Ontdekkingen zitten soms in een klein hoekje, letterlijk en figuurlijk. Puur bij toeval bezochten Annelies en ik donderdag op de proeverij van Chileense wijnen de in een hoekje verstopte tafel van Casa Marin – waar het overigens al wel betekenisvol druk was… In het informatieboekje had ik gelezen dat ze een Riesling hadden, en dat wilde ik wel eens proeven, Riesling uit Chili. Bovendien meende ik me de naam uit het boek van Cees van Casteren (Paradiso, de nieuwe wijnen van Chili) te herinneren. Casa Marin, was dat niet het bedrijf dat heel dicht aan zee wijnen maakte?
Bij Casa Marin proefden we langer en uitgebreider dan bij andere tafels: we waren uiterst gecharmeerd van de rijke, prikkelende en subtiele Sauvignon Blanc Cipreses 2008, de toegankelijke en ingetogen, zeer inzetbare Gewurztraminer 2008 én de volle, frisse en elegante Riesling 2007.
Tijdens de masterclass door wijnschrijver Cees van Casteren proefden we bovendien nog de Pinot Noir Litoral 2006. Ik noteerde daarover: in de geur rokerig, kers, pruim, karamel; smaak fris, prikkelend, rood fruit, elegant; afdronk kruidig met een zoete touch. Het was een wijn waar je aan bleef ruiken en van bleef proeven. Volgens Van Casteren met ‘fraicheur tot in de finale’. Deze Pinot Noir is echt een prachtwijn, maar pinotliefhebbers moeten wel even de Bourgogne uit hun hoofd zetten!
Toch blijven de witte wijnen van Casa Marin voor mij de grote verrassing. Wat een fruit, spanning, lengte én subtiliteit troffen we aan in deze wijnen. De wijnen zijn droog, hebben een hoge mineraliteit, goede zuren en vertonen absoluut kenmerken van ’terroir’. Laat niemand dit gewoon ‘Nieuwe Wereld’-wijnen noemen. Als er één huis heeft bewezen dat we eigenlijk allang niet meer kunnen spreken van DE Nieuwe Wereld, dan is het voor mij Casa Marin wel.
Casa Marin ligt slechts 4 kilometer van de kust in de San Antonio Valley. Het is daarmee de Chileense wijngaard die het dichtst bij de Stille Oceaan ligt. In Chili is het voor een wijngaard namelijk minder belangrijk of hij in het noorden of het zuiden van het land ligt, maar veel meer hoe hij in oost-west richting gelegen is. Dichtbij of veraf van de Andes, dichtbij of veraf van zee, in een dal, of op een helling, in contact met mist en wind van zee of niet.
Toen Maria Luz Marin in 2000 besloot om een wijngaard aan te gaan leggen in Lo Abarca, dicht bij de kust, werd ze voor gek uitgemaakt. Banken wilden haar onderneming niet financieren, wijnproducenten beweerden ten stelligste dat druiven zo dicht bij de oceaan niet zouden rijpen. Maar Maria Luz kreeg gelijk: onder invloed van de verkoelende wind en mist van zee is het rijpingsseizoen in Chili uiterst lang. Kies je daar de juiste druivenrassen – zoals riesling, sauvignon blanc, gewurztraminer en pinot noir – dan is het resultaat fantastisch.
Casa Marin produceert dan ook uiterst geconcentreerde, intense maar tegelijkertijd subtiele en elegante wijnen, die hun weg in de wereld inmiddels gevonden hebben. In Chili behoren ze tot de hoogst geprijsde van het land. In Nederland is er tot op afgelopen donderdag nog geen importeur gevonden, in België gelukkig wel.
Annelies Kuijs zegt
Mariëlla, de pinot noir was inderdaad prachtig, ook Guillaume was direct enthousiast. De wijn sprong eruit,niet typisch een nieuwe-wereld pn. Zeer gastronomisch en spannend. De witte wijnen… ik zou de riesling naast een hoge duitse willen zetten..en de mooie rozengeur/smaak in de gewurztraminer, niet teveel, echt mooi. Het is een indrukwekkend huis, hoop dat er snel een importeur gevonden is. groeten Annelies
Coen zegt
Annelies / Mariëlla, Wijnsfeer is de nieuwe importeur van de Casa Marin wijnen voor Nederland! De website is vanaf 1-9-2009 in de lucht. Wil je deze wijn direct bestellen, kun je ons ook mailen info@wijnsfeer.nl Groeten Coen en Richard