht aan 3 op de 100 mensen gegeven.
Waar dat aan ligt dat rood zo domineert? Ik vermoed dat rood nog altijd status heeft. De beroemdste wijnen Bordeaux en Bourgogne zijn vooral rood, hoewel er toch ook fantastische witte wijnen in die gebieden worden gemaakt. Rosé wordt gezien als zomerdrankje, zoet en versterkt zijn uit.

Dat rosé en zoet minder gegeven worden, oké, daar kan ik nog inkomen, maar wit… Er is zoveel prachtige witte wijn: geef mij een mooie Riesling, of een goede witte Bourgogne, en ik ben de koning te rijk. Verras me met een mooie frisse witte wijn uit Chili of Portugal, en ik zal met extra veel aandacht gaan proeven. Trek een witte Spaanse wijn voor me open – een Rias Baixas van Martin Codax, of een fraaie Godello uit Galicië – en mijn weekend is goed.

En dat brengt me dan gelijk bij de volgende kwestie: want wil je me echt een plezier doen, schenk mij dan een mooie witte Oostenrijkse wijn. Wijnen vol frisse zuren en spannende, aroma’s, uitstekend te combineren met eten. Als er een wijnland is dat uitblinkt in witte wijnen, dan is het Oostenrijk wel (of Duitsland, maar daaraan heb ik de laatste tijd voldoende aandacht besteed). Maar wie drinkt er eigenlijk Oostenrijkse wijn? En wie weet waar je het kunt halen? De eerste vraag wordt gesteld in de nieuwe enquête die inmiddels in de kolom hiernaast aanwezig is. Deze enquête zal niet zo lang lopen als de vorige; over niet al te lange tijd wil ik namelijk speciale aandacht vragen voor de website Wijn uit Oostenrijk, die ik samen met Maria Wilhelmer aan het vullen ben. In 2009 moet deze site een begrip worden voor iedereen die iets over Oostenrijkse wijn wil weten. Nog even geduld…..

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    24 november 2008 om 17:46

    Ik merk bij vrienden van mij dat Gruner Veltliner erg populair bij ze is. Wanneer ze dit zien kopen ze het vaak (tot max 7-8 E). Deze vrienden zijn niet echt geïnteresseerd in de wereld achter wijn (maar drinken wel regelmatig een glas wijn). Gruner Veltliner heeft bij hun een zelfde bekendheid als chardonnay, merlot. Het punt is dat het nauwelijks in de supermarkt en slijterij wordt verkocht. Daar zit denk ik de klux.

  2. Ed van Wijnerij zegt

    24 november 2008 om 17:46

    Vreemd, ik ken wel meer dan vijftig mensen die minstens elke week Oostenrijkse wijn drinken -)

  3. Anonymous zegt

    25 november 2008 om 09:02

    Hier in België kun je Oostenrijkse wijn gemakkelijk in de supermarkt vinden. De betere vind je uiteraard bij de wijnhandel.
    Persoonlijk lust ik graag de Gruner Veltliners van het wijnhuis Pfaffl. En dan zeker die van hun perceel: Hundsleiten. Deze kost ongeveer 10 tot 12€. Werkelijk een schitterende wijn.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in