• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Casa Marin

12 oktober 2008 door Mariëlla Beukers

Ontdekkingen zitten soms in een klein hoekje, letterlijk en figuurlijk. Puur bij toeval bezochten Annelies en ik donderdag op de proeverij van Chileense wijnen de in een hoekje verstopte tafel van Casa Marin – waar het overigens al wel betekenisvol druk was… In het informatieboekje had ik gelezen dat ze een Riesling hadden, en dat wilde ik wel eens proeven, Riesling uit Chili. Bovendien meende ik me de naam uit het boek van Cees van Casteren (Paradiso, de nieuwe wijnen van Chili) te herinneren. Casa Marin, was dat niet het bedrijf dat heel dicht aan zee wijnen maakte?

Bij Casa Marin proefden we langer en uitgebreider dan bij andere tafels: we waren uiterst gecharmeerd van de rijke, prikkelende en subtiele Sauvignon Blanc Cipreses 2008, de toegankelijke en ingetogen, zeer inzetbare Gewurztraminer 2008 én de volle, frisse en elegante Riesling 2007.
Tijdens de masterclass door wijnschrijver Cees van Casteren proefden we bovendien nog de Pinot Noir Litoral 2006. Ik noteerde daarover: in de geur rokerig, kers, pruim, karamel; smaak fris, prikkelend, rood fruit, elegant; afdronk kruidig met een zoete touch. Het was een wijn waar je aan bleef ruiken en van bleef proeven. Volgens Van Casteren met ‘fraicheur tot in de finale’. Deze Pinot Noir is echt een prachtwijn, maar pinotliefhebbers moeten wel even de Bourgogne uit hun hoofd zetten!
Toch blijven de witte wijnen van Casa Marin voor mij de grote verrassing. Wat een fruit, spanning, lengte én subtiliteit troffen we aan in deze wijnen. De wijnen zijn droog, hebben een hoge mineraliteit, goede zuren en vertonen absoluut kenmerken van ’terroir’. Laat niemand dit gewoon ‘Nieuwe Wereld’-wijnen noemen. Als er één huis heeft bewezen dat we eigenlijk allang niet meer kunnen spreken van DE Nieuwe Wereld, dan is het voor mij Casa Marin wel.

Casa Marin ligt slechts 4 kilometer van de kust in de San Antonio Valley. Het is daarmee de Chileense wijngaard die het dichtst bij de Stille Oceaan ligt. In Chili is het voor een wijngaard namelijk minder belangrijk of hij in het noorden of het zuiden van het land ligt, maar veel meer hoe hij in oost-west richting gelegen is. Dichtbij of veraf van de Andes, dichtbij of veraf van zee, in een dal, of op een helling, in contact met mist en wind van zee of niet.
Toen Maria Luz Marin in 2000 besloot om een wijngaard aan te gaan leggen in Lo Abarca, dicht bij de kust, werd ze voor gek uitgemaakt. Banken wilden haar onderneming niet financieren, wijnproducenten beweerden ten stelligste dat druiven zo dicht bij de oceaan niet zouden rijpen. Maar Maria Luz kreeg gelijk: onder invloed van de verkoelende wind en mist van zee is het rijpingsseizoen in Chili uiterst lang. Kies je daar de juiste druivenrassen – zoals riesling, sauvignon blanc, gewurztraminer en pinot noir – dan is het resultaat fantastisch.
Casa Marin produceert dan ook uiterst geconcentreerde, intense maar tegelijkertijd subtiele en elegante wijnen, die hun weg in de wereld inmiddels gevonden hebben. In Chili behoren ze tot de hoogst geprijsde van het land. In Nederland is er tot op afgelopen donderdag nog geen importeur gevonden, in België gelukkig wel.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: Chili

Lees Interacties

Reacties

  1. Annelies Kuijs zegt

    13 oktober 2008 om 12:23

    Mariëlla, de pinot noir was inderdaad prachtig, ook Guillaume was direct enthousiast. De wijn sprong eruit,niet typisch een nieuwe-wereld pn. Zeer gastronomisch en spannend. De witte wijnen… ik zou de riesling naast een hoge duitse willen zetten..en de mooie rozengeur/smaak in de gewurztraminer, niet teveel, echt mooi. Het is een indrukwekkend huis, hoop dat er snel een importeur gevonden is. groeten Annelies

  2. Coen zegt

    4 augustus 2009 om 13:49

    Annelies / Mariëlla, Wijnsfeer is de nieuwe importeur van de Casa Marin wijnen voor Nederland! De website is vanaf 1-9-2009 in de lucht. Wil je deze wijn direct bestellen, kun je ons ook mailen info@wijnsfeer.nl Groeten Coen en Richard

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in