• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Cantine Due Palme

30 oktober 2008 door Mariëlla Beukers


Hypermoderne apparatuur, traditionele druivenrassen: dat is in vier woorden een karakteristiek voor Cantine Due Palme, een wijnproducent uit Apulië, in de hak van Italië.
Cantine Due Palme is een coöperatie met 900 leden en 2000 ha. wijngaard. De coöperatie bestaat sinds 1989 en doet er alles aan om kwalitatief goede wijnen te maken tegen een betaalbare prijs.
Aangezien de druiven in het hete zuiden van Italië de neiging hebben overrijp te worden, moeten er diverse moderne technieken worden ingezet om toch frisse en fruitige wijnen te maken. Zo wordt het fruit met ijs gekoeld vanaf het moment dat het uit de vrachtwagens op de transportband terecht komt totdat het in de stalen vergistingtanks belandt. In de productiehallen staan horizontale, roterende fermentatietanks met een inhoud van 500 hl. In een horizontale tank komt meer sap in contact met de schillen dan in een verticale tank, waardoor bijvoorbeeld meer kleur afgegeven worden. Bovendien kunnen de tanks roteren, waardoor de pulp van schillen regelmatig weer in het gistende sap ondergedompeld wordt.
Meer lezen over horizontale tanks? Zie dit artikel in Wine Business.

De rode wijnen van Cantine Due Palme gisten zo’n twee weken in de horizontale tanks, waar de temperatuur gecontroleerd kan worden en nooit boven de 27 ºC komt. Op deze manier verkrijgt de coöperatie uiterste fruitige wijnen met mooie zachte tannines. De malolactische gisting wordt afgerond in vaten Frans (Allier en Troncais) eiken. Zodra deze compleet is, worden de vaste delen verwijderd en mag de wijn op andere vaten zes tot twaalf maanden rijpen.

De basis van de voornamelijk rode wijnen wordt gevormd door de traditionele druivenrassen negroamaro, malvasia nera en primitivo. Negroamaro, wat letterlijk ‘zwarte bittere’ betekent, wordt meestal in assemblages met malvasia nera verwerkt, om de wijnen meer fruitkarakter te geven. Primitivo wordt meestal in zijn eentje verwerkt, hoewel een blend met cabernet sauvignon ook een fraaie wijn oplevert. De naam primitivo is afkomstig van het feit dat de druif als eerste, eind augustus, geoogst kan worden.

Tijdens een masterclass op een proeverij georganiseerd door Margaret Wines afgelopen zondag, proefden we een aantal wijnen van Cantine Due Palme. Hieronder een keuze uit de rode wijnen, die allemaal veel wijn voor een betaalbare prijs bieden. Een collega van mij schaft niet voor niets al jaren regelmatig een voorraadje Squinzano aan….. Wijnen met een sterretje* zijn mijn persoonlijke favorieten.

Domiziano Negroamaro del Salento 2006
100% negroamaro, vergisting en rijping op roestvrijstalen vaten; instapwijn; zacht en kruidig, veel fruit; prijs € 5,45; ontving diverse prijzen en vermeldingen, ook in Nederland.

Squinzano Rosso DOC 2006*
80% negroamaro, 20% malvasia nera; 6 maanden in Frans eiken vaten; 4 maanden flesrijping; makkelijk drinkbare wijn met veel fruit, tamelijk fris, kruidig, zachte tannines; prijs € 6,65.

Salice Salentino Selverossa Riserva 2004*
negroamaro, malvasia nera; 12 maanden op Frans eiken vaten; 6 maanden flesrijping; complexe aroma’s van vanille, bosbessen en bramen, veel tannines, hoge zuren, lange afdronk; prijs € 10,60; ontving diverse prijzen en vermeldingen, waaronder 3 bicchieri in de Italiaanse wijngids Gambero Rosso.

Primitivo 2006, Rosso Salento IGT
100% primitivo; 6 maanden in Frans eiken vaten; 4 maanden flesrijping; wijn met hoog smaakgehalte, veel zuren, aroma’s en smaak van bessen en zwart fruit; prijs € 6,75.

Ettamiano Primitivo 2004, Primitivo Salento IGT
100% primitivo; 9 maanden in Frans eiken vaten; 4 maanden flesrijping; complexere wijn, hoge zuren, fruitkarakter minder op de voorgrond dan in de ‘gewone’ primitivo, bijna een beetje streng, maar wel elegant; prijs € 10,65

Tenuta Albrizzi 2006 Rosso Salento IGT*
primitivo, cabernet sauvignon; 6 maanden in Frans eiken vaten; 4 maanden flesrijping; meest ‘klassieke’ van de rode wijnen; ruikt naar cederhout en sigaren, veel fruit, fris; mooie, slanke en elegante wijn; prijs € 8,75

De wijnen van Cantine Due Palme zijn verkrijgbaar bij wijnspeciaalzaken aangesloten bij Les Genereux.

Categorie: Proeven Tags: Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Jules zegt

    20 maart 2009 om 19:07

    Negroamaro van Cantine Due Palme is niet uitsluitend bij leden van Les Genereux te koop.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in